Hvilke grønnsaker er sunnest?

De fem sunneste grønnsakene
  • Grønnkål – best på antioksidanter. ( Foto: Rasbak, Creative Commons)
  • Kålrot – rikest på C-vitaminer. ( Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)
  • Tomat – med krefthemmende skall. ( Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix)
  • Brokkoli – med mye glukosinolater. (
  • Løk – kan forebygge hjerte-karsykdommer. (

Hva er det sunneste du kan spise?

Etter mye diskusjon ble havregryn, blåbær, ekstra lett melk, makrell i tomat og gulrot utpekt som de fem aller sunneste matvarene.

Hva er grønnsaker rike på?

Frukt, bær og grønnsaker inneholder vanligvis lite energi, mye fiber, vitaminer som vitamin A, vitamin C, vitamin E og folat og mineraler som kalium.

Hvilke grønnsaker er sunnest? – Related Questions

Hvilke grønnsaker bør jeg spise?

Grønnsaker er en viktig del av kostholdet vårt, og inneholder mange næringsstoffer kroppen trenger. I tillegg syns de fleste at det smaker godt!

De ti sunneste grønnsakene:

  1. Brokkoli. Denne grønnsaken er proppfull av antioksidanter.
  2. Rosenkål.
  3. Gulrøtter.
  4. Tomat.
  5. Squash.
  6. Søtpotet.
  7. Aubergine.
  8. Paprika.

Hvilke grønnsaker har mest protein?

Erter inneholder hele 6,1 gram protein per 100 gram. Det gjør dem til en av de mest proteinrike grønnsakene.

Vi har samlet en liste med seks grønnsaker med masse protein:

  • Mais.
  • Spinat.
  • Bakte poteter.
  • Erter.
  • Brokkoli.
  • Rosenkål.

Hvilke næringsstoffer får vi rikelig av ved å spise grønnsaker?

Grønnsaker, frukt og bær er vår viktigste kilde til vitamin C i kostholdet og er også gode kilder til vitamin E og B6, folat, betakaroten og kalium. Ulike frukt og grønnsaker inneholder ulike næringsstoffer som kroppen trenger, rådet er derfor å spise variert og fargerikt!

Hva skjer med kroppen når man bare spiser grønnsaker?

Det får man ikke i frukt og grønnsaker, så hvis man spiser bare frukt og grønt, så får man mangel på proteiner og fett. Mangler man proteiner i kostholdet så vil musklene brytes ned, og det kan etter hvert gå utover organene våre og hvordan kroppen vår fungerer.

Hva består grønnsaker av?

Grønnsaker bidrar med en rekke viktige næringsstoffer som vitaminer, mineralstoffer og kostfiber, og gjør kostholdet magrere som følge av et alt overveiende lavt innhold av sukker, stivelse og/eller fett. Av vitaminene er grønnsaker er ofte svært gode kilder til folat, vitamin A, vitamin C og vitamin E.

Hvordan lure inn grønnsaker?

Ifølge forskning spiser barn 50 prosent mer grønnsaker om de blir lurt inn i maten.

Her er fem smarte måter å skjule grønnsakene i maten:

  1. Lag nye vrier på kjente retter.
  2. Bruk grønnsakspureer i maten.
  3. Gjem grønnsaker i sausen.
  4. Skjul det i en smoothie.

Hvilke frukt og grønnsaker skal ikke ligge sammen?

Det bør du tenke på når du legger varene på fruktfatet, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver, Opplysningskontoret for frukt og grønt. Epler, pærer, plommer, tomater og tropiske frukter produserer etylen, og bør derfor ikke ligge for nært andre frukter, som for eksempel bananer som er følsomme for gassen.

Kan man legge på seg av å spise grønnsaker?

Man går opp i vekt om man spiser mer energi enn det kroppen har behov for. Men grønnsaker inneholder svært lite energi. Så det skal godt gjøres å gå opp i vekt av dette.

Hvilke grønnsaker kan ligge ute?

– En tommelfingerregel er at alle produkter som vokser ute i Norge, tåler og har det bra i kjøleskap. Det blir jo for eksempel kål, brokkoli, eple, løk, salat, jordbær og så videre, sier hun til KK.no. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge, og denne gror også i norsk jord.

Hvorfor skal ikke tomater i kjøleskap?

Står tomatene kaldere enn 8 °C, vil modningen stanse. De taper også smak og aroma og blir raskere bløte. Heller ikke på kjøkkenbenken er tomater særlig holdbare.

Hvilke grønnsaker skal ikke i kjøleskap?

De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

Hvilke grønnsaker er lettest å dyrke?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hvilke grønnsaker kan ikke plantes sammen?

Unngå å plante sammen grassløk, hvitløk, purre og løk. Klatre/stang/prydbønner og gul/rødbeter virker hemmende på hverandres vekst. Gul og rødbeter: Rot og bladrester etter høsting har mye nyttig mangan og jern som kan bli frigjort i en komposteringsprossess.

Hvilke grønnsaker trenger lite sol?

Før du setter i gang med dyrkingen, bør du lage en skisse over hagen/dyrkingsområdet. Merk av hvor det er sol og skygge til ulike årstider. Vekster som trenger minst 3-4 timer sol per dag: Salat, ruccola, pak choi, mangold , mynte, persille , koriander, gressløk og solbær.

Hva kan man dyrke hele året?

Uendelige muligheter. Kål, tomater og agurker er bare en brøkdel av hva du kan dyrke innendørs. Krydder, karse, salat, ingefær, chili, paprika, ananas, physalis, hvitløk, microgreens, jordbær – ja til og med poteter er mulig å dyrke inne med rett belysning, god jord og næring.

Skal salat Prikles?

Når vi sår salat pleier vi å så rett i vanlig gjødslet plantejord, så slipper vi å prikle om plantene. Det krever endel næring for å produsere salat, slik at det er greit å starte med gjødslet jord først som sist. Har du en stor krukke og balkong, kan du dyrke salat hele sommeren.

Leave a Comment