Hva vil det si å tolke en rettskilde?

Hva vil det si å tolke en lovtekst? Sjekk svar Lovtolking betyr å søke etter meningen med en lovregel slik dette er uttrykt av lovgiveren eller gjennom rettspraksis.

Hva brukes rettskilder til?

Rettskilder er de kildene som anses som relevante, og som kan benyttes for å finne gyldige rettslige argumenter. Riktig bruk av rettskilder er det sentrale elementet i juridisk metode.

Hva skal til for at noe er en rettsregel?

Rettsregel er en juridisk rettighet eller plikt i samfunnet som om nødvendig kan fastslås av en domstol eller annen lovlig offentlig myndighet. Når rettsregelen er fastlagt har en kommet frem til gjeldende rett på et rettslig spørsmål og like konkrete tilfeller skal gi samme rettsvirkning (rettslige løsning).

Hva vil det si å tolke en rettskilde? – Related Questions

Hvilke Rettskildeprinsipper har vi?

Rettskildefaktorene
  • Lovens ordlyd. Den viktigste rettskildefaktoren er hva som står i den skrevne loven.
  • Forarbeider. Foruten lovteksten er lovforarbeidene en viktig rettskildefaktor.
  • Lovens etterarbeider.
  • Rettspraksis.
  • Forvaltningspraksis.
  • Privates praksis.
  • Juridisk teori.
  • Reelle hensyn.

Hva er forskjellen på rettsregler og andre regler?

Den som bryter en rettsregel, kan straffes med bot eller fengsel hvis det er bestemt at lovbruddet kan føre til straff. Selv om noen lovbrudd ikke er straffbare, kan de føre til erstatningsansvar. Andre regler i samfunnet, som ikke er rettsregler, kjennetegnes ved at de ikke er vedtatt av noe offentlig organ.

Hvor finner man rettsregler?

Rettsregler utledes av lover, forskrifter, andre skriftlige rettskilder eller ulovfestet rett, men rettsregelen er ikke selve teksten. Rettsregelen er den regel man kommer frem til etter å ha gjort en juridisk tolking ved hjelp av rettskildefaktorer. En rettsregel kan ikke leses direkte ut av en lovtekst.

Hva er forskjellen på lovtekst og rettsregel?

Lovtekst er generelle skrevne rettsregler. Det er litt upresist å si at lovtekst er synonymt med “lov”, men både lovtekst og lov er generelle skrevne rettsregler, uansett trinnhøyde. Lovteksten er utgangspunktet både når formelle lover skal tolkes og ved forskrifter og grunnlovstolkning.

Hvordan kan du identifisere rettsspørsmål?

Et rettsspørsmål skiller seg fra andre spørsmål i den forstand at vi må ha kjennskap til en rettsregel for å løse dem. Rettsspørsmål kan dreie seg om hvilke regler som gjelder, og hvilket innhold de har på et bestemt livsområde. Spørsmål av denne typen kalles generelle rettsspørsmål.

Hvorfor kan vi ikke sette likhetstegn mellom lovtekst og rettsregel?

Hvorfor kan vi ikke sette likhetstegn mellom lovtekst og rettsregel? Fordi det kreves en argumentasjonsprosess for å komme fram til en rettsregel. Utgangspunktet for denne prosessen kan være en lovtekst. Rettsregelen kan ha et annet innhold enn hva lovteksten skulle tilsi, på bakgrunn/gjennom ulike typer argumenter.

Hvorfor må man tolke en lov?

Lovtekster må tolkes fordi mange ord og uttrykk i lovtekstene er vage og uklare. Vanlig språklig forståelse er som regel ikke nok til å fastslå den betydningen et ord eller uttrykk har i loven.

Hva er forarbeid?

Lovforarbeider omfatter blant annet materiale som NOU-er, høringsuttalelser, stortingsproposisjonen fra departementet, innstillingen fra fagkomiteen, samt forhandlingene på Stortinget. Forarbeidene er en rettskildefaktor, og kan normalt bli tillagt vekt ved lovtolkningen.

Hva er generelle lover?

I videste forstand blir begrepet lov brukt i betydningen materiell lov. Dette er generelle rettsregler som fastsetter rettigheter og plikter uavhengig av vedtaksform. Til forskjell fra begrepet formell lov sikter begrepet materiell lov til innholdet til rettsregelen.

Hva er Norges eldste lov?

Kong Christian Den Femtis Norske Lov ble vedtatt 15. april 1687 og trådte i kraft 29. september 1688.

Hva heter den viktigste loven i Norge?

Grunnloven, gitt av Riksforsamlingen i 1814 er først i lovsamlingen. Deretter følger lovene i kronologisk orden, begynnende med Christian Vs Norske Lov av 1687.

Hvem bestemmer lover?

I Norge starter lovarbeidet som oftest med initiativ fra sittende regjering. Enten på egen hånd, eller med basis i et Stortingsvedtak. Lovforslag kan også komme fra det enkelte medlem av odelstinget, såkalte representantforslag. Disse kalles ofte dokument 8 forslag.

Hva er ikke lov å si i Norge?

Løgn, visvas, bærtur, krokodilletårer, dritt, frekk og forbanna er bare noen av ordene man ikke får si fra Stortingets talerstol. Upassende eller fornærmelig atferd er nemlig ikke tillatt der og blir raskt slått ned på.

Hvem er øverst i Norge?

Kongen er Norges formelle statsoverhode, og etter Grunnloven er det Kongen i statsråd (Kongens råd) som er Norges utøvende makt.

Hva er forskjellen på en standard og en forskrift?

En standard er en teknisk spesifikasjon som er ennå mer detaljert enn lov og forskrift. De detaljerte kravene i en standard skal i utgangspunktet sikre at sikkerhetsnivået oppfylles for det aktuelle produktet.

Er forskrift en lov?

Forskrifter er generelle regler om borgernes rettigheter eller plikter, fastsatt av offentlig myndighet – stat eller kommune. På samme måte som lover, er forskrifter bindende både for borgerne og myndighetene.

Leave a Comment