Hva het jul i vikingtiden?

Visste du at også vikingene feiret jul, eller “jól” og at mange av tradisjonene våre kommer fra vikingenes jól? De fleste forbinder julen med Jesus fødsel, men før kristendommen kom til Norge, feiret vikingene den hedenske høytiden Jól. Den hedenske festtiden Jól var en viktig feiring av lyset.

Hvilken religion feirer ikke jul?

Jehovas vitner

— Vi har fridag som alle andre, men feirer ikke jul fordi vi ikke finner grunnlag for julefeiringen i Bibelen, sier Aksnes. Han feiret jul da han var liten, men etter hvert kom han fram til at det var liten sammenheng mellom Bibelen og jul.

Hvilket språk stammer jul fra?

Selve navnet jul stammer fra norrønt jólablót, eller jól (ord fra proto-germansk jehwlą/feiring) fra den hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Ordet jul forekommer også i andre germanske språk.

Hva het jul i vikingtiden? – Related Questions

Hvorfor feirer vi jul 24 og ikke 25?

Norden feirer jul en dag for tidlig

Rundt år 300 bestemte de kristne kirkefedrene at Jesus i sin tid ble født 25. desember. Men Norden skiller seg fra resten av verden ved å markere denne begivenheten 24. desember.

Hva het jul tidligere i Norge?

I Norge
  • Selve navnet jul stammer fra norrønt jól eller jólablót, fra den opprinnelige norrøn offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12.
  • Håkon den gode påbød på 900-tallet at landet skulle feire jul den 25.
  • Fra norrøne saga fremgår at julen var den viktigste kristne høytiden etter påsken.

Hvor kommer jula fra?

Kirkelig julefeiring har trolig sin bakgrunn i Italia på slutten av 200-tallet som en «kristianisering» av den romerske midtvinterfesten Saturnalia til ære for guden Saturn. Festen hadde preg av karneval og ble blant annet feiret med gaver.

Er jul en norsk tradisjon?

Feiringen av den kristne høytiden ble påbudt i Norge på 900-tallet, og ble i Norge satt fra 24. desember til den 13. januar – altså der hvor den gamle primstaven hadde starten på den gamle norrøne skikken. Da kristendommen kom inn over Norge adopterte vi den katolske feiringen.

På hvilket språk sier man Buon Natale for å ønske noen god jul?

Oversettelse av »God jul og godt nytt år«
Hilsen
Tysk Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr!
Nederlandsk Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar
Fransk Joyeux Noël et bonne année
Italiensk Auguri di buon Natale e felice Anno Nuovo

Hva heter jul i Spania?

Julaften, eller Nochebuena, er den store gastronomiske dato. Gavene kan vente inntil de tre konger kommer, eller Reyes den 6. januar.

Hvorfor spiser spanjoler 12 druer på nyttårsaften?

Sikrer seg velstand

Når klokka slår sine tolv slag ved inngangen til det nye året, så skal alle stå med 12 druer i hånda. For hvert klokkeslag må de spise én drue. På den måten sikrer de velstand for seg selv og sine nærmeste i det kommende året.

Hvordan feirer de jul i Portugal?

I Portugal er julefeiringen nesten som i andre land. Portugiserne bruker juletrær og Santa Claus (Pai Natal) og foreldre forteller barna sine at Jesusbarnet hjelper Santa med gavene.

Hvem får barna gaver av i Spania?

Det er de tre hellige konger (Los Reyes Magos) som har med seg gaver til barn i Spania (selv om julenissen blir mer og mer populær), og ikke på julaften, men 6. januar (Dia de Los Reyes Magos, på norsk: Helligtrekongers dag).

Hva burde man ikke spise i Spania?

Unngå retter som er fritert og med mye pasta eller ris som hovedingrediens. Og husk at det ikke er nødvendig å spise opp alt på tallerkenen. Ha med deg knekkebrød, vannmelon og frukt – og masse vann på stranden.

Hva spiser de i USA på julaften?

I Norge er det vanlig å servere svineribbe, pinnekjøtt eller torsk til julemiddagen, mens det i Danmark ofte blir servert and, i Sverige juleskinke og lutefisk, i Polen og deler av Tyskland karpe og i USA kalkun.

På hvilken dag åpner man julegavene i USA?

I Norge er det vanlig å åpne gavene på kvelden julaften. I USA er det også mange som åpner gavene på kvelden julaften, men her er det også mange som åpner første juledag. I Spania åpnes gavene etter tradisjonen den 6. januar.

Hva spiser de i Tyskland på julaften?

I Tyskland serveres ofte helstekt gås til jul, eller som man sier på tysk: Weihnachtsgans. Både på julekvelden og gjennom hele desember er det dessuten vanlig å servere glüwein, som da er tyskernes svar på gløgg (med rødvin).

Hva spiser man i Tyskland på julaften?

I Tyskland varierer julematen avhengig av hvilken del av landet man bor i. Det er vanlig å spise gås, and eller viltkjøtt med Kartoffelklöße, som er raspeballer. Tamgås og karpe er vanlige juleretter, samt potetsalat og knackwurst som er en type pølse. Man spiser gjerne kål til maten: rødkål, grønnkål og rosenkål.

Hva spiser de i Frankrike på julaften?

I Frankrike spiser de en kake som kalles buche de Noel, fordi den ser ut som en vedkubbe. Julemiddagen spises forøvrig frem til midnattsmessen på julaften. Hva som står på menyen avhenger av hvor i Frankrike man befinner seg. I Alsace spiser de gås, i Burgundy kalkun med kastanjer, og i Paris østers og gåseleverpostei.

Hva spiser man på julaften i Japan?

Ribbe og pinnekjøtt til middag er det ingen tradisjon for rundt juletider i Japan. Isteden spiser man i Japan hver jul noe man kaller クリスマスケーキ (en type bløtkake). Det har i de siste årene også blitt flere og flere som spiser kylling til middag som julemat i Japan.

Leave a Comment