Har du en funksjonsnedsettelse, vil du trolig ha nytte av tekniske hjelpemidler som kan løse praktiske utfordringer i hverdagen. Rullator, manuell og elektrisk rullestol, løfteplattform, heis og bil er noen eksempler på tekniske hjelpemidler.
Hva er målet med hjelpemidler?
Hjelpemidler kan løse praktiske problemer, forebygge funksjonstap og opprettholde eller bevare funksjon. De kan også lette pleiesituasjonen for pårørende og helsepersonell.
Hvem har ansvaret for hjelpemiddelsentralen?
Det er fylkene som har ansvaret for hjelpemiddelsentralene, som også organiseres i Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV). Hjelpemiddelsentralene reguleres av forskrift om hjelpemiddelsentralenes virksomhet og ansvar. De har et overordnet ansvar for formidling av hjelpemidler til funksjonshemmede innen eget fylke.
Hvem betaler for hjelpemidler?
NAV arbeids- og velferdsetaten sitt ansvar
NAV ved hjelpemiddelsentralene har ansvar for hjelpemidler finansiert over folketrygden. Dette gjelder hjelpemidler ved funksjonsnedsettelser med mer enn 2 års varighet.
Hva tilbyr Hjelpemiddelsentralen? – Related Questions
Er hjelpemidler gratis?
Koster det noe? Det er gratis for lån av hjelpemidler, bortsett fra noen få unntak. Du får vanligvis hjelpemiddelet utlånt fra NAV Hjelpemiddelsentral, men noen ganger gis det i stedet tilskudd til å kjøpe hjelpemiddelet selv.
Kan man låne krykker på hjelpemiddelsentralen?
Kortvarig behov
Du kan låne for eksempel krykker, rullestol, rullator og ulike typer hygienehjelpemidler.
Hvem har krav på hjelpemidler?
Personer som har varig (over to år) og vesentlig innskrenket funksjonsevne på grunn av sykdom, skade eller lyte, kan få stønad til hjelpemidler fra folketrygden. Personer som har midlertidig behov for hjelpemidler, må søke om støtte andre steder, vanligvis gjennom kommunen.
Hvordan søker man om å få låne hjelpemidler?
Alle som har langvarig behov for hjelpemidler kan søke. Hvis du er usikker på hva du trenger, er det best å søke råd hos noen som kan hjelpe deg. Vi anbefaler at du tar kontakt med helsetjenesten i kommunen du bor. De har god erfaring med å utrede behov og å søke, og vil også kunne følge deg opp hvis du ønsker det.
Hva er hjelpemidler og velferdsteknologi?
Velferdsteknologi er alt fra enkle produkter du kan kjøpe/skaffe selv, til avanserte hjelpemidler fra NAV og kommunen. Hjelpemidlene skal bidra til at du føler deg trygg hjemme, ha mulighet til å bo lengre i egen bolig og oppleve økt mestring selv med hjelp fra teknologien.
Hvordan søke om Småhjelpemidler?
Du må søke skriftlig om tilskudd til rimelige hjelpemidler. Søknadsskjemaet finner du i nedtrekkslisten «Skjema og søknad». Søknaden må beskrive funksjonsproblemene og gi en begrunnelse for hvorfor det er nødvendig med småhjelpemidler for å fungere i dagliglivet.
Hva er ADL hjelpemidler?
Smarte hjelpemidler som gjør aktiviteter som matlaging, drikke og bespisning enklere.
Hva finner du i Hjelpemiddeldatabasen?
I Hjelpemiddeldatabasen kan du som leverandør legge inn informasjon om hjelpemidler tilgjengelig på det norske markedet. Her kan du gi en kort beskrivelse av hjelpemidlet og registrere forhåndsdefinerte tekniske spesifikasjoner. Du kan også legge til bilde, brosjyrer og bruksanvisninger.
Hvem kan få grunnstønad?
Du eller barnet kan få stønad fordi det er nødvendig å ha spesialdiett. En spesialist må stille diagnosen og beskrive dietten. Flere sykdommer, som for eksempel cøliaki og cystisk fibrose, gir rett til grunnstønad etter faste satser uten krav om å dokumentere ekstrautgiftene.
Hvor mye får man i hjelpestønad?
Hvor mye kan du eller barnet ditt få? For å ha rett til hjelpestønad, må utgiftene til pleie og tilsyn minst tilsvare sats 1, som er 1 229 kroner per måned. Beløpet er ment å dekke 2–2,5 timer privat hjelp per uke. Hjelpestønad sats 1 er det høyeste beløpet som blir utbetalt til personer over 18 år.
Hva skal hjelpestønad dekke?
Pengestøtte. Du eller barnet ditt kan få dekket ekstrautgifter som skyldes en varig skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse. Økonomisk støtte til barn eller voksne som trenger langvarig, privat pleie og tilsyn.
Hva er forskjellen på grunnstønad og hjelpestønad?
Grunnstønad fra NAV skal dekke ekstrautgifter på grunn av varig skade, sykdom, funksjonshemning eller medfødte misdannelser. Hjelpestønad er en ytelse fra NAV som gis til personer som på grunn av varig sykdom, skade eller lyte, har behov for særskilt tilsyn og pleie.
Hvor lenge kan man motta hjelpestønad?
Hvor lenge kan barnet få? Barnet kan få forhøyet hjelpestønad til og med den måneden barnet fyller 18 år. Behovet for tilsyn og pleie kan endre seg. NAV skal derfor vurdere stønaden på nytt hvert tredje år.
Hvor lang behandlingstid på hjelpestønad?
Søknaden sendes til ditt lokale NAV-kontor. Maksimal behandlingstid for søknad om hjelpestønad er fem måneder.
Hva skal til for å få sats 4 hjelpestønad?
For å kunne få hjelpestønad etter høyeste sats (sats 4) må barnets medisinske tilstand være av en slik art at hjelpebehovet i stor grad vil dominere hverdagen for dere. Dette er aktuelt dersom barnets funksjonsevne er betydelig nedsatt eller hvis barnet lider av en meget alvorlig sykdom.
Er hjelpestønad pensjon?
Omsorg for syke/funksjonshemmede eller eldre
Hvis barnet mottar forhøyet hjelpestønad sats 3 eller 4 skal det alltid godskrives pensjonsopptjening, og dette gjør NAV automatisk.