Hva kan kryssfiner brukes til?

Kryssfiner kan brukes til alt, både på vegger, himlinger, i hylleinnredninger, garderober og trapper. Har du rom, vegger eller kroker som trenger spesialtilpassede løsninger og mål kan du løse mange behov med hjelp av kryssfiner. Kryssfiner egner seg like godt på barnerom og soverom som på kjøkkenet.

Kan man male rett på kryssfiner?

Det er et fantastisk materiale: det er meget sterkt, det kan formes, sages til, males, lakkeres og sammenføyes på mange måter. Kryssfinér er sterkere enn både MDF og sponplate, selv om det er (litt) lettere.

Er kryssfiner vannfast?

Vannfast kryssfinér kan brukes i fuktige områder, som baderom el. Det kan også brukes utendørs, hvis platen trebeskyttes med f. eks. maling, lakk eller olje.

Hva kan kryssfiner brukes til? – Related Questions

Kan man beise kryssfiner?

Man kan beise i den fargen man ønsker, også vil platenes struktur og spill komme tydeligere fram.

Hvordan behandle kryssfiner?

Skal platen benyttes utendørs bør den behandles som ubehandlet treverk, med for eksempel grunning og beis, eller maling (dette bør gjøres før, eller umiddelbart etter, montering). Moelvens kryssfiner av furu er limt med vannfast lim (WBP), og har en overflate med god malingskvalitet.

Hva betyr BB CC kryssfiner?

En plate med kvalitet BB på den ene siden og kvalitet C på den andre siden vil hete BB/C osv. A: Knivskåret finer, uten defekter. B: Hel og pusset overflate.

Kan man male OSB plater?

Gulv og vegg av Spon/ OSB

Ved påføring av vannbaserte malinger løses stoffer i barken opp. Dette fenomenet kalles barkgjennomslag og gir platene en skjoldet eller fregnet overflate. Dette kan man løse ved å bruke en sperrende grunning. Deretter kan man male med ønsket type maling.

Hvilken maling på kryssfiner?

Kryssfiner-platene beiser du med LADY Pure Nature interiørbeis og veggen maler du matt og vakker med LADY Pure Color. Taket maler du med LADY Perfection. Hvis dere ikke ønsker samme farge på vegg og tak så velg gjerne et hvitt tak i samme hvittone som dører, lister og vinduer.

Kan man male rett på sponplater?

En ren sponplate er glatt og jevn, og derfor enkel å kle med for eksempel finér, melamin, tapet og glassfilt, men du kan også bare male den. En helt glatt, malt overflate krever dog litt mer grunning, sparkling og sliping, enn for eksempel en gipsplate eller en kryssfinérplate.

Hvilken grunning til sponplater?

– Det viktigste du kan gjøre, er å grunne skikkelig først. Etter at du har fjernet alle tapetrester og underlaget er rent og tørt, må du grunne for å stabilisere flaten. Da kan du for eksempel bruke Scotte Grunn, en grunning som har god fylde og som stanser suging i underlaget, sier Åvik.

Når må man bruke heftgrunn?

Heftgrunn. Når underlaget er vanskelig er heftegrunn ideelt. Dvs når underlaget har så liten struktur at selve malingen vil få dårlig feste. Det handler særlig om glatte underlag som kjøkkeninnredninger og laminatfliser.

Skal man grunne gipsplater?

Noen opplever også skjolder på nye gipsplater, fordi gips og sparkel trekker til seg maling litt forskjellig. Derfor kan et ekstra strøk eller to være nødvendig. Mange kaller det å “grunne” platene, men det kan altså være en vanlig, rimelig maling.

Kan man male rett på veggfornyer?

Vil du slippe jobben med å fjerne gammel tapet og sparkling før du tapetserer, kan du bruke veggfornyer. Veggfornyer erstatter helsparkling av vegger og tak før tapetsering eller maling. Veggfornyer kan for eksempel brukes på glassfiberstrie eller pussede vegger.

Hvordan få glatte vegger?

Slik får du slette vegger
  1. Rullesparkling av vegg. Bruker du rullesparkling istedenfor å helsparkle veggen for hånd, går jobben både fortere og det er enklere å et jevnt resultat uten profesjonell opplæring.
  2. Veggfornyer på vegg. Veggfornyer er en tapet som også blir kalt “slett vegg på rull” eller “sparkel på rull”.

Hvordan fjerne veggfornyer?

Hvordan fjerne tapet?
  1. Prøv å væte tapetet med en fuktig, lunken svamp, og se om du ved hjelp av en tapetskrape får den bort.
  2. Du kan få kjøpt tapetoppbløtere som bløter opp tapetet og løser opp tapetklisteret.
  3. Om fukt ikke hjelper, kan du ved en dampmaskin få fjernet tapetet.

Hvordan få strietapet slett?

– Hvis strien sitter godt, er det helsparkling tre ganger med en lettsparkel som gjelder, gjerne rullesparkel. Bruk en spesialrull til å påføre sparkel, eventuelt en vanlig grov rull, og glatt ut med et bredere sparkelverktøy.

Kan man male over strietapet?

Tapetet kan males, men du må ikke bruke vanntynnbar grunning. Det vil nemlig løse opp papirbaksiden på tapetet. Jeg vil anbefale at du bruker en spesialgrunning for tekstiltapeter og maler over med akryl interiørmaling. Vær oppmerksom på at tapetet suger mye maling.

Kan man tapetsere over strie?

Skal du legge tapet over en gammel glassfiberstrie? For å unngå at fiskebensmønsteret blir synlig på den nytapetserte veggen, kan du helsparkle. Det finnes sparkel du kan påføre med en rull og etterstryke med en bred sparkelspade, men det er enklere å sette opp en underlagsduk, også kalt veggfornyer.

Kan man sparkle over strie?

For å dekke strie trengs gjerne to eller tre lag med sparkel. Det første laget kan gjerne bestå av en nokså grov sparkelmasse. Dersom det er sprekker eller hull i veggen, skal de først dekkes, før man begynner å legge massen utover øverst i et hjørne og jobber seg nedover til midten av veggen.

Leave a Comment