Hva skal til for at et land skal kalles et demokrati?

Demokrati, også kalt folkestyre, er en styreform hvor folket har direkte eller indirekte innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. Kjennetegn ved demokrati er frie valg, flertallsstyre, retten til å være uenig med flertallet, og at individenes grunnleggende rettigheter ivaretas.

Hva er det motsatte av et demokrati?

Diktatur er det motsatte av demokrati, og beskriver en tilstand der de tre statsmaktene er underlagt et personlig diktatur eller et oligarki. Som de tre statsmakter regnes: den lovgivende makt (parlamentet / nasjonalforsamlingen, i Norge: Stortinget) den utøvende makt (regjeringen)

Er Norge et indirekte demokrati?

Norge er et representativt demokrati , det samme gjelder de fleste land i Europa. Oldtidens Athen brukte direkte demokrati der folk selv stemmer direkte over lovforslag.

Hva skal til for at et land skal kalles et demokrati? – Related Questions

Hva er politisk styring?

En politisk styresmakt er en organisasjon som kan vedta og håndheve lover for et gitt territorium. En styresmakt er ofte inndelt i lovgivende, utøvende og dømmende myndigheter (maktfordelingsprinsippet). Det finnes styresmakter i stater og kommuner.

Hva er et politisk valg?

Et valg er en prosess for beslutningstaking hvor et elektorat utpeker personer til politiske verv. I dag forbindes valg ofte med demokratiske valg, men dette er ingen selvfølge. Valg kan også brukes av autoritære makthavere som forsøker å skaffe seg legitimitet.

Hva er forskjellen mellom direkte og indirekte demokrati?

Man skiller mellom direkte og indirekte folkeinitiativer. I direkte folkeinitiativer har velgerne forslagsrett, dvs. at velgerne kan komme med helt nye forslag som skal stemmes over i en folkeavstemning. I indirekte folkeinitiativer kan velgerne kreve folkeavstemning om et vedtak gjort av myndighetene.

Hva er indirekte demokrati Quizlet?

Indirekte demokrati er når folket stemmer og velger representanter som tar de politiske avgjørelsene for seg, og folket kan når som helst kan stemme på noen andre, hvis de ikke er fornøyde. Dette er tilfelle i Norge, vi folket velger partier som skal representere oss i stortinget.

Hva er maktfordelingsprinsippet i Norge?

Maktfordelingsprinsippet, eller bare maktfordeling, er et politisk og juridisk prinsipp som går ut på at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Maktfordelingsprinsippet er nedfelt i grunnlovene til mange land, også i den norske Grunnloven.

Hva er direkte og indirekte demokrati Quizlet?

Indirekte demokrati er en demokratisk styreform der de som skal ta politiske beslutninger, er valgt av folket. Direkte demokrati betyr at folket gjennom valg kan ta stilling til konkrete saker. I hvilke tilfeller har vi praktisert direkte demokrati i Norge? Folkeavstemning er en form for direkte demokrati.

Hva er et diktatur Quizlet?

Diktatur er en styremåte der makten ligger hos en enkeltperson eller en gruppe mennesker. Hvilke former for diktatur har vi? Vi har enevelde diktatur, som er en enmannsdiktatur. Vi har totalitært diktatur, som er frihetsopphevelse og at borgerne ikke kan tro og mene hva de vil.

Hva er folkesuverenitet Quizlet?

Folkesuverenitetsprinsippet: de som skal styre får sin makt fra folket, på betingelse at de styrende beskytter folkets rettigheter. Gjør de ikke det, kan folket avskaffe dem igjen.

Hva er pluralisme Quizlet?

Pluralisme, mangfold, et samfunn med flere ulike kulturer, livssyn og levesett. Et Et pluralistisk samfunn er et samfunn der hvor flere ulike levesett, religion og livssyn.

Hva mente Montesquieu med maktfordelingsprinsippet?

Prinsippet om maktfordeling stammer fra opplysningstiden, og ble formulert av den franske filosofen Charles Montesquieu (1689–1755). Montesquieu så at både konger og andre med viktige posisjoner misbrukte makten sin. Derfor mente han at de som har makt, også selv må være under overvåking og kontroll av andre med makt.

Hva er en interessekonflikt Quizlet?

Interessekonflikt er når flere parter kjemper om materielle eller økonomiske goder. Goder som ikke finnes i ubegrenset mengder. Politikere kjemper om å få flest stemmer, få stillinger osv

Er uenighet alltid negativt?

Konflikter må håndteres i tide

Uløste konflikter er alltid negative og går som oftest ikke over av seg selv. Slike konflikter kan lett bli utfordringer som berører hele organisasjonen og som flere må ta tak i. Det er lederens ansvar å håndtere en konflikt i tide. Ansvaret kan ikke bare ligge hos de involverte partene.

Hva slags negative konsekvenser kan konflikter i en gruppe få?

Mulige negative konsekvenser av konflikter kan være samarbeidsproblemer, både på individ-, gruppe– og organisasjonsnivå, redusert effektivitet og mistrivsel (som igjen har negative konsekvenser for organisasjonen og dens medarbeidere). Et konfliktforebyggingsarbeid kan være både positivt og negativt.

Hva er forskjellen mellom en konflikt og uenighet?

I stedet for at mennesker som er uenige får snakket sammen og skværet opp, går de i konflikt. I en arbeidsplass som skyr uenighet og krangel, vil uenighet gå over i konflikt.

Hvor er det krig 2022?

Den russisk-ukrainske krisen 2021–2022, i Norge kalt Ukraina-krisen og Ukraina-konflikten, er en pågående internasjonal diplomatisk, politisk og militær konflikt der nabolandene Russland og Ukraina står i sentrum. Krisen bunner i den russisk-ukrainske krigen, som startet i februar 2014.

Hvor er det krig i verden i dag?

Her finner du bakgrunn og beskrivelse av pågående konflikter og kriger i verden i dag, og om stedene der FNs fredsbevarende operasjoner er aktive.
  • Afrika. Den arabiske våren. Etiopia – Tigray. Nigeria – Boko Haram. Somalia – Al-Shabaab.
  • Amerika.
  • Asia. Al-Qaida. Den islamske staten (IS) Golanhøydene (Syria og Israel)
  • Europa.

Leave a Comment