Hva kan man gjøre med pigmentflekker?

Det finnes dessverre ingen behandling som fjerner pigmentflekker raskt og effektivt. Reseptpliktige legemidler kan eventuelt forsøkes. I ekstreme tilfeller kan det være aktuelt å bleke huden, enten med legemidler eller laser. Det finnes hudspesialister og klinikker som tilbyr ulike former for behandling.

Kan pigmentflekker være kreft?

En eksisterende føflekk, leverflekk eller pigmentflekk som vokser eller endrer utseende, kan være tegn på hudkreft. Men det er mer vanlig å få hudkreft gjennom en helt ny endring i huden. Endringen kan for eksempel være en ny flekk, liten kul eller knute på huden.

Er det farlig med pigmentflekker?

Hyperpigmentering/pigmentflekker er en vanlig hudlidelse, og vises som brune flekker i huden. Det er ikke farlig, men noen ønsker å behandle det av kosmetiske årsaker. Det finnes ulike typer pigmentflekker; melasma, solar lentigo (leverflekker) og seboreisk keratose (talgvorter) er blant de vanligste.

Hva kan man gjøre med pigmentflekker? – Related Questions

Kan pigmentflekker forsvinne av seg selv?

Det meste av pigmenteringen vil gradvis blekne over tid, og som regel blir vanlige pigmentflekker borte av seg selv i løpet av høsten eller sommeren. Unntaket er noen former for kronisk pigmentering, også kjent som solar lentigo, eller leverflekker.

Hvordan ser aldersflekker ut?

Begynner vanligvis som flate, mørke, brunaktige flekker i huden. De aller fleste får flere flekker. Fargeskalaen går fra lysebrun til mørkebrun, og størrelsen varierer fra noen få millimeter til flere centimeter. – Etter en stund blir de tørre og stikker ofte litt ut fra huden.

Hvordan lysne pigmentflekker?

Hva kan man gjøre med pigmentflekker? C-vitamin (askorbinsyre) er en antioksidant som er mye brukt i hudpleie. Vitamin C virker eksfolierende på huden, har en utjevnende effekt på hudtonen og kan lysne pigmentflekker og arr. C-vitamin kan også ha en forebyggende effekt mot hyperpigmentering.

Hvordan skjule pigmentflekker?

Lilla og blå nyanser er perfekte når du vil skjule pigmentflekker og gustne, bleke og gulaktige partier. De får også huden til å virke lysere og kan derfor brukes som highlighter i pannen og på kinnbeina.

Er pigmentflekker arvelig?

Hvorfor får vi pigmentflekker ? Den viktigste årsaken er soleksponering uten beskyttelse over tid, men triggere kan også være graviditet, medisiner, underliggende sykdommer og arvelige årsaker.

Hvordan kan hudkreft se ut?

sår i huden som blør lett og ikke gror. rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag. misfargede knuter i huden som vokser. eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.

Hvordan merker man at man har hudkreft?

Symptomer ved hudkreft
 • sår i huden som blør lett og ikke gror.
 • rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag.
 • misfargede knuter i huden som vokser.
 • eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.

Hva er symptomer på hudkreft?

Hvilke symptomer har hudkreft? Sår som ikke gror, som er lettblødende og har skorper som faller av og dannes på nytt eller en nyoppstått fortykkelse/kul i huden kan være tegn på begynnende hudkreft. Noen former kan også vise seg som skjellende rød hud i et begrenset område.

Hvordan vet du om du har hudkreft?

De vanligste symptomene på hudkreft, basalcelle– og plateepitelkreft, er: sår i huden som blør lett og ikke gror. rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag. misfargede knuter i huden som vokser.

Hvordan oppdage melanom?

Melanom kan oppstå i både nye og gamle føflekker overalt på kroppen.

En føflekk eller en ny flekk som:

 1. endrer form eller farge (spesielt til svart)
 2. vokser.
 3. klør.
 4. blør eller danner sår.
 5. har asymmetrisk form.
 6. har ujevn farge.
 7. har uklar overgang til normal hud.

Hvordan ser basalcellekreft ut?

Svulsten presenterer seg forskjellig. Som regel starter den som en liten kul eller hevelse som vokser langsomt. I noen tilfeller dannes et sår, og typisk er det at såret ikke gror som normalt. Svulsten kan også vise seg som en kul med glatt overflate, noen ganger perleaktig, skinnende overflate.

Hvor fort utvikler hudkreft seg?

Det går ofte måneder eller år fra de første tegn viser seg, ofte i form av et lite sår eller knute i huden, til pasienten går til lege. Denne typen hudkreft vokser meget langsomt, og sprer seg ikke til andre deler av kroppen.

Når bør man sjekke seg for hudkreft?

Forebygging av føflekkreft

endrer form, farge eller størrelse, bør du ta en sjekk. Det samme gjelder hvis de klør, blør og irriterer eller endrer farge. Hvis det er føflekkreft i familien øker sjansen for at du selv blir rammet. Det kan derfor være lurt å sjekke seg oftere.

Kan man få kreft av å tegne på seg selv?

Nei, man får ikke kreft av å tegne på seg selv med tusj og penn. Tusjer kjøpt i Norge skal være trygge. Penner kan nok gi ufarlig irritasjon i huden, men ikke kreft. Sprittusjer derimot, er sterke for huden og kan lett gi irritasjoner som er plagsomme.

Hvordan ser hudkreft i ansiktet ut?

Vanlige basaliomer

De ses som en liten «prikk» eller «kul» i huden. De har ofte en skinnende overflate, og hos enkelte kan man se synlige blodkar i hudforandringen. De vokser seg sakte større over måneder/år. Det kan danne seg sår som ikke gror (ulcerasjon), skorper (kruster) og de kan blø.

Leave a Comment