Hva heter alle grønnsaker?

Et utvalg grønnsaker som kan dyrkes i Norge
Norsk navn Vitenskapelig navn Anvendt plantedel
‘Violet’
ASPARGES Asparagus officinalis Skudd
‘Gijnlim’
AUBERGINE Solanum melongena Frukter

Hvilke grønnsaker er best?

De fem sunneste grønnsakene
  • Grønnkål – best på antioksidanter. ( Foto: Rasbak, Creative Commons)
  • Kålrot – rikest på C-vitaminer. ( Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)
  • Tomat – med krefthemmende skall. ( Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix)
  • Brokkoli – med mye glukosinolater. (
  • Løk – kan forebygge hjerte-karsykdommer. (

Hvilke grønnsaker er norske?

Nå kommer de på rekke og rad; de norske delikatessene. Kortreiste, og med en sunn oppvekst. Vi har allerede hatt tomater og agurker fra drivhus en stund, og nå kommer frilandsgrønnsakene på løpende bånd; asparges, reddiker, nykål, blomkål, brokkoli, neper, bare for å nevne noen.

Hva heter alle grønnsaker? – Related Questions

Hva er grønnsaker rike på?

Frukt, bær og grønnsaker inneholder vanligvis lite energi, mye fiber, vitaminer som vitamin A, vitamin C, vitamin E og folat og mineraler som kalium.

Hvilke grønnsaker er rotgrønnsaker?

Last ned Servicegrossistenes rotgrønnsakplansje her.
  • Pastinakk. Pastinakk er en anvendelig grønnsak som kan brukes både i rå og kokt tilstand.
  • Gulrot.
  • Kålrot.
  • Jordskokk.
  • Beter.
  • Persillerot.
  • Sellerirot.
  • OPPSKRIFT Saltbakt sellerirot.

Er Norge selvforsynt med grønnsaker?

De siste tredve årene har Norge gått fra 100 prosent import, til 75 prosent selvforsyning av norsk mathvete. Vi er bortimot fullt ut selvforsynt med kjøtt, fisk, egg, melk og meieriprodukter og med grove grønnsaker som kål og kålrot.

Hvilken grønnsak spiser vi mest av i Norge?

Den mest populære grønnsaken

I gjennomsnitt får vi nordmenn i oss 45 kilo grønnsaker i året. Og mesteparten av dette – 7,11 kilo – er altså gulrøtter.

Er brokkoli norsk?

Varieteten brokkoli stammer fra Italia, derav varietetsnavnet italica. Den ble utvikla for over 2000 år siden av etruskerne i Toscana. Navnet kommer av det italienske ordet broccolo som betyr kålens blomsterkam. Den har vært dyrket i lang tid i Sør-Europa, og dyrkes nå også i Norge.

Hva er vanlig mat i Norge?

Middag i Norge

Ved middager utgjør kjøtt slik som okse, gris og kylling, så vel som fisk slik som torsk og laks, store deler av rettene. Ofte blir disse akkompagnert av grønnsaker slik som poteter, gulrøtter og erter. Et klassisk måltid her er kjøttkaker med poteter i brun saus.

Hva spiste de i gamle dager?

Og det er absolutt ingen tvil om at grøt og flatbrød var hovedbestanddelen av kostholdet for den menige mann og kvinne. Men folk grodde grønnsaker og høstet frukt og bær i middelalderen også. Innimellom spiste de kjøtt, de fanget fisk og brukte urter i maten.

Hva spiste vi før poteter?

Før 1700-talet, då poteter, hagebær og dyrka frukt byrja å få innpass, vart gråerter sådd saman med kornet. Etter kvart dyrka ein løk og ein gul nepevariant og dessutan kvann, som er rik på vitamin C. Ville bær og urter, blada av syre og frøet av karve var viktig.

Hva spiste de for 100 år siden?

Flatbrød bakt av bygg eller havre, grøt, melkemat og litt saltet kjøtt og fisk var kostholdet for det store flertall av befolkningen fram til Napoleonskrigene (1809–1814). På grunn av klimaet kunne de ikke dyrke nok korn til eget bruk og måtte importere korn fra andre land, spesielt Danmark.

Hva er verdens mest spiste matrett?

Derfor slår pasta knockout på konkurrentene. Pasta er en del av hverdagsmaten på mange norske middagsbord. Slik er det også i resten av verden, skal vi tro en undersøkelse gjennomført av den humanitære organisasjonen Oxfam.

Hva er verdens mest spiste frukt?

Verdens mest spiste frukt er faktisk mango, og det skal vi være glade for. I tillegg til at det er utrolig godt har den masser av sunne egenskaper. Verdens mest populære fruktVerdens mest spiste frukt er faktisk mango, og det skal vi være glade for.

Hva er den mest spiste middagen i Norge?

Nordmenn er vanedyr, viser en nøye loggføring av middagsvanene våre. Kjøttfri mandag klarer ikke å danke ut kjøttrestenes hegemoni, tacoen holder stand fredag, men pizza er aller størst. STØRST: Pizza er den mest populære middagsretten for nordmenn hver eneste dag, hele uka, ifølge Seniorrådgiver John Spilling i Ipsos.

Hvem spiser mest pizza i verden?

Via undersøkelser verden over, kommer altså Norge på topp i forhold til innbyggertall og både julaften og “dagen derpå” pizzaen kan ha mye av årsaken. SPISER MEST: Vi nordmenn spiser mest pizza i verden per år i forhold til innbyggertall.

Hva spiser nordmenn til frokost?

Brødskiver er fortsatt den vanligste frokostmaten. 81% spiser brød til frokost, 37% av oss hver dag. Og nesten halvparten av oss spiser egg en eller flere ganger i uken. Det er også populært med havregrøt, kornblanding og yoghurt.

Hva er det mest spiste kjøtt i verden?

Geit- og kjekjøtt regnes for verdens mest spiste kjøtt og er mildt på smak. Geita går ikke hovedsakelig på beite, som sauer, men foretrekker kratt og blader.

Leave a Comment