Hva trenger jeg til julemiddagen?

Det viktigste til julefrokosten
 • Husk godt pålegg! Sylte, roastbiff, ribberull, røkt skinke og spekemat er en innertier hos de fleste til julefrokosten.
 • Egg og bacon er en klassiker, men vi går aldri lei.
 • Gravlaks og røkelaks er viktige til jul. Server gjerne med eggerøre eller sennepssaus!
 • Godt brød er en selvfølge.

Hva er vanlig å spise på julebord?

Det er tid for en forsmak på den gode julematen. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk står på menyen – men du kan også servere juletapas og fingermat med klassiske julesmaker. Send ut invitasjonene allerede tidlig i desember, så er du sikker på at alle du ønsker skal være der har mulighet til å komme.

Hva er tradisjonell julemat i Danmark?

Den klassiske danske julemiddagen

Men i en god gammeldags dansk julemiddag inngår gjerne flæskesteg eller and, kokte poteter, rødkål og brun saus – egentlig ganske likt den norske ribba. Den klassiske juledesserten kalles ris à l’amande, og er en form for riskrem med mandler og kirsebærsaus.

Hva trenger jeg til julemiddagen? – Related Questions

Hvor mange prosent spiser Grandiosa på julaften?

I en undersøkelse fra 2011 oppga 200.000 nordmenn at de spiser Grandiosa på julaften, men Stokken tror ikke det er hovedretten det er snakk om. – De fleste spiser det neppe som julemiddagen, men som en rask og god lunsj mens man forbereder kvelden, sier han.

Er julemat sunt?

Helsemessig sett er det for de aller fleste ingen grunn til å unngå noe av julematen, selv maten som er rik på både fett, salt og sukker. Du kan spise litt av alt, det er mengden som er det vesentlige. Det er ikke en plikt å spise mest mulig, for husk at mat også smaker godt i små mengder!

Hva spiser nordmenn i jula?

Dette skal nordmenn spise på julaften i år:
 • Svineribbe: 44 %
 • Pinnekjøtt: 35 %
 • Kalkun: 7 %
 • Skinkestek: 5 %
 • Risgrøt: 4 %
 • Torsk: 4 %
 • Vegetarmat: 4 %
 • Annen middag: 4 %

Hva spiser de i Italia på julaften?

Ifølge tradisjonene i Italia skal det kun være fisk og sjømat på julaften. Til lunsj første juledag, som er julens viktigste måltid, kan man til gjengjeld spise hva man vil. Italienerne spiser godt hele året – alle årstider handler om mat.

Når spiser folk på julaften?

I de aller fleste familier spiser folk julemiddagen like etter klokka 17 på julaften, etter at julegudstjenesten på NRK er ferdig, jula ringes inn og Sølvguttene har sunget.

Hva drikker man til julemat?

Hvitvin: Riesling, pinot blanc eller chardonnay. Musserende vin er også et godt valg. Rødvin: Pinot noir fra USA, New Zealand eller Tyskland. Brennevin: En brun og nyansert akevitt kan passe fint, særlig om du bruker mye krydder i saus og tilbehør.

Hva spiser de i Tyskland på julaften?

I Tyskland serveres ofte helstekt gås til jul, eller som man sier på tysk: Weihnachtsgans. Både på julekvelden og gjennom hele desember er det dessuten vanlig å servere glüwein, som da er tyskernes svar på gløgg (med rødvin).

Hva spiser polakker til jul?

Det er ofte ovnsstekt sild med fløte eller i olje. I min familie, lager mora ofte pierogi med plommer og pierogi med epler og kanel. De smaker utrolig godt. Men folk spiser dem også med kål og sopp.

Hvorfor får vi gaver på jul?

Det er en gammel skikk. Da Jesus ble født var han den store gaven. Det er meningen at vi skal vise takknemmelighet og nestekjærlighet ved å gi gaver videre til hverandre. Julen er også en tid der man gjerne gir til andre som ikke har så mye.

Hva gjør man 1 juledag?

Første juledag, eller juledagen (i liturgisk sammenheng Natalis Christi), er den 25. desember, dagen da man i vestlig kristendom markerer Jesu Kristi fødsel. Dagen er avmerket på primstaven som et drikkehorn, kandelaber, tønne eller en sol.

Hvorfor ringes julen inn kl 17?

Julen ringes inn klokken 17 på julaften, og dette har sammenheng med at folk startet helgen (fikk fri) på denne tiden av dagen. Ringing med kirkeklokkene julaften markerte tradisjonelt at julefreden skulle begynne.

Hvorfor feirer vi jul 24 og ikke 25?

Norden feirer jul en dag for tidlig

Men Norden skiller seg fra resten av verden ved å markere denne begivenheten 24. desember. Den nordiske skikken stammer fra før det mekaniske uret ble oppfunnet. En ny dag begynte den gangen ved solnedgang i stedet for som nå ved midnatt.

I hvilket land feirer de ikke jul?

Julen er overalt i desember, i musikken, gatebelysning og blant stressede voksne på jakt etter gaver, trær og mat. Men i noen land er høytiden forbudt. I Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Tajikistan og Brunei er det på ulike måter ulovlig å feire den kristne julehøytiden.

Hva skjer 13 dag jul?

Trettende dag jul (Hellige tre kongers dag)

Dagen skal minne om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I bibelen kalles de kun for de “vise”. Mange steder ble dagen kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen.

Hvilken dag er Jesus født på?

Jesus‘ fødselsdag er ukjent

Når kristne feirer jul i slutten av desember måned, skyldes det ifølge tradisjonen at Jesus ble født natten mellom 24. og 25. desember. Feiringen av Jesu fødsel henger mer sammen med de førkristne tradisjonene, for det står ingenting i Bibelen om at Jesus ble født i desember måned.

Hva betyr ordet jul?

Selve navnet jul stammer fra norrønt jólablót, eller jól (ord fra proto-germansk jehwlą/feiring) fra den hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Ordet jul forekommer også i andre germanske språk.

Leave a Comment