Hva hjelper mot urinveisinfeksjon hos menn?

Urinveisinfeksjon behandles med antibiotika i 5-7 dager. Dersom du ikke merker bedring i løpet av 4-5 døgn, bør du kontakte lege. Menn skal alltid kontrollere urinen hos legen etter endt antibiotikakur.

Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Nedre og øvre urinveisinfeksjon

Dersom infeksjonen går ubehandlet, er det også en risiko for at den kan utvikle seg til nyrebekkenbetennelse. Vær oppmerksom på symptomer som høy feber, kvalme, svekket allmenntilstand og smerter i siden og oppsøk lege umiddelbart.

Hvorfor får gutter urinveisinfeksjon?

Nedre urinveisinfeksjon:

En nedre urinveisinfeksjon skyldes som regel at bakterier fra pasientens egen tarm samler seg rundt urinrørsåpningen og sprer seg gjennom urinrøret til blæren. Som oftest er det bakterien E. coli fra endetarmen som forårsaker dette, men årsaken kan også være andre bakterier.

Hva hjelper mot urinveisinfeksjon hos menn? – Related Questions

Kan man drikke bort urinveisinfeksjon?

Når man har urinveisinfeksjon er det viktig å drikke rikelig, gjerne to liter i døgnet eller mer. Gå også ofte på toalettet slik at bakteriene skylles ut av blæren. Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen. Drikk derfor gjerne ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebærjuice.

Når bør man gå til lege med urinveisinfeksjon?

Ta også kontakt med lege dersom du har brukt antibiotika i flere dager uten at du har opplevd bedring av symptomene. Opplever du smerter i siden, feber, kvalme og nedsatt almenntilstand i tillegg til de vanlige symptomene på urinveisinfeksjon, kan dette være tegn på en infeksjon i øvre del av urinveiene.

Hvor kommer urinveisinfeksjon fra?

En urinveisinfeksjon skyldes at bakterier vandrer via urinrøret opp i urinblæren og eventuelt til nyrebekken og fester seg til slimhinnene der. Slimhinnen blir da rød og irritert. I tre av fire tilfeller er urinveisinfeksjonen forårsaket av bakterier av typen E. coli, som finnes i endetarmen.

Hva kan gi deg urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er nesten alltid forårsaket av bakterier fra menneskets egen tarmflora. Den vanligste bakterien er E. coli, men hos ti til femten prosent skyldes infeksjonen stafylokokker. Bare i sjeldne tilfeller er virus, sopp eller parasitter årsak til urinveisinfeksjon.

Kan man få urinveisinfeksjon av kulde?

Kulde gjør at bakteriene trekker opp i urinveiene

Når det da blir ubehagelig for dem å oppholde seg i vulva kan de trekke lengre opp i varmen, altså vandre opp i urinrøret til blæren. Dette kan da forårsake en urinveisinfeksjon dersom du ikke får tisset bakteriene ut i tide.

Kan urinveisinfeksjon smitte ved samleie?

Urinveisinfeksjon er ikke smittsomt og det er ikke sånn at sex i seg selv gir deg urinveisinfeksjon. Men, et samleie gjør at bakterier lettere finner veien til urinrøret. Derfor er det en god vane å gå på do og tisse etter at du har hatt sex. På den måten skyller du bort eventuelle bakterier.

Kan man drikke alkohol når man har urinveisinfeksjon?

– Ikke på grunn av antibiotikaene, men når man er syk er det ikke lurt å drikke alkohol.

Hvordan bli kvitt urinveisinfeksjon uten antibiotika?

Ved store plager eller ved komplisert blærekatarr (urinveisinfeksjon hos gravide, menn og barn) er det ofte nødvendig med antibiotikabehandling.

For å lindre plagene kan du:

 1. Drikke rikelig med vann for å «skylle ut» bakteriene.
 2. Ta Paracetamol eller Ibuprofen.
 3. Holde varmeflaske over magen.

Hvorfor føler jeg at jeg må tisse hele tiden?

Det vanligste årsaken er at man har drukket mye. Normale, fysiologiske årsaker til hyppig vannlating er ofte: Mye drikke: Hyppig vannlating kan rett og slett skyldes at man drikker for mye, da blir resultatet at du tisser mer – slik regulerer kroppen væskebalansen. Kaffe og alkohol medfører hyppigere vannlatning.

Hvor fort går urinveisinfeksjon over?

Hvor lenge varer urinveisinfeksjon? Urinveisinfeksjon kan ofte gå over av seg selv. Ved milde symptomer kan det være en grei strategi å se det litt an og forsøke å drikke godt med vann for å skylle ut bakteriene. Da går som oftest urinveisinfeksjonen over innen en ukes tid.

Kan man drikke kaffe når man har urinveisinfeksjon?

Dersom du får hyppige infeksjoner, finnes det forebyggende tiltak du kan prøve. Noen mener det hjelper å drikke mer vann for å “skylle ut” bakteriene, men dette kan ikke dokumenteres. Det kan være lurt å unngå sure drikker som fruktjuice og drikker som kan irritere blæren, som for eksempel kaffe.

Hvordan bli kvitt urinveisinfeksjon?

Gode råd mot urinveisinfeksjon
 1. Et primært tips er å drikke mye vann, noe som fører til hyppig vannlating hvorved bakteriene blir skylt ut.
 2. Å unngå å holde seg for lenge kan også minske risikoen for urinveisinfeksjon, da det gir bakteriene mindre tid til å utvikle seg i urinen.

Blir man trøtt og sliten av urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon kan være lett å kjenne igjen, med svie og behov for å tisse altfor ofte. Men det er ikke alltid man får slike symptomer. Noen ganger er utmattelse det eneste symptomet.

Kan man få vondt i ryggen av urinveisinfeksjon?

Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.

Hvordan merker man at man har nyrebekkenbetennelse?

Symptomene utvikler seg gjerne over noen få timer og kan gi:
 • Høy feber.
 • Frostbyger med skjelvinger.
 • Smerter i siden eller bekkenet.
 • Ryggsmerter.
 • Kvalme, oppkast eller diaré
 • Hyppig og smertefull vannlating er vanlig. Urinen kan være grumsete, ha annen farge eller lukte sterkt.

Leave a Comment