Hva må til for at et land skal være demokratisk?

Demokrati, også kalt folkestyre, er en styreform hvor folket har direkte eller indirekte innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. Kjennetegn ved demokrati er frie valg, flertallsstyre, retten til å være uenig med flertallet, og at individenes grunnleggende rettigheter ivaretas.

Hva er det mest demokratiske landet i verden?

På oppdateringen av indeksen for 2010 var Norge rangert øverst med 9,80 poeng på en skala fra én til ti. Norge erstattet Sverige som hadde høyest poengsum i 2008 og som i 2010 er nr. fire. Nord-Korea ble rangert nederst på 167.

Er Norge et indirekte demokrati?

Norge er et representativt demokrati , det samme gjelder de fleste land i Europa. Oldtidens Athen brukte direkte demokrati der folk selv stemmer direkte over lovforslag.

Hva må til for at et land skal være demokratisk? – Related Questions

Hvem er øverste leder i Norge?

Norges konge er Norges statsoverhode, juridiske suveren og den øverste symbolske leder for den utøvende makt, Kongen i statsråd. Harald V har vært Norges konge siden 1991.

Hvem har makt i Norge?

I Norge har vi tre statsmakter: Stortinget. Regjeringen. Domstolene.

Montesquieus prinsipper

  • Den lovgivende/bevilgende, utøvende og dømmende makt skal ligge i henholdsvis parlament, konge/regjering og domstolene.
  • De tre statsmaktene skal være separate institusjoner som ikke griper inn i hverandres arbeid.

Hva er forskjellen mellom direkte og indirekte demokrati?

Man skiller mellom direkte og indirekte folkeinitiativer. I direkte folkeinitiativer har velgerne forslagsrett, dvs. at velgerne kan komme med helt nye forslag som skal stemmes over i en folkeavstemning. I indirekte folkeinitiativer kan velgerne kreve folkeavstemning om et vedtak gjort av myndighetene.

Hva er indirekte demokrati Quizlet?

Indirekte demokrati er når folket stemmer og velger representanter som tar de politiske avgjørelsene for seg, og folket kan når som helst kan stemme på noen andre, hvis de ikke er fornøyde. Dette er tilfelle i Norge, vi folket velger partier som skal representere oss i stortinget.

Hva er maktfordelingsprinsippet i Norge?

Maktfordelingsprinsippet, eller bare maktfordeling, er et politisk og juridisk prinsipp som går ut på at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Maktfordelingsprinsippet er nedfelt i grunnlovene til mange land, også i den norske Grunnloven.

Hva er direkte og indirekte demokrati Quizlet?

Indirekte demokrati er en demokratisk styreform der de som skal ta politiske beslutninger, er valgt av folket. Direkte demokrati betyr at folket gjennom valg kan ta stilling til konkrete saker. I hvilke tilfeller har vi praktisert direkte demokrati i Norge? Folkeavstemning er en form for direkte demokrati.

Hva er et diktatur Quizlet?

Diktatur er en styremåte der makten ligger hos en enkeltperson eller en gruppe mennesker. Hvilke former for diktatur har vi? Vi har enevelde diktatur, som er en enmannsdiktatur. Vi har totalitært diktatur, som er frihetsopphevelse og at borgerne ikke kan tro og mene hva de vil.

Hva er folkesuverenitet Quizlet?

Folkesuverenitetsprinsippet: de som skal styre får sin makt fra folket, på betingelse at de styrende beskytter folkets rettigheter. Gjør de ikke det, kan folket avskaffe dem igjen.

Hva er pluralisme Quizlet?

Pluralisme, mangfold, et samfunn med flere ulike kulturer, livssyn og levesett. Et Et pluralistisk samfunn er et samfunn der hvor flere ulike levesett, religion og livssyn.

Hva er en interessekonflikt Quizlet?

Interessekonflikt er når flere parter kjemper om materielle eller økonomiske goder. Goder som ikke finnes i ubegrenset mengder. Politikere kjemper om å få flest stemmer, få stillinger osv

Hva er en rettsstat Quizlet?

En stat hvor lovene er like for alle og alle får lik behandling av staten. I en slik stat kan man ikke betale seg ut av fengsel eller bli satt i fengsel uten grunn.

Hva vil det si at Norge er en rettsstat?

Rettsstat er en stat som kjennetegnes ved at forholdet mellom de øverste statsorganer er regulert gjennom rettsregler. Videre må statens indre maktutøvelse, som for eksempel politiets virksomhet, være styrt av rettsregler og være mest mulig transparent.

Hva er rettssikkerhet Quizlet?

Rettssikkerhet er sikkerhet for enkeltpersoner som er trygget gjennom rettsordenen. Rettssikkerhet står sentralt i enhver rettstat. Saken blir først tatt opp i tingretten, hvis du klager kan den bli tatt opp i lagmannsretten og til slutt til høyesterett.

Hva er Rettssikkerhetsprinsippet?

Hva er rettssikkerhetsprinsippet? Rettssikkerhet skal gi hver borger generell trygghet og vern mot maktovergrep. Rettssikkerheten er også med på å sikre at borgeren mottar de rettigheter han eller hun har etter loven.

Hva betyr det at Norge har rettssikkerhet?

Begrepet «rettssikkerhet»

Kjernen i begrepet er et krav om at de avgjørelsene som domstolene og forvaltningen treffer overfor enkeltpersoner, grupper og befolkningen som helhet, skal være mest mulig rettferdige og forutsigelige.

Hvilke viktige prinsipper gjelder i den norske rettsstaten?

Det er vanlig å definere rettsstaten ut fra fire grunnprinsipper:
  • Staten skal være bundet av rettsregler.
  • Maktfordelingsprinsippet.
  • Folkesuverenitetsprinsippet.
  • Staten må respektere og sikre grunnleggende rettigheter.

Leave a Comment