Handelsmannen som kom med poteten
Det har aldri blitt dyrket så mye i poteter i Norge siden; den gangen ble det dyrket dobbelt så mye poteter som i dag. Åke Jønsson var en omreisende handelsmann i Sverige omkring 1740, og han var nok en av de første som brakte potetplanten til Norge.
Hvem fant opp poteten?
Poteter er dyrket i om lag 8000 år. Poteten, inkaenes viktigste kulturplante, ble tatt i bruk av spanjoler på 1500-tallet. I Europa tok det to hundre år før poteten ble verdsatt som matressurs og potetdyrking kom i gang i større målestokk.
Hvorfor ble poteten viktig på 1800 tallet?
På 1800–tallet ble poteten svært viktig. Den ga store avlinger og gjorde en stor befolkningsvekst mulig. Gjennom 1800–tallet ble store barnekull fostret opp på sild og poteter. Poteten var en C-vitaminkilde, og sammen med kålrot var den et viktig tilskudd i kostholdet og hindret skjørbuk.
Hvilke land spiser mest poteter?
På topp lå Hvite-Russland hvor det spises hele 337 kilo poteter pr innbygger. Det vil si nesten 300 kilo mer enn i Norge.
Hvem kom med poteten til Norge? – Related Questions
Hvorfor heter det potet?
Ordet «potet» kom til norsk via det engelske potato, fra spansk patata, som igjen fikk ordet fra taino batata. Ordet betyr opprinnelig «søtpotet», som likner poteten av utseende, selv om smaken er forskjellig, og de to heller ikke er i slekt.
Hvilken grønnsak spiser vi mest av i Norge?
Den mest populære grønnsaken
I gjennomsnitt får vi nordmenn i oss 45 kilo grønnsaker i året. Og mesteparten av dette – 7,11 kilo – er altså gulrøtter.
Hvor mye poteter spiser vi i Norge?
Nordmenn spiser nå 18 kilo poteter per person i året, mens vi i 1996 spiste 29 kilo poteter per person, viser tall Nynorsk pressekontor har hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Tilbake på 50-tallet satte vi til livs om lag 90 kilo poteter hver i året.
Hvor mye poteter spiser nordmenn pr år?
Nå spiser gjennomsnittsnordmannen cirka 16 kg poteter i året. Undersøkelsen viser også at poteter er mest populær blant eldre mennesker som bor på bygda, mens de unge i byen ser mer og mer bort fra poteten. Yngre mellom 18 og 30 år spiser svært sjelden poteter og 30 prosent spiser ikke poteter i hverdagen.
Er det sunt å spise poteter hver dag?
Poteter er en sunn matvare.
Den inneholder fiber, vitamin C, kalium, vitamin B og jern blant annet. Potet er derfor et sunt tilbehør til middagen, og det er sunnere å spise potet enn hvit pasta og hvit ris (fullkornspasta og fullkornsris er like sunt som potet).
Hvor usunt er bakt potet?
Poteter er sunt, og kan være både helsekost og slankemat hvis de tilberedes riktig. Friterte og potetgull er ikke helsekost, mens bakt, kokt og potet i gryter er både sunt, nærignsrikt og mettende. er rike på kalium som er bra for blodtrykket og vitamin C som er en antioksidant.
Kan man bli feit av potet?
En kokt potet inneholder bare 80 kalorier og 0,1 gram fett.
– Selv om poteten inneholder lite fett og kalorier, kan den likevel være fetende, sier Fedon Lindberg, indremedisiner og ernæringsfysiolog. Årsaken er at poteten har høy glykemisk indeks (GI).
Hva er sunnest av potet og pasta?
Sammenligner du poteten med vanlig hvit, kokt ris eller pasta, er poteten helt klar vinneren: – Poteten kommer best ut på nesten alle parametre per 100 gram vare. Den har minst kilokalorier, mye vitamin C og mange B-vitaminer, i tillegg til et høyt nivå av kalium.
Hva er den sunneste poteten?
Basert på det vi vet om poteten så kan vi konkludere med at den sunneste poteten er liten med skallet på, bakt i ovnen, kokt i dampkoker eller kokt i mikrobølgeovn – og gjerne avkjølt litt før du spiser den.
Er potet bra for helse?
– Potet er et sunt middagstilbehør, og mye sunnere enn både pasta og ris. Poteten inneholder både vitamin C og B, forteller hun. Nilsen bekrefter at det meste av de gode stoffene vi ønsker oss, slik som kalsium, folat, kalium og magnesium, sitter i skallet. – Det lønner seg derfor å spise skallet også.
Er ris slankemat?
Camilla Addersen, som er ernæringsfysiolog og daglig leder for Somebody.no (ekstern lenke), forteller at riskaker heller ikke kan by på stort at næringsstoffer. – Det inneholder ikke noe å bli mett av, så faren er stor for at du spiser noe annet i tillegg. Derfor er dette uegnet som slankemat.
Er ris sunt eller usunt?
Ris er et korn som inneholder vann, karbohydrater, fiber og mineraler. Det inneholder svært lite fett. Det er i utgangspunktet en sunn matvare som har karbohydrater kroppen din trenger.
Er pasta slankende?
Er du en pastaelsker, får du imidlertid en skikkelig gladnyhet nå: En ny forskningsstudie publisert i BMJ Open, viser at å spise pasta tvert imot gjerne kan være en del av kostholdet ditt – selv om du slanker deg. – Studien viser at pasta ikke fører til vektøkning eller en økning i kroppsfett, sier Dr.
Er det sunt å spise kylling?
Kylling er sunt, fordi det er svært næringsrikt, inneholder vitaminer og mineraler, og er kalorifattig. Kyllingkjøttet inneholder også blant annet kun 1% fett og er derfor magrere enn mange andre typer av kjøtt.
Hvor usunt er spaghetti?
Er pasta sunt? Spør du en lavkarbotilhenger, vil du garantert få høre at pasta er usunt. Spør du en klinisk ernæringsfysiolog, vil du få et litt mer nyansert svar: Pasta er helt klart en matvare som inneholder mye karbohydrater, men så lenge du er slank og aktiv kan pasta gjerne inngå i et ellers sunt kosthold.
Er det sunt med pesto?
Selv om pesto er kaloririkt så er det likevel nokså sunt, for en stor del av fettet i pesto kommer fra planteolje som olivenolje eller solsikkeolje, og fra nøtter eller pinjekjerner. Dette fettet er hovedsaklig sunt, umettet fett som vi gjerne skal spise mer av.