Brukt spesielt om talemål betyr riksmål et standardtalespråk uten bruk av dialekter. Denne definisjonen er lite vanlig i Norge i dag. Den danske språkforskeren Otto Jespersen definerte det i 1890 som «det dannede sprog hos dem, paa hvis udtale man ikke kan høre, fra hvad egn de stammer».
Hva er forskjellen på bokmål og riksmål?
Riksmål og moderat bokmål har langt færre diftonger enn det radikale bokmålet, langt færre a-former i substantivbøyningen og ikke a-former i svake verb. Alt det ovenstående følger riksmålsrettskrivningen som den nå er normert (Riksmålsordlisten, 8. utgave 2015). Det er samtidig moderat bokmål etter justeringene i 2005.
Når ble bokmål riksmål?
I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget.
Hva ligger i begrepene landsmål og riksmål?
Med den nye nemninga «Landsmaal» meinte Aasen eit felles språk for heile landet, eit riksmål, ikkje eit språk berre for landsbygda. Landsmål og riksmål har dermed same tyding: «eit språk for heile landet», sjølv om målformene var ulikt.
Hva menes med riksmål? – Related Questions
Hvem fant opp riksmål?
Nobelprisvinneren Bjørnstjerne Bjørnson innførte navnet riksmål i Norge og grunnla Riksmålsforbundet.
Hvem kjempet for riksmål?
Artikkelstart. Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».
Hva ligger i betegnelsen landsmål?
Landsmål var namnet på det nye, norske skriftspråket som vart skapt av Ivar Aasen på 1850-talet, fram til 1929 då nynorsk vart det offisielle namnet på denne målforma.
Hvorfor landsmål?
Landsmålet var “bondespråk”. Noen mente også at landsmålet var et udanna, usivilisert språk, og at det var språket til den intellektuelle “eliten” som representerte dannelse.
Når ble riksmål og landsmål likestilt?
I dag er det 125 år siden «jamstillingsvedtaket» likestilte nynorsk med bokmål. Artikkelen er flere år gammel. I 1885 het det «riksmål» og «landsmål.» Men selv om vi i dag sier «bokmål» og «nynorsk» er vedtaket mye det samme den dag i dag.
Hvem skapte riksmålet?
Knud Knudsen (1812–1895) er kjent for arbeidet sitt med å fornorske det danske skriftspråket. Han regnes som far til riksmålet som i 1929 fikk det offisielle navnet bokmål.
Hvorfor er bokmål bra?
I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.
Hvorfor heter det bokmål?
Skriftspråket som ble brukt i Norge på 1800-tallet ble kalt riksmål, og var for det meste identisk med dansk. Av Stortinget. Bokmål betyr egentlig det målet som brukes i bøker. I norrønt er bókamál brukt om «latin, kirkelig mål» (slik alt hos skalden Þórarin Loftunga før 1050).
Er bokmål dansk?
Bokmål er en varietet av norsk skriftspråk. Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge.
Hvem fant på nynorsk?
Det nynorske skriftspråket vart utforma på 1800-talet av språkforskaren Ivar Aasen på grunnlag av dei norske dialektane.
Hvorfor har vi norsk og nynorsk?
Norsk: bokmål og nynorsk
Bokmål er utviklet fra det danske skriftspråket på et norsk, særlig østlandsk, talemålsgrunnlag. Nynorsk ble grunnlagt av Ivar Aasen (1813–1896) og baserer seg på en sammenligning av de norske dialektene.
Hvorfor skal vi ha nynorsk?
Å lære sidemål gjør at vi blir flinkere i eget skriftspråk. Vi lærer flere ord vi kan bruke når vi skal skrive, og vi får mer kunnskap om grammatikk og setningsoppbygging, for eksempel. Dette kan vi bruke når vi skal lære engelsk og 2. fremmedspråk også.
Hvem bruker nynorsk i dag?
Nynorsken tok imidlertid opp flere trekk fra bokmålet under denne perioden og gikk samtidig vekk fra mange av prinsippene som lå til grunn for landsmål. Etter grensene fra 2020 er det tre fylker som har erklært at de har nynorsk som språkform: Vestfold og Telemark, Møre og Romsdal og Vestland.
Blir man smartere av Å kunne nynorsk?
Språkforskning ved NTNU konkluderer med at nordmenn som bruker både nynorsk og bokmål, får mange av de samme positive fordelene som flerspråklige. Flerspråklige personer er smartere, mer kreative, har bedre språklig bevissthet, blir bedre til å oppfatte det som blir sagt og presterer bedre på skolen i matte.
Hvor mange vil ha nynorsk på skolen?
11,6 prosent av elevane i grunnskolen har nynorsk som hovudmål. Bokmål utgjer 87,3 prosent. Den resterande prosenten har eit anna språk som hovudmål.
Hvor mange stryker i nynorsk?
I år var andelen stryk i nynorsk på 14,3 prosent. Hele 34,4 prosent fikk karakteren 2 i VG3. Dette tilsvarer nesten halvparten.