Hva hjelper mot elveblest barn?

Hvor lenge varer elveblest hos barn?

Ved elveblest får barnet områder med rødflammet, hevet hud som vanligvis klør. Utslettet kan oppstå og bli borte i løpet av få timer, men ofte varer det i dager og “flytter seg rundt” på kroppen.

Når kontakte lege ved elveblest?

Når bør du oppsøke lege? Får du pustevansker, kløe i hals, uttalt hevelse over kort tid, nedsatt allmenntilstand, mister bevisstheten eller andre tegn til truende allergisk reaksjon må du ringe 113 umiddelbart. Ved mildere forløp kan du kontakte en allmennlege.

Hva kan trigge elveblest?

Årsaker til elveblest
  • visse typer legemidler, blant annet antibiotika, NSAIDs, ACE-hemmere og tiazider.
  • matvarer som egg, melk, nøtter, jordbær og skalldyr.
  • fysikalske stimuli som trykk, kulde og sol.
  • skjulte infeksjoner og sykdommer i indre organer, kan gi såkalt akutt elveblest.

Hva hjelper mot elveblest barn? – Related Questions

Hva lindrer elveblest?

En enkel måte å lindre elveblest på, er å kjøle ned huden ved å ta en kald dusj eller smøre seg inn med en avkjølende krem. Om man har problem med kløe kan man prøve reseptfrie tabletter med antihistaminer. Man skal ikke gi antihistamintabletter til barn under seks år uten først å ha rådført seg med en lege.

Kan elveblest gå over av seg selv?

Elveblest er som regel kortvarig, og går over av seg selv. Men det finnes også en kronisk form, som kan vare i opptil flere år.

Kan stress gi elveblest?

En type elveblest utløses av kulde, varme og trykk mot huden. Økt kroppstemperatur, svette som følge av fysisk aktivitet og stress kan også utløse denne hudreaksjonen.

Hvor fort forsvinner elveblest?

Elveblest (urtikaria) er et kløende utslett som består av vabler av ulik form som kommer og forsvinner, oftest i løpet av minutter til få timer.

Hva forverrer elveblest?

Symptomene forverres hos noen når det avkjølte området igjen begynner å bli varmt. Reaksjonen forsvinner av seg selv i løpet av noen timer i riktige temperaturforhold. Denne formen for elveblest kan også oppstå under dusjing med litt kjølig vann.

Hvordan dempe elveblest?

Behandling
  1. Unngå kjente utløsende faktorer.
  2. Elveblest behandles med antihistaminer som vanligvis har god effekt.
  3. Å kjøle ned huden vil også virke lindrende.
  4. Fuktighetskrem kan bidra til å dempe kløe.
  5. Kløestillende preparater som Hvit vask, Eurax og Xylokain kan ha effekt.
  6. Kortisonpreparater kan også være et alternativ.

Er elveblest smittsomt?

Elveblest er ikke smittsomt. Men i noen få tilfeller kan det være farlig. – Dersom pasienten får angioødem og hovner opp i halsen slik at luftveiene blir sperra, er det farlig.

Hvordan ser elveblest ut?

Elveblest er forbigående, velavgrensede og kløende vabler i huden, vanligvis omgitt av mer eller mindre rødhet. Det kan komme store, bleke vabler med små uregelmessige utløpere som endrer utseende i løpet av minutter eller timer. Vablene kan flyte sammen.

Når skal man kontakte lege ved utslett?

Dersom det kommer væske ut av utslettet eller det oppstår andre symptomer slik som feber, bør du kontakte lege. Skulle du ha klødd på utslettet og fått betennelse i sårene, kan legen hjelpe deg med behandling av dette. Alle utslett som utvikler seg raskt og aggressivt bør også vurderes av lege.

Hvordan ser helvetesild utslett ut?

Symptomer på helvetesild

Spesielt er imidlertid at prikking eller smerte i hudområdet forverres ved berøring av huden, noe som ikke er vanlig ved de andre tilstandene Deretter blir hudområdet rødt med små knuter og væskefylte blærer. Utslettet kan bli svært følsomt, stikkende og smertefullt.

Hvordan ser skabb utslett ut?

Vanlige symptomer på skabb er: Kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting. Utslett i form av små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen. Skabbganger i huden, som oftest 2-15 millimeter lange grålige, rødlige eller brunlige striper.

Hvor lenge varer utslett fjerde barnesykdom?

Sykdommen arter seg med plutselig høy feber (39–40 grader) som varer i 3–5 dager. Deretter går temperaturen ned, og det kommer et svakt rødfarget og småprikkete utslett som gjerne er mest tydelig på ryggen og brystet. Utslettet kan være svakt og vanskelig å oppdage. Det forsvinner i løpet av noen timer til noen dager.

Kan man få elveblest flere ganger?

Noen får stadig tilbakevendende anfall, såkalt kronisk elveblest. Omlag én prosent av befolkningen har til enhver tid symptomer på kronisk elveblest. Elveblest opptrer ofte samtidig med angioødem, det vil si hevelse i underhuden lokalisert til for eksempel lepper eller øyelokk.

Når er utslett farlig?

Som hovedregel er det nødvendig å oppsøke lege dersom du blir svært plaget av utslettet og det ikke forsvinner i løpet av et par dager.

Hva er de 5 barnesykdommene?

Sykdommen kalles gjerne femte barnesykdom fordi den er den femte av en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlige og der utslettene lignet hverandre. De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og fjerde barnesykdom. Vil du vite mer?

Leave a Comment