Hva kan du gjøre etter videregående?

Elever som har tatt yrkesfag har rett til ett års påbygging til generell studiekompetanse etter fullført fag- og yrkesopplæring. Med generell studiekompetanse kan man studere på høgskole eller universitet. Noen universitet og høyskoler tilbyr forkurs på enkelte studier.

Hva kan man gjøre etter studiespesialisering?

Du oppnår
 • sykepleier, lege eller veterinær.
 • ingeniør, jurist eller økonom.
 • lærer, psykolog eller forsker. Du kan også utdanne deg til andre yrker – med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.

Hva kan man gjøre i friåret?

Du har kanskje hørt at et friår er bortkastet tid, men med disse 10 opplevelsene kommer du definitivt ikke til å angre.
 1. Frivillig arbeid.
 2. Internship i utlandet.
 3. Utveksling i utlandet.
 4. Jorden Rundt-reise.
 5. Working Holiday.
 6. Språkkurs.
 7. Road trip.
 8. Folkehøgskole.

Hva kan du gjøre etter videregående? – Related Questions

Er friår bra?

Et friår i utlandet kommer til å forbedre språkkunnskapene dine, gi deg nye venner og en haug av uforglemmelige minner. Jo mer du prøver å lære i løpet av friåret ditt, jo klarer blir tankene om hva du ønsker å gjøre videre.

Er det vanlig å ta friår?

Det er mange som bestemmer seg for å ta et friår, det er veldig vanlig. Noen ønsker å ta opp fag, noen ønsker å reise mens andre trenger en pause fra videregående. Det er ingen fasitsvar på hva som er best fordi det er opp til deg 🙂 Det er ikke uforskammet og det vil ikke påvirke muligheten din til å studere.

Hvor mange tar friår før studie?

28 prosent jobbet deltid, og 23 prosent valgte å jobbe fulltid, imens 10 prosent brukte friåret på skolegang av lavere grad, som folkehøyskole.

Hvordan ta fri år?

Hvis du lander på at du skal ha et friår, må du si fra til Inntakskontoret i fylket ditt. Opplys inntakskontoret om at du skal ha et friår, og spør hvordan du skal gå fram for å søke deg inn igjen neste år. Det er nok generelt en veldig god idé at du snakker med foreldrene dine om dette på forhånd.

Hvor mye er 1 studiepoeng?

Du får studiepoeng for hvert fag du fullfører av høyere utdannelse. Studiepoengene sier noe om omfanget av faget du har tatt. Et år med fulltidstudier gir 60 studiepoeng, og et halvt år gir 30 studiepoeng. Du kan få 2 tilleggspoeng i ordinær kvote for å ha tatt fag som til sammen gir 60 studiepoeng.

Er det vanskelig å ta en bachelor?

Det kan variere litt mellom hvilke bachelorutdanninger du tenker på – både innen fag og utdanningssted! Når det er sagt, så er det absolutt vanlig at du har eksamener i de fleste fagene/emnene dine hvert semester (man har ofte rundt 3 emner i semesteret).

Hvor mye kan man tjene på et friår?

Avhengig av størrelsen og hvor sentralt du bor, kan du lett få mellom 5.000 og 15.000 kroner i måneden. Altså en inntekt på 60.000-180.000 kroner i året.

Hvordan tjene lettjente penger?

10 realistiske måter å tjene ekstra penger denne måneden
 1. Selg dine egne ting. De aller fleste av oss har mange gamle ting liggende.
 2. Freelance jobber. Det er mange i dag som jobber som ‘freelancer’.
 3. Selg kurs eller E-bøker på nett.
 4. Finn småjobber på nett.
 5. AirBnB.
 6. Finn en deltidsjobb.
 7. Gå tur med hund eller barnepass.
 8. Leksehjelp.

Hvordan tjene penger når man er 10 år?

Du bør eventuelt spørre folk der du bor om de trenger hjelp i hagen, med gressklipping, med å male, vaske, handle inn varer, passe hunden mens naboen er på ferie, sitte barnevakt eller andre ting. Du kan fortelle venner og familie at du ønsker å tjene noen kroner, eller henge opp lapper i nabolaget for å få oppdrag.

Hvordan tjene penger for ungdom?

Tjene penger som ung mellom 13 og 18 år: 15 gode deltidsjobber for deg som er ung (2022)
 1. 15 gode måter for å tjene penger for deg mellom 13 og 18 år:
 2. Betalte spørreundersøkelser.
 3. Gå med avisen (VG-Bud)
 4. Gressklipping og snømåking.
 5. Kjøpe og selge ting på Finn.
 6. Maling og vedlikehold.
 7. Hund- og kattepass.
 8. Youtube.

Hvordan tjene penger som student?

Mer penger inn
 1. Skaff deg deltidsjobb. Det gir ekstra inntekt og arbeidserfaring.
 2. Utnytt frikortet. Du kan tjene inntil 65 000 kroner i året uten å betale en øre i skatt.
 3. Ikke tjen for mye.
 4. Tjen penger skattefritt.
 5. Søk stipend.
 6. Søk maks lån – selv om du kanskje ikke trenger det.

Hvor mye koster det å studere?

En norsk gjennomsnittstudent koster 186 000 i året. Kostnaden per student er hele 2,5 ganger høyere ved de gamle universitetene våre enn ved de nye universitetene og ved høyskolene. En medisinstudent ved NTNU i Trondheim koster 750 000 kroner i året.

Hvordan få seg jobb som 17 åring?

Det aller, aller beste du kan gjøre i din situasjon, er å gå innom ulike steder du kunne tenke deg å jobbe, ta med CV og søknad, og spørre sjefen om det er noe ledig der. Hvis du bare søker på stillinger over nettet, får jobbene veldig mange søknader, og da er det vanskelig å skille seg ut i bunken.

Hvor mye tjener en student i måneden?

Studenter i Norge tjente i snitt 9 950 kroner i måneden fra betalt arbeid i 2019. Det utgjorde over halvparten av studentenes totale inntekter, og er en økning fra 45 prosent i 2016. Studenter i Norge som ikke bor med foreldrene sine hadde månedlige inntekter på 19 000 kroner i gjennomsnitt i 2019.

Hvor mye er fullt stipend?

Den månedlige summen for fullt lån og stipend ligger på 8615 kr i 2021. I august og januar er beløpet høyere enn resten av året med omtrent 20 000 kr for studenter ved offentlig skole og omtrent 55 000 kr for studenter ved privatskole.

Hvordan få råd til å studere?

Hvordan få bedre råd som student?
 1. oversikt.
 2. Søk om fullt lån og stipend fra Lånekassen.
 3. Jobb ved siden av studiene og tjen penger til å spe på studielånet.
 4. Forsørger du barn mens du studerer, kan du søke om forsørgerstipend, inntil 1290 kroner i måneden for de to første barna.
 5. Søk om legater og stipender.

Leave a Comment