Hva skal knipes på tomatplanter?

Som hovedregel skal alle sideskudd knipes av slik at det bare blir tomater på hovedstammen. Det er spesielt viktig i drivhuset, hvor man trenger god luftsirkulasjon rundt plantene. Når du kniper skuddene sårer du tomatplanten. Det er derfor viktig å gjøre det mens skuddene er så små som mulig.

Kan jeg klippe tomatplanter?

Beskjæring av tomater er ikke alltid en nødvendighet, men for mange tomatplanter vil lett beskjæring som å fjerne minimum de 4 nederste «tyvene» gi økt avling. Tomatplanten bør få god luftsirkulasjon i de nederste 25 cm over jorda. Det anbefales derfor å skjære bort «tyvene» i denne høyden.

Hvordan ta vare på tomatplante?

Tomater modner i solen, så velg en solrik og varm plassering i le. Vann regelmessig, du kan se at bladene henger dersom tomatplanten blir for tørr. Vann med vekstgjødsel under hele dyrkingssesongen, følg doseringen på flasken. Jordens næring holder ikke til hele sesongen.

LES OGSÅ  Hva gi i innflytningsgave?

Hva skal knipes på tomatplanter? – Related Questions

Hvordan få sterke tomatplanter?

Når tomatplantene plantes ut er det viktig at det er nok fosfor, det gjør at planta får sterke røtter. Det er derfor noen har bananskall i jorda når de planter. Benmel er en god kilde til dette.

Hvordan ta vare på tomatplante over vinteren?

Selv temperaturer under 10 °C skader plantene, gjør at bladene dør av og fører til mangelsymptomer som at bladene blir lilla på grunn av mangel på fosfor. Riktig vinterkvarter for tomater skal være så lyst og varmt som mulig, plantene skal være helt friske når de går inn i vinter.

Skal man fjerne blader fra tomatplanter?

Gule eller visne blader hjelper ikke tomatplanten mer, og kan fjernes. Syke blader fjernes helt inne ved stammen, tynner du kan du klippe av det ytterste av bladet. Spesielt sent i sesongen er det viktig å få fjernet en del blader, når kveldene blir fuktigere. Det samme gjelder tomater med sykdom.

Hva gjør man med tomatplanter?

Å tyve tomat eller knipe sideskudd gjør underverker, og er ganske nødvendig for de fleste tomatplanter. For å få sunne friske planter som bærer godt må de stelles, og starter du nå er det enklere å holde kontroll på dem. Uten stell vokser de raskt opp til et uhåndterlig virvar av grener og blader.

Skal man dusje tomatplanter?

Ved å dusje plantene kan du unngå de verste angrepene. Det er ganske vanlig at tomatplantene rammes av soppangrep, bakterier eller virus, og grunnen til det er dyrkeforhold som ikke er spesielt gode. Det er viktig å plante med riktig avstand mellom plantene, lufte dem og skifte ut jorden helt mellom hver årstid.

LES OGSÅ  What type of mixer is Ankarsrum?

Hvordan håndtere tomatplanter?

Tomater liker seg varmt. Og det hjelper ikke at det er varmt på dagen, det viktigste er hvor varmt det er på det kaldeste på natten.. Tomater vil ha mer enn ti grader. Dersom tomater opplever mindre enn ti grader så kan de bli riktig så furtne. Og furtne planter vil du unngå for de vokser ikke og blir lett syke.

Er tomater flerårig?

Tomatplanten er i utgangspunktet flerårig, så i prinsippet kan den bli veldig lang ( opptil 19 meter er målt), til den bukker under av sykdom eller kulde. På rankene er det alltid 3 blader mellom hver blomsterklase.

Skal tomatplanter bindes opp?

Det er viktig å binde opp tomatplantene slik at de tåler litt vær og vind.

Når skal man begynne å gjødsle tomater?

OBS, vinduskarm har ikke nok lys nok før i april, før det må du bruke ekstralys. Etter to uker kan du begynne å gjødsle meget forsiktig, sånn 1/4 styrke. Etter noen uker så kommer det til å tyte røtter ut av potta, og da er det på tide å ta den ut av potta og plante over i en litt større potte, med vanlig god jord.

Er det for sent å så tomater i mai?

Planter som skal stå i drivhus, kan såes 1. mars. (Har man drivhus, går det godt an å helt frem til midten av april og likevel få en fin avling) Tomater som skal vokse på friland, kan man vente til midten av mars før man sår.

Hvorfor krøller bladene seg på tomatplantene?

Mye regn, og/eller overvanning, fører altså at bladene krøller seg utover. Det er rett og slett en måte å beskytte seg på for plantene. Ved overvanning, er tiltaket å la jorda tørke ut, før man forsiktig starter vanningen igjen. Ikke la tomatene stå i våt, tung jord.

LES OGSÅ  Hva heter de forskjellige bryllupsdagene?

Hvor høy blir en tomatplante?

Mange tomatsorter blir flere meter lange klatreplanter som må bindes opp til en vegg eller lignende. Disse passer dårlig hos oss som ikke har mulighet til å plassere krukkene inn til veggen (det er ikke nok sol der). Derfor pleier vi å så kun sorter som blir 1-1,5 meter høye, og helst busk-/ampeltomater.

Skal tomatplanter ha mye vann?

Tomatplanter drikker mye vann når plantene begynner å vokse seg til. Man må følge med på vær og temperatur, og vanne deretter. Man kan gjerne vente til planten “henger” litt med bladene før man vanner.

Hvorfor får jeg ikke blomster på tomatplantene?

Hvis planten spirer for fort, kan det være bladene ikke har nok energi til å gi videre til blomsten. Dermed blir det ikke like mange blomster – eller frukter, slik det er i tomatens tilfelle. Lippman tror planter kan ha utnyttet denne mekanismen allerede gjennom evolusjon.

Hvordan Prikle tomater?

Tid for å prikle tomater som skal vokse seg store og sterke
  1. For høy temperatur og lite lys gir lange og spinkle frøplanter.
  2. Klargjør potter med jord først slik at røttene på de små plantene ikke tørker.
  3. Etter å lirke plantene forsiktig fra hverandre settes den raskt i ny potte med jord.

Hvor lang tid tar det fra blomst til tomat?

Gjennomsnittlig tar det 75 dager fra blomst til ferdig moden tomat. Er det kaldt tar det enda lenger tid. Tomater trives best i temperaturer mellom 18 og 25 grader.

Leave a Comment