Hva kan plantes i bratt skråning?

Skal Potentilla klippes ned?

Potentilla bør imidlertid beskjæres, hvis ikke blir busken veldig brun og stygg. Hver vår bør du beskjære noen centimeter, og eventuelle døde/brune greiner kutter du ned helt ved rota. Har hele busken blitt stygg og trenger fornying, kan du beskjære drastisk ned til 10cm, på samme måte som med spirea.

Hvordan holde på jord i skråning?

Et godt tips er også å legge en duk over jorden og dekke over med bark på toppen. Duken vil slippe gjennom luft og vann, men gir den fordelen at den holder det renere for ugress. Dette gjør at det stilles mindre krav til luking og annet vedlikehold i skråningen etter at plantene er satt ned.

Hvordan utnytte bratt skråning?

Hvis du har en skråning som du bare ønsker at skal holde seg pen, uten mye jobb, kan du plante lettstelte busker. Spirea, buskmure (Potentilla) eller svartsurbær (Aronia) er hardføre og lettstelte busker som får pene blomster. Sørg for at skråningen er mest mulig ugressfri før du planter – dekk eventuelt med duk.

Hva kan plantes i bratt skråning? – Related Questions

Hvordan bli kvitt ugress i skråning?

Den mest effektive måten å bli kvitt ugresset på er å legge jorda brakk et par år. Da legger du på en tykk duk eller en presenning over området, sier Underhaug. Også Marianne E. Utengen, gartner i Det norske Hageselskap, understreker at brakklegging er helt nødvendig i kampen mot flerårig rotugress.

Hvordan klippe bratte skråninger?

Skjær i skråninger

Når du klipper gress i bratt skråning, er det best å klippe i horisontale lengder parallelt med skråningen. Når du har klippet en rad, går du tilbake til det nyklippte gresset og begynner med neste rad for å sakte jobbe deg oppover.

Hvordan legge bark i bratt skråning?

Bark i skråning
 1. Sprøyte skråning for å fjerne ugress.
 2. Dekke skråning med fiberduk, 10cm overlapp i skjøter og inn over toppen av skråningen, festes med plugger.
 3. Lar det være igjen 10cm nederst på skråning slik at bark får feste i jord.
 4. Legge terassebord nederst og midt i skråning for å hindre at bark sklir ut.

Hvordan rydde skråning?

Hvis du derimot skal rydde i en skråning, er den beste metoden å arbeide seg nedenifra og opp, i horisontale rader. Klingen eller trimmertråden tar lett skade om den slår mot steiner. Det er derfor best å gå gjennom området som skal ryddes, før du setter i gang, og påse at det ikke ligger uventede overraskelser på lur.

Hvordan stabilisere skråning?

Hvis du bare skal stabilisere dette «slik det er så kan kanskje geonett gjøre susen. Et annet alternativ kan være plastring med stein, ev i gabionkasser om slike finnes for plastring, men stein med håndmakt er en voksen oppgave.

Hvordan legge Sedummatter i skråning?

Dersom du legger sedummatter i skråning, kan du bruke noen pinner av avkappet armeringsjern (eller andre pinner/teltplugger) som du stikker ned for at mattene skal holde seg på plass. Disse fjerner du etter noen uker når røttene har fått etablert seg på voksestedet.

Hvordan lage hage i skråning?

Fjern ugress og fyll på jord

Ofte er underlaget i en skråning en steinfylling. Det kan derfor være nødvendig å fylle på et lag med jord som er inneholder noe leire. Denne jorden holder bedre på fuktigheten og er mer stabil enn vanlig matjord. Deretter fyller du på med et lag med god, næringsrik jord.

Hva koster Sedummatter?

Sedummatter
0-50 m2 470,- pr/m2
51-300 m2 420,- pr/m2

Er sedum vintergrønn?

Planten er delvis vintergrønn da de yngste bladene i rosetten overvintrer. Bladstenglene kan bli ganske lange etter hvert, og det er derfor en god ide å klippe ned plantene av og til for å fremme en tettere vekst.

Hvordan få basilikum til å vokse?

Basilikum elsker sol og varme, så sørg for at den får minst seks timer med dagslys hver dag. Har du planten innendørs, bør den stå nært et vindu. Siden basilikum ikke liker trekk, kan en lys plass på kjøkkenbenken være vel så bra som selve vinduskarmen. På vinterstid må man bruke plantebelysning for å sikre nok lys.

Skal man Prikle basilikum?

Basilikum fra frø:

Prikle om (se hvordan her) når frøplantene har fått egne blader i potter med tre-fire småplanter i hver potte. Du kan så basilikum hele året, men må gi tilleggslys i vinterhalvåret (helst vekstlys).

Kan man så sedum selv?

Mange synes dessuten at sedum er finere rent estetisk. Større tak legges som regel av profesjonelle, mindre tak kan du faktisk legge selv. Men sedummatter er ikke bare for tak. Flere og flere legger sedummatter i skråninger, grunne bed og på murer.

Hvordan få røtter på sukkulenter?

Slik formerer du sukkulenter:
 1. Start med å klippe av toppen av sukkulenten din.
 2. Fjern så forsiktig bladene ved å vri dem rundt.
 3. Legg dem så på kaktusjord i en potte.
 4. Spray med vann – annenhver dag anbefales.
 5. Etterhvert dannes det røtter.
 6. La den gro til det danner seg en ny baby-sukkulent.
 7. Plant baby-sukkulenten i potte.

Skal sukkulenter ha mye vann?

Typisk for sukkulenter og kaktuser er egenskapen til å magasinere vann. De kan klare seg uten vann i flere uker, nettopp fordi de lagrer vann i blad og stengler. Når de vannes bør de få en skikkelig rotbløyte, men de må tørke skikkelig opp mellom hver vanning. I vinterhalvåret skal de ha svært lite vann.

Når kan man legge sedum?

Sedum kan legges helt til snøen kommer, men det anbefales at mattene får etablert seg før vinteren kommer for fullt. Bergknappen skal ikke ha for mye næring inn mot vinteren, så gjødsling av staudene på høsten bør ikke forekomme. Vi har alt av tilbehør for legging på flate tak, skrå tak og i hage.

Hvordan legge sedum tak?

Sedum mattene monteres enklest av to personer som tar i hvert sitt hjørne, og legger dem på plass. Sedum mattene legges kant-i-kant, så tett som mulig. Det er viktig at sedum mattene hele tiden håndteres i vannrett posisjon. Sedum matter kan ikke rulles sammen slik for eksempel ferdigplen kan, da vil de bli ødelagt.

Leave a Comment