Hva trenger man for å begynne med keramikk?

For å lage keramikk trenger du leire av god kvalitet. I dag brukes mest utenlandsk leire, selv om det også finnes god leire i Norge, først og fremst såkalt blåleire. Leiren må eltes for å få ut luft. Skal du produsere keramikk i større skala, trenger du en eltemaskin, men som nybegynner kan du elte for hånd.

Hvor lenge skal keramikk brenne?

1½ døgn. Råbrente ting er porøse, og klare til glasering. NB! Leirgods som blåleire og rødleire må ikke brennes over 1040 grader, da vil de smelte i ovnen og ødelegge plater og ovn.

Hvordan bruke Lufttørkende leire?

Du kan feste leiren på alle slags overflater. Fukt i så fall overflaten før du påfører leiren. Du kan også bruke leiren i former. Husk å pakke den ubrukte leiren veldig godt inn, gjerne i flere omganger med plast, slik at den ikke tørker inn.

LES OGSÅ  Hvor rask er verdens raskeste hest?

Hva trenger man for å begynne med keramikk? – Related Questions

Kan man male på leire?

Du tar utgangspunkt i et ekte skjell som du kler med leire på oversiden. Når leiren er tørr, kan du male den med hobbylakk i svakt rosa og sandfargede nyanser.

Hvilken maling på leire?

Akrylmaling er bra å bruke hvis du ønsker å male arbeidene dine. Gjenstandene blir ikke vannbestandige. Leiren skal oppbevares tørt og mørkt, ikke under +5 °C.

Hvordan tørke leire?

Det som er normalt ved arbeid med leire, er å først lufttørke den, for så brenne det i ovn på langt over 1000 grader, slik at leiren oppnår riktig hardhet og formfasthet. Med selvtørkende leire er det ikke nødvendig å brenne den, fordi leiren tørker av seg selv.

Hvordan male leire?

Boblemaling på leire
 1. Bland. Bland akrylmaling og oppvaskmiddel. Hell i vann og rør om til blandingen er som melk i konsistensen.
 2. Blås. Stikk et sugerør ned i blandingen og start med å blåse.
 3. Overføring av bobler. Gjenstanden som skal dekoreres, settes ved siden av eller under koppen.

Hvordan lage Silkeleire?

Silkeleire er morsomt å jobbe med både fordi det er enkelt, men også fordi leiren blir steinhard når den er tørr.

DIY silkeleire

 1. En del maizena majsstivelse (eks: 2 dl maizena)
 2. To deler salt (eks: 4 dl salt)
 3. To deler kaldt vann (eks: 4 dl vann)

Hvordan lage leire selv?

Selvherdende leire

Ha vann, maisstivelse og natron i en liten tykkbunnet kjele. Varm blandingen opp under kraftig omrøring inntil den blir tykk og får konsistens som en bløt og litt klissete modelleringsleire. La leiren avkjøles, sett den i kjøleskapet om det skal gå fort.

Hvordan oppbevare Silkeleire?

Du kan også lage leiren kvelden i forveien, og oppbevare den i en lukket plastpose til neste dag. Fine til både juletreet og til å henge på kvister.

Hva er modelleire laget av?

 • 5 DL VANN.
 • 2 SS SOYAOLJE.
 • 2 DL SALT.
 • 2 SS ALUN (KJØPES PÅ APOTEK)

Hvordan lage Lekedeig?

2,5 dl vann. 1 ss solsikke-, eller rapsolje. 1 dl salt 2,5 dl hvetemel. 1 ss sitronsyre (Pulver i en liten pakke – står blant bakervarene)

Du trenger:

 1. 2 kopper Maizenna.
 2. 1 kopp parabenfri balsam. Lurt å velge parfymefri også
 3. Evt. konditorfarge eller glitter.

Hvor lenge holder trolldeig seg?

Oppskrift på trolldeig:

Deigen holder i ca 24 timer i en plastpose i kjøleskapet.

Kan trolldeig lufttørke?

Trolldeig skal stekes på svak varme, rundt 80 grader! Du kan også velge å lufttørke den, men da må du i alle fall regne med 14 dager på et tørt sted før den er ferdig. Hvor lang tid det tar å stek figurene avhenger av hvor tykke de er.

Kan deigen stå over natten?

– Tid er den viktigste ingrediensen i gjærbakst, sier Meling. Selv pleier han å la den ferdig eltede deigen heve i kjøleskap natten over. – Da får deigen den hevetiden den trenger, og du får maksimalt resultat. Det er mye bedre enn å sette den et varmt sted i to timer, tipser han.

LES OGSÅ  Har jeg lov til å koble til dusjkabinett?

Hva maler man trolldeig med?

Når trolldeig er tørr, kan den males med det meste. Her har vi brukt akrylmaling og vannmaling, pluss litt glitter. Men prøv det du selv har hjemme – vi har hørt gode ting om vokspenn, og glitterlim går alltid!

Kan man bruke maling som grunning?

Det er aldri feil å grunne. Grunningen sperrer, isolerer og gjør at toppstrøksmalingen sitter bedre. Grunning er matt, noe som også gjør det lettere å påføre tilstrekkelig med maling etterpå. Da får du bedre dekk med færre strøk, sier Per Arne Nilsen hos Tikkurila Norge (Beckers).

Hvordan male uten å maskere?

Skal du for eksempel male inntil en list, så start påføringen i litt avstand fra lista. Ikke klem penselen hardt. Dra deg nærmere og la de ytterste penselhårene legge seg inntil lista mens du fortsetter et jevnt drag med penselen.

Leave a Comment