John Locke (1632-1704) mente at alle individer har rett til eiendom, frihet, og til å tenke og si hva de vil. De som sitter ved makten får sin makt fra folket, på betingelse av at de beskytter folkets rettigheter.
Hva går folkesuverenitetsprinsippet?
Folkesuverenitetsprinsippet (folkesuverenitet) er en politisk læresetning som går ut på at all legitim statsmakt stammer fra folket selv. Begrepet står i motsetning til prinsippet om fyrstesuvereniteten
fyrstesuvereniteten
Fyrstesuverenitetsprinsippet går ut på at suvereniteten i et land ligger hos herskeren (fyrsten/keiseren/kongen etc.). Styreformer som tradisjonelt kongedømme, keiserstyre og aristokrati m. fl. bygger alle implisitt på prinsippet om fyrstesuverenitet.
https://no.wikipedia.org › wiki › Fyrstesuverenitetsprinsippet
Fyrstesuverenitetsprinsippet – Wikipedia
(enevelde).
Hvem oppfant folkesuverenitetsprinsippet?
Den sveitsiske filosofen Jean-Jacques Rousseau formulerte prinsippet i sin endelige form i boken Samfunnspakten.
Hva er folkesuverenitetsprinsippet Quizlet?
Folkesuverenitetsprinsippet: de som skal styre får sin makt fra folket, på betingelse at de styrende beskytter folkets rettigheter. Gjør de ikke det, kan folket avskaffe dem igjen.
Hva mente John Locke med folkesuverenitet? – Related Questions
Hva maktfordelingsprinsippet går ut på?
Maktfordelingsprinsippet er en doktrine som innebærer at den makten i en stat deles mellom forskjellige myndigheter for at disse skal oppveie og utøve kontroll over hverandre. Det har som formål å forhindre maktmisbruk. Maktfordelingsprinsippet er et fundamentalt begrep i moderne demokrati.
Hvorfor virket nasjonalismen splittende i Det osmanske riket?
Grunnen til at nasjonalismen virket splittende i det osmanske riket, Østerrike-Ungarn og Russland er at de hadde mange ulike nasjonaliteter innenfor riksgrensene som enten ville ut av imperiet og danne selvstendige stater eller ha mer indre selvstyre.
Hva har nasjonalismen ført til?
Nasjonalismen som bevegelse var viktig i etableringen av de moderne nasjonalstater og i demokratiseringen av dem. Den spilte også en sentral rolle i frigjøringen av koloniene og etablering av stater i Øst-Europa etter Sovjetunionens fall. Nasjonalismens historiske rolle betyr ikke at den er ferdig som politisk kraft.
Hvordan falt det osmanske riket?
Sammenbrudd. Det osmanske riket brøt sammen etter Balkankrigene i 1911–1913 og første verdenskrig. Under første verdenskrig utførte tyrkerne folkemord på om lag én million armenere.
Hvordan kan nasjonalismen virke splittende?
I dette eksempelet blir nasjonalismen en årsak til flere kriger, men resultatet ble at de fikk sin egen stat. Nasjonalismen kunne også fungere som dynamitt, den vil virke splittende dersom befolkningen ikke hadde en felles kulturell plattform eller hvis det var ulike politiske mål.
Hvorfor gikk det osmanske riket i oppløsning?
Oppløsningen av riket var en av følgene av første verdenskrig, da de allierte, sammen med arabiske opprørere, nedkjempet osmanene i Midtøsten. Mot slutten av krigen falt Det osmanske rike sammen, og store stykker av det ble fordelt mellom de allierte maktene.
Hva slags styreform hadde det osmanske riket?
Det osmanske riket, også kalla Det ottomanske riket, var eit enormt, tyrkisk imperium, grunnlagd av Osman I ved byrjinga av 1300-talet og styrt av Det osmanske dynastiet fram til Tyrkia som republikk vart skipa av Mustafa Kemal Atatürk i 1923 etter den fyrste verdskrigen.
Hvordan vokste det osmanske riket?
Riket vokste raskt innover i områdene til det østromerske riket og inn i Balkan og i 1453 klarte de det ingen før dem hadde klart; å beseire Konstantinopels murer og sette en endelig strek for det romerske riket. Osmanene skulle komme til å regjere over store deler av Midtøsten helt frem til 1920-tallet.
Hva skjedde med det osmanske riket Quizlet?
Det osmanske riket ble oppløst. I Øst-Europa ble det opprettet åtte nye stater (basert på nasjonalitet – men ikke alle fornøyde). – I alle land ble det godkjent at staten hadde større makt over innbyggere enn før – under krigen tok staten over produksjon og rasjonering.
Hva gikk Schlieffenplanen ut på Quizlet?
For å ikke krige på to fronter lagde de Schlieffenplanen. Planen gikk ut på å erobre Frankrike først, for å så beseire Russland. Hva menes med at det var en stillestående krig? Soldatene hadde gravd ned et belte av skyttergraver på nesten 700 meter, som gikk fra Sveits til Nordsjøkysten.
Hva gikk freden i Brest Litovsk ut på Quizlet?
Hva gikk fredsavtalen i Brest–Litovsk ut på? Den gikk ut på at det skulle bli fred på østfronten. Dette ønsket Tyskland fordi de ville sende troppene fra østfronten ned til vestfronten. En måte å gjøre dette på var å svekke tsarriket innenfra.
Hva skjer med landene Russland Østerrike Ungarn og det Osmanske riket Tyrkia etter krigen?
De fire keiserdømmene Russland, Tyskland, Østerrike–Ungarn og Det osmanske riket kollapset til dels som en konsekvens av krigen. I kjølvannet av krigen ble et knippe nye stater etablert samtidig som nye nasjonale og etniske konflikter, revolusjoner og kriger oppstod i både Europa og rundt om i verden.
Hvem vant den første verdenskrig?
Seier for ententen, oppløsning av Det tyske rike, Det russiske keiserdømmet, Det osmanske rike og Østerrike-Ungarn.
Er det riktig å gi Tyskland skylden for første verdenskrig?
Den største grunnen til at Tyskland fikk skylden for krigen kan ha vært det at de var den eneste stormakten på den tapende siden som trippelententen(Russland, Frankrike og Storbritannia) fryktet så de ga dem skylden for å hindre dem i å bli mektigere.
Hvorfor var ikke Norge med i første verdenskrig?
Etter hvert som krigen trakk i langdrag, ble det vanskeligere for Norge å forholde seg fullstendig nøytralt. Norge var nemlig avhengig av tilførsler fra både Tyskland og Storbritannia, og ønsket å handle med begge to. Samtidig var de i de krigførende maktenes interesse at Norge handlet så lite som mulig med motparten.
Er det regler i krig?
Spilleregler i krig
Det finnes i dag klare regler for hva som er lov og ikke lov når en krig har brutt ut. Disse “spillereglene” heter internasjonal humanitær rett, og kalles også krigens folkerett. Disse er manifestert i det som heter Genèvekonvensjonene.