Hva slags jord til inneplanter?

Jord til innepotter
  • Vår egen Premium blomsterjord og blomsterjord med leca er de jordtypene som er best egnet til planter innendørs.
  • For planter som ikke liker kalk, for eksempel Hortensia, Flamingoblomst og Asalea er hortensiajord passende å bruke.

Hva er plantejord?

Plantejord. Inneholder også for det meste torv, men er bedre gjødslet, og noen av typene er iblandet kompost eller naturgjødsel. Den torva som er brukt i plantejord er også i større grad omdannet, slik at den ligner mer på «jord». Denne kan du bruke i bed, men det er lurt å blande i kompost i denne jorda også.

Kan man bruke plantejord til blomster?

Hagejord. Hagejord er en jordtype som brukes til plen, hekk og i terreng. Skal du bruke hagejord til blomster og bed, bør du tilsette mer gjødsel, og blande med eksisterende jord før planting.

Hvor ofte bør man skifte jord?

Unge potteplanter i vekst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang i året. Større planter og langsomt voksende planter kan du plante om hvert andre år, eller når planten begynner å bli for stor for potten. Dersom planten ser ut til å trives vil den klare seg.

Kan plantejord mugne?

Hvis du har brukt pottejord med mye kompost til plantene dine, vil overvanning skape perfekte forhold for mugg og sopp. Dette skjer fordi kompoststoffer som finnes i slik jord er en utmerket grobunn for mugg, som utvikler seg fra sporer som finnes nesten over alt.

Hvordan lage egen blomsterjord?

Fermenterte matrester

Matavfall kastes i en luftett bøtte, så bruker du ferdig bokashi-strø som inneholder hvetekli, melasse og en bakteriekultur. Matrestene blir fermentert. Når bøtta er full, graves restene ned, og massen blir raskt til jord du kan bruke til planter.

Kan plantejord brukes til plen?

Plantejord er basisjord som anbefales til oppfylling av bed, større krukker og til reparasjon av plen. Den kan også med fordel blandes sammen med Hageland Kugjødselkompost og brukes til sommerblomster.

Hvilken jord til blomsterkasse?

Bruk god jord

Det kan ikke sies nok ganger, men bruk god jord til verandakassene dine. Jo bedre jord, jo flottere og frodigere planter får du. Spør på hagesenteret om de har torvfri jord. Torv er et naturmateriale, men plantene har det mye bedre i kompostjord laget på plantematerialer.

Kan man bruke vanlig plantejord til grønnsaker?

1. Grønnsaker er næringskrevende. Grønnsaker er mer næringskrevende enn for eksempel stauder og busker, og derfor trenger de jord med mye organisk materiale og god struktur slik at røttene lett kan vokse og ta opp næring. Som for eksempel Felleskjøpets kompostert plantejord.

Hvordan få god plantejord?

Det som ofte er problemet med den «vanlige» hagejorda, er at den er stiv og hard, og det er vanskelig for røttene å finne vei. Når du planter noe nytt, bør du derfor løse opp jorda litt rundt der du skal plante. Blander du i tillegg inn litt kompost, har du tipp-topp jord og gode vokseforhold for plantene dine.

LES OGSÅ  Hva er forskjellen på DAB og DAB+?

Kan plantejord gå ut på dato?

God jord kombinerer ulike egenskaper, både grov og fin struktur, evnen til å holde på vann og drenere, tilby støtte og god grunn for sterke røtter. Jorden du har kan som regel brukes år etter år, men det er lurt å iblande organisk materiale, næring og struktur.

Hvordan lagre plantejord?

Lagringstips! Har du ikke plass til å lagre jord et sted med plussgrader i vinter, er det lurt å lagre jorden i mindre porsjonsposer. Porsjonsposene kan du la stå ute og fryse: du trenger bare ta inn og tine én og én, når du skal blande bokashi og jord i jordfabrikken.

Skal man fjerne gammel jord ved ompotting?

Ta planten ut av potten, og fjern en del av den gamle jorden og eventuelle visne røtter. Separer røttene forsiktig. Sett planten i den nye potten og fyll på med jord, gi vann og fyll eventuelt på med enda mer jord.

Kan jord bli gammel?

Jord, særlig i krukker, kan ha blitt brutt ned og blitt hard gjennom en sommer. Dette er en naturlig prosess, og betyr ikke at jorda må kastes. God jord kombinerer ulike egenskaper, både grov og fin struktur, evnen til å holde på vann og drenere vekk overflødig vann, tilby støtte og god grunn for sterke røtter.

Hvor mye jord trenger planter?

Til store stauder, buskroser og mindre busker bør det være omlag 25–30 cm vekstjord. Til store busker, hekker og mindre trær er det ønskelig med 40 cm.

Hvor ofte bør man potte om?

Ønsker du deg store frodige grønne planter? Da kan det være lurt å potte om plantene etter hvert som de vokser. Da sikrer du at røttene får større plass til å vokse og trives. Omtrent en gang i året, eller annet hvert år, er det lurt å potte om plantene dine.

Kan man plante rett i potte?

Dersom du har en potte med hull i bunn, og at størrelsen passer planten din, er det bare å potte rett i potta, uten innerpotte. Dersom du potter om; pass på å ikke øk mer enn to størrelser opp om gangen. Hvis ikke klarer ikke røttene å ta opp all vannet som vil ligge i jorden, og igjen kan du oppleve rot-råte.

Kan man plante i eggekartong?

Plante frø i eggekartonger

En eggekartong kan tjene som en potte for frø når du prøver å dyrke blomster eller planter. Alt du trenger å gjøre er å legge litt jord og frø som du ønsker å dyrke i hvert rom i kartongen. Du vil ende opp med et dusin planter som er organiserte og merket så snart de spirer.

Leave a Comment