Hva spiser man til jul i Norge?

Den norske julemiddagen består enten av ribbe med surkål eller rødkål, kokte poteter, og kanskje medisterkaker eller julepølse i tillegg. Hvis du da ikke bor på Vestlandet, eller har røtter derfra, da spiser du nok heller pinnekjøtt, røkt eller urøkt, med kålrotstappe og kokte poteter.

Hvor mange nordmenn spiser Grandiosa på julaften?

3 prosent av Norges befolkning over 15 år har hatt pizza Grandiosa på menyen julaften.

Hvor i Norge spiser man torsk på julaften?

På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter. Til tross for at ribbe og pinnekjøtt i stor grad har erstattet den hvite fisken som julemiddag, vil mange sørlendinger nyte den som et av mange måltid i romjulen.

Hva spiser man til jul i Norge? – Related Questions

Hva er typisk norsk i julen?

Den mest typiske norske julematen er svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk og juletorsk. Julemat kan også vere kveite, kjøttmølje, risgraut og andre tradisjonelle matretter.

Hva spiser de i Tyskland på julaften?

I Tyskland varierer julematen avhengig av hvilken del av landet man bor i. Det er vanlig å spise gås, and eller viltkjøtt med Kartoffelklöße, som er raspeballer. Tamgås og karpe er vanlige juleretter, samt potetsalat og knackwurst som er en type pølse. Man spiser gjerne kål til maten: rødkål, grønnkål og rosenkål.

Hva spiser de på julaften i Brasil?

Brasil. I Brasil er julemiddagen en stor fest for hele familien, som samles for å spise, drikke og leke utover julenatten. Som oftest er hovedretten en stor kylling, kalkun eller skinke, servert med eksotiske frukter, nøtter, kål, brasiliansk ris, salat og kald potetsalat med eple og rosiner.

Hvis man spiser torsk på julaften?

Torsk er en god gammeldags klassiker som julemiddag. Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at torsk serveres som middag på selve julaften, men mange spiser også torsk i løpet av romjulen.

Er torsk fredet i Norge?

Innafor 14 definerte gyteområder frå Lindesnes langs Skagerrakkysten, i Oslofjorden og til grensa mot Sverige er det forbod mot alt fiske i gyteperioden for torsk frå og med 1. januar til og med 30. april. Undervassjakt i gytefelta er tillatt sidan dette er heilt selektivt.

Hva spiser franskmenn på julaften?

Frankrike: Kamskjell, østers og gåselever

Et typisk fransk julemåltid består av mange ulike retter, som ikke overraskende består av flere eksklusive råvarer. Vi snakker gåselever, fylte snegler, kamskjell og østers. Typisk fransk luksus der altså!

Hva spiser de på julaften i Japan?

Ribbe og pinnekjøtt til middag er det ingen tradisjon for rundt juletider i Japan. Isteden spiser man i Japan hver jul noe man kaller クリスマスケーキ (en type bløtkake). Det har i de siste årene også blitt flere og flere som spiser kylling til middag som julemat i Japan.

Hva spiser man på julaften i USA?

I Norge er det vanlig å servere svineribbe, pinnekjøtt eller torsk til julemiddagen, mens det i Danmark ofte blir servert and, i Sverige juleskinke og lutefisk, i Polen og deler av Tyskland karpe og i USA kalkun.

Hva spiser man i England til jul?

Hva spiser britene? På julaften er det vanlig med kalkun med alskens tilbehør. Vi er kanskje mer vant til at det blir servert på nyttårsaften, selv om det finnes folk som spiser kalkun i Norge også. Utenom selve middagen har britene et par ganske spesielle desserter som kommer fram rundt juletider.

Hva spiser Spania til jul?

Julaften spiser gjerne spanjolene Mariscos (sjømat, eller helst: skalldyr), og det kan variere fra fiskesuppe, til hummer, Gambas (store reker), langustinos, kreps etc. Disse små, smulete kakene dominerer også, sammen med turrón, julegodtavdelingene i spanske supermarkeder mot juletider.

Hva spiser de til jul i Polen?

Julemat i Polen

Rødbeter blir skåret og står og gjærer noen dager før Wigilia, og den ferdige suppen toppes med små raspeballer. I enkelte deler av Polen spiser folk soppsuppe i stedet for borscht. Karpe – hovedretten til julefesten er karpe, som stekes og serveres med en krembasert saus.

Hva spiser Sverige til jul?

På det svenske julebordet står blant annet prinskorv, kjøttboller, rødbetssalat, «janssons frestelse», sild, skinke, vørtbrød, samt egg med majones og rogn på. De absolutt viktigste julevarene er prinskorv og skinke, og mange svensker serverer hjemmelagde kjøttboller og Janssons frestelse.

Hvordan feirer vi jul i Norge?

I Norge blir julen feiret med julemat, levende lys og musikk; man gir hverandre gaver, de fleste pynter med juletre, og det er vanlig å holde julebord i forkant av julekvelden og juletrefest i romjulen eller helt frem til trettendagen.

Hvor mange nordmenn spiser pizza på julaften?

– I fjor spurte vi hva folk spiste til julemiddag, fordi det er det som er det mest interessante. Da viste det seg at under én prosent spiser pizza i det store og det hele. Bare halvparten av dem opplyser at de spiser frossenpizza, forteller Opinion-sjefen til TV2.

Hva er tradisjonell julemat i Danmark?

Den klassiske danske julemiddagen

Men i en god gammeldags dansk julemiddag inngår gjerne flæskesteg eller and, kokte poteter, rødkål og brun saus – egentlig ganske likt den norske ribba. Den klassiske juledesserten kalles ris à l’amande, og er en form for riskrem med mandler og kirsebærsaus.

Hvor i Norge er pinnekjøtt mest vanlig som julemat?

Utbredelse. Pinnekjøttet har sterkest tradisjon på Vestlandet i Norge. Hele 76 prosent av vestlendingene spiser pinnekjøtt på julaften mot 14 prosent på Østlandet. Østlendingene spiser likevel mer pinnekjøtt enn dette og setter sauen på menyen en annen dag i løpet av julehøytiden.

Leave a Comment