Hva kan vi lære av historie?

Det er kanskje det viktigste historien kan lære oss. Menneskene har alltid brukt fortellinger om tidligere tider til mye forskjellig i sine liv. Ved å snakke om noe i fortida, har de kunnet forklare hvordan ting er blitt slik de er, hvordan noe har vært gjort før, og kanskje enda kan gjøres – eller ikke.

Hva er Historiebruk?

Historiebruk – att använda det förflutna.

Hva slags vitenskap er historie?

I faglig forstand betegner historie det vitenskapelige studium av fortidens samfunn. En ofte sitert definisjon av historieforskningens emneområde er at det omhandler «sosialt relevant menneskelig atferd og slike ikke-menneskelige forhold som er relevant til menneskelig atferd».

Hva kan vi lære av historie? – Related Questions

Hvorfor er det viktig å stille kritiske spørsmål til historiske kilder?

Kilder kan tolkes på flere måter

Forrige generasjons tolkning blir ofte sett på som en feiltolkning av neste generasjons historikere. I historiefaget er det derfor viktig å lære å stille kritiske spørsmål til læremiddelet. Kanskje kan de kildene læremiddelet refererer til, tolkes på en annen måte?

Hva kjennetegner en historie?

Historie betegner i videste forstand både det som har skjedd, beretningen om det som har skjedd og det vitenskapelige studium av det som har skjedd. I praksis mener vi med historie menneskehetens utvikling og de ulike epokene i denne.

Hva kalles i vitenskapen studiet av enkelttilfeller?

Anekdotisk: vi generaliserer ut fra enkelttilfeller.

Hva er forskjellen på vitenskap og vitenskapsteori?

Vitenskapsteorien har utspring i forskning og drøfter hva som er gyldig sannhet om ulike fenomener. Vitenskapens mål er å avklare og skape en god praksis gjennom å forklare og beskrive fenomenene.

Hva er forskjellen på vitenskap og forskning?

Vitenskap bygger på ideen om at verden kan forstås ved hjelp av en kombinasjon av rasjonelle og empiriske framgangsmåter, og har vært beskrevet som «en kreativ prosess som handler om å frembringe ideer og resonnementer, mens forskning omfatter datainnsamling, analyse og publikasjon».

Hva er vitenskap?

Vitenskap er systematisk, metodisk og kritisk undersøkelse, studium eller forskning. For eksempel sier vi at noe er vitenskap hvis det følger visse kriterier for god forskning. Vitenskap kan også betegne et fagområde som er gjenstand for slik undersøkelse eller forskning.

Hvor kommer kunnskap fra?

Kunnskap tilegnes i lys av det miljøet vi lever i – ifølge Thomas Kuhn dannes for eksempel vitenskapelig kunnskap innenfor et paradigme som former forskernes erfaringer. Forutsetningene for å ha kunnskap er en sentral og omdiskutert del av filosofien, nemlig epistemologi (eller erkjennelsesteori, læren om sannhet).

Hva er en metode?

Metode er en planmessig fremgangsmåte, især i vitenskap og filosofi, gjerne grunnet på regler og prinsipper.

Hva er forskjellen på fenomenologi og hermeneutikk?

Fenomenologi er studiet av menneskelig erfaring og hvordan verden presenterer seg for oss i og gjennom erfaringen. Dette innebærer fortolkning. Hermeneutikk er læren om fortolkning av tekster.

Hvorfor bruke kvalitativ metode?

Hensikten med kvalitative studier er gjerne å oppnå dybdekunnskap og helhetlig forståelse av spesifikke kontekster, eller å utvikle begreper, kategorier og typologier. Slike studier kan også ta sikte på å formulere hypoteser og teorier eller å foreta teoretisk generalisering.

Hva er hermeneutisk metode?

Hermeneutikk er læren om fortolkning av tekster og betegner de humanistiske vitenskapenes særlige metode (Wilhelm Dilthey) eller en filosofisk teori om all forståelse (Martin Heidegger).

Hva er en forforståelse?

Forforståelse kan også beskrives som en fortolkning av helhet og deler, ut fra en subjektiv utgangspunkt (Garsjø 2001, 118). Med dette menes din personlige fortolkning av et helhetsbilde eller deler av bildet.

Hva er forskjellen mellom positivisme og hermeneutikk?

En vesentlig forskjell mellom positivisme og hermeneutikk er at de er forankret i to ulike kunnskapssyn. Mens positivisme er forankret i naturvitenskapen, er hermeneutikken forankret i humanvitenskapen. Naturvitenskapen handler om å se verden som noe som skjer gjennom en årsak-virkningssammenheng.

Hva er dobbel hermeneutikk?

Et annet sentralt metodologisk begrep skapt av Giddens, er dobbel hermeneutikk. Det vil si samspillet mellom to rammer for mening: i den sosiale verden, hvor aktørene har sine meninger, og i det metaspråket som vitenskapen bruker for å forstå og forklare disse.

Hva vil du si er forskjellen på å erkjenne noe og å forstå noe?

Erkjennelse er noe som kommer etter en lang prosess hvor man har tenkt mye. Når man forstår noe man har tenkt nøye over, opplever man en erkjennelse.

Hvilke former for kunnskap er mulige ifølge Kant?

Ifølge Kant kan bare noen av disse fire kunnskapskategoriene kombineres: Vi kan ha kunnskap som er analytisk a priori og vi kan ha kunnskap som er syntetisk a posteriori. Kant argumenterer deretter, i verket Kritikk av den Rene Fornuft, for at vi kan ha kunnskap som er syntetisk a priori.

Leave a Comment