Hva vil det si å være omskjæring?

I sin opprinnelige betydning av ordet innebærer omskjæring fjerning av forhuden hos gutter eller menn (circumcision). I dag omfatter omskjæring også kjønnslemlestelse (mutilering), det vil si rituelle og religiøst betingede inngrep på ytre og indre kjønnsorganer hos begge kjønn.

Hva er fordelen med omskjæring?

Som små barn har omskårne gutter redusert risiko for urinveisinfeksjon og som voksne peniskreft på grunn av humant papillomavirus («vortevirus»). Seksuelt aktive omskårne menn har langt lavere risiko for å pådra seg eller overføre smitte for hiv og herpes.

Hva er omskjæring i Islam?

Mens omskjæring er en forpliktelse i jødedommen, beskrevet i Bibelen, er ikke omskjæring pålagt i islam. Praksisen er ikke nevnt i Koranen, men omtales derimot i Hadith-litteraturen, som er nedskrevne fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde.

Hva vil det si å være omskjæring? – Related Questions

Kan man bli født uten forhud?

Generelt så blir man ikke født uten forhud. Den desidert vanligste årsaken til manglende forhud er at man er rituelt omskåret.

Hvor mange menn i Norge er omskåret?

I Norge omskjæres ca. 2000 guttebarn hvert år. Noen gjør det for medisinske grunner, men de fleste omskjæres av rituelle grunner. HYGIENE: I Norge i dag utføres flere rituelle omskjæringer av helsepersonell med smertelindring, mens noen fortsatt gjør det på den tradisjonelle måten.

Hva er grunnen til omskjæring?

Rituell omskjæring av gutter er et kirurgisk inngrep hvor forhud rundt penis fjernes helt eller delvis, og hvor formålet er religiøst begrunnet (1). Det foreligger ingen medisinsk indikasjon for rituell omskjæring. I Norge er slike inngrep ikke begrunnet i at det har noen helsegevinst for barn.

Hvorfor omskjærer man religion?

I den muslimske og den jødiske religionen, samt i enkelte ortodokse kirkesamfunn er omskjæring en del av den religiøse praksisen. I andre land, for eksempel i USA, har det lenge vært vanlig å omskjære av hygieniske årsaker. Det er for øvrig ikke bevist at man får bedre hygiene når man er omskåret.

Når blir muslimske gutter omskåret?

Folk dro utenlands. Enda reiser de gjerne til hjemlandet og får omskjæringen utført i forbindelse med ferie. Og ofte samler de familie og venner til stor fest rundt denne rituelle begivenheten. De fleste muslimer i Norge skjærer om sine barn når guttene er fra et halvt til to år.

Hvorfor fjerner jøder forhuden?

Brit mila er en betegnelse på fjerning av forhuden på penis (omskjæring) på jødiske gutter. Denne handlingen markerer innlemmelse i pakten, som ifølge 1 Mosebok 17,10–12 ble inngått mellom Gud og Abraham og alle hans etterkommere. Gutten blir velsignet og får også sitt navn i forbindelse med sin brit mila.

Hvorfor omskjæring USA?

I flere engelsktalende land, blant annet USA, ble omskjæring utbredt mot slutten av 1800-tallet. Dette hang trolig sammen med kristen-pietistiske ideer hvor man mente at omskjæring ville forhindre onani og dermed også sinnssykdom og en rekke andre lidelser.

Hvor mye koster det å bli omskjært?

Priser
Alder Pris
0-6 mnd 4000,-NOK
6-12 mnd 4500,-NOK
1-2 år 5000,-NOK
2-13 år 6000,-NOK

Er det farlig å ha trang forhud?

Trang forhud er en relativt vanlig lidelse. Den kan være medfødt, eller av forskjellige årsaker oppstå i ung eller voksen alder. Det medfører sjelden problemer, krever vanligvis ikke behandling, og bedres ofte i løpet av puberteten.

Kan man omskjæres som voksen?

Men rituell omskjæring/kjønnslemlesting (det vil si omskjæring uten noen medisinsk grunn) er lovlig på guttebarn, – og da er det naturligvis også lovlig for voksne menn og få inngrepet utført frivillig.

Hvor lenge etter omskjæring kan man bade?

Hvis gutten bruker bleie, er det viktig å se i bleien ofte for å se om det er blødning. Noen få dråper blod er vanlig, men ved større mengder bør du ta kontakt med avdelingen. Gutten kan dusje eller bade etter fire dager.

Hvor mye koster det å fjerne forhuden?

Operasjon av trang forhud er gratis uavhengig av alder hvis man opereres på et offentlig sykehus.

Når skal man trekke forhuden tilbake?

Forhuden kan trekkes tilbake først når barnet er i skolealder. Etter hvert er mulig for gutten å trekke forhuden fullstendig tilbake. Dette kan skje når gutten er i barneskolealder, eller først opp mot pubertetstid.

Hvordan vet jeg om jeg har trang forhud?

Dersom du ikke kan trekke forhuden helt tilbake over penishodet, eller har smerter når du gjør det, tyder det på at den er for trang. I løpet av puberteten vil forhuden utvide seg slik at de aller fleste gutter får helt normal forhud etter puberteten.

Hvordan blir man kvitt kukost?

Kukost eller smegma som det også kalles fjernes ved å trekke forhuden godt tilbake og skylle området, gjerne en gang per dag, først og fremst for å fjerne ubehagelig lukt.

Når skal man begynne å vaske under forhuden?

Små gutter trenger ikke vaske under forhuden, men når du er kommet i puberteten, må du vaske penis og under forhuden hver dag. Under forhuden er det talgkjertler som produserer talg – disse blir mere aktive i puberteten. Dersom talg blir liggende under forhuden, vil den etter hvert begynne å lukte.

Leave a Comment