Hva skal til for å få et frø til å spire?

Frø trenger vann og varme for å spire. De inneholder en ”matpakke” som gjør at de klarer seg uten lys og jord den første tiden. For å bli store planter, trenger spirene også lys.

Hvordan spire frø hjemme?

Slik gjør du det:
 1. Beholder. Ta en stor glassbeholder, f.
 2. Frø Ta omtrent to spiseskjeer frø (f.
 3. Legg frøene i og dekk med vann. Legg frøene i glasset og dekk dem med vann.
 4. Tøm ut vannet. Etter bløtleggingen tømmer du ut vannet ved å vri glasset i hånden mens vannet renner ut.
 5. Etter noen døgn er spirene klare til å høstes!

Hvordan så spirer?

Slik dyrker du frem spirer
 1. Du trenger spirefrø.
 2. Fyll et par spiseskjeer frø i en beholder.
 3. Fyll på med kaldt vann og la det stå til frøene har trukket til seg fuktighet og svellet opp til nesten dobbel størrelse.
 4. Sil deretter vannet fra og sett glasset med spirer på et sted med romtemperatur, men mørkt.

Hva skal til for å få et frø til å spire? – Related Questions

Hva trenger plantene for å vokse?

Hva trenger en plante for å vokse? En plante trenger vann, lys og karbondioksid for å drive fotosyntese. I tillegg trenger den en rekke mineralnæringsstoffer som tas opp som ioner fra jorda. Noen av disse grunnstoffene trengs i relativt store mengder (makronæringsstoffer), for eksempel nitrogen, fosfor og kalsium.

Hvordan dannes et frø?

Frø blir dannet etter befruktning i blomsten til planta. Et frø består av frøskall, et plantefoster og opplagsnæring. Frøskallet har en beskyttende oppgave. Plantefosteret, som også kalles kimen, består av kimrot, kimknopp og kimblad.

Hvordan vanne frø?

Når frøene er sådd må man vanne godt, men de skal ikke stå og bade i vann. Det er viktig med god drenering sånn at overflødig vann renner ut. For mindre frø som har et tynt jorddekke er det bedre å bruke en sprayflaske og dusje forsiktig, eller å vanne fra bunnen ved å dynke dem ned i vann.

Kan frø spire i mørke?

Lys. De fleste frøene spirer best i mørke. For disse frøene gjelder regelen at du sår så dypt som frøet er tykk. Frø av blant annet basilikum, timian, salat og selleri, trenger derimot lys for best spireresultat, og skal dekkes til med bare et tynt lag med jord.

Hvordan dyrke sitrontre fra frø?

Moldbakken
 1. Finn en fersk, eller gammel, sitron du har liggende, og del den opp.
 2. Klargjør potten du vil så sitronene i.
 3. Fukt jorden godt.
 4. Sitroner spirer best når klima er fuktig.
 5. Frøene trenger ikke sollys.
 6. Etter noen uker (ikke mist tålmodigheten, frøene kan fort la vente på seg i 4 uker) vil du se frøene spire.

Hvor lang tid tar det før det begynner å spire?

Frøene trenger fra ett døgn til en uke eller mer for å spire ved romtemperatur, avhengig av art. Varighet: fra 1 time til større prosjekt, gjerne fordelt over tid mens frøene spirer og vokser.

Hva er best å så frø i?

Bruk potter, kar, avkuttede melkekartonger eller eggekartonger. Frøene har det bra uansett, dra nytte av det du har hjemme. Sørg for at pottene har høy luftfuktighet ved å dekke dem med plast eller ved å sette dem i et minidrivhus.

Hvordan få Tomatfrø til å spire?

Frøene må holdes fuktige helt til de spirer.

Tomatfrø vil gjerne ha 25-30 grader, mens salat ikke spirer hvis det er varmere enn 20 grader. Les på pakken hva det står før du velger strategi. Det er også noen frø som trenger lang tid på å spire, opptil 3 uker er vanlig. Tomatfrø spirer etter 4-8 dager som regel.

Når kan man begynne å så frø?

Fra april måned kan du så frøene og sette potter/brett i vinduskarmen, da er det lys nok til at de vil klare seg uten vekstlys.

Hva er lett å så?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hvordan Forkultivere frø?

Forkultivering
 1. Fyll såjord i potter. Pass på at det er et jevnt lag med jord.
 2. Vann jorden før såing.
 3. frø etter avstand anvist på frøposen eller med ca. 1 cm mellomrom.
 4. Dekk frøene med jord ca. tre ganger frøets størrelse. Sikt gjerne jorden over.
 5. Dekk pottene med plast om du sår inne.

Hva kan sås i mars?

Nå i mars når vinteren går mot slutten, kan du begynne å så de første grønnsakene. Reddik, kål, salat, erter, spinat, bladbete og hvit reddik er egnet for såing i lave temperaturer. Hvis du har et lite drivhus eller glassbeskyttelse til plantene, kan du dyrke fennikel, brokkoli, blomkål og andre kålvarianter.

Kan man plante i eggekartong?

Plante frø i eggekartonger

En eggekartong kan tjene som en potte for frø når du prøver å dyrke blomster eller planter. Alt du trenger å gjøre er å legge litt jord og frø som du ønsker å dyrke i hvert rom i kartongen. Du vil ende opp med et dusin planter som er organiserte og merket så snart de spirer.

Hva sår vi i januar?

Dette sår vi i januar. I spirebrett har vi sådd dill, kruspersille, bataviasalat, rødbete (bare for å spise bladene i salater), reddiker, pak choi og spinat. I tillegg har vi bredsådd litt ruccola og brønnkarse i små plastbakker. Litt pussig å forkultivere ruccola, kanskje.

Hva skal sås i april?

Ringblomst, solsikker, blomkarse, kornblomst, erteblomst og pyntekorg er sommerblomster som du kan så selv i april og mai. De fleste sommerblomstene som du får kjøpt i hagesentrene, som petunia, stemor og margeritter, er det litt styrete å drive å så selv.

Er det for sent å så tomater i mai?

Planter som skal stå i drivhus, kan såes 1. mars. (Har man drivhus, går det godt an å helt frem til midten av april og likevel få en fin avling) Tomater som skal vokse på friland, kan man vente til midten av mars før man sår.

Leave a Comment