I Norge, som i Europa forøvrig, innebar reformasjonen mer enn et trosskifte. I tillegg til å innføre den lutherske tro og kirke med makt, la kongen Norge under Danmark. I ettertid er reformasjonen et av de store vendepunktene i europeisk historie.
Hva gikk reformasjonen ut på?
Reformasjonen er betegnelsen på de religiøse og kulturelle omveltningene som fant sted i store deler av Europa på 1500-tallet og som førte til delingen av vestlig kristendom i den katolske, den lutherske og den reformerte kirken.
Hvilke konsekvenser fikk reformasjonen for Norge?
På nasjonalt plan var den viktigste maktpolitiske virkningen at reformasjonen medførte tap av den norske selvstendigheten og landet ble et lydrike under Danmark da Christian III på egenhånd oppløste Riksrådet og all forvaltning av landet ble sentralisert til København.
Hvordan ble reformasjonen innført i Norge?
Etter en blodig borgerkrig i Danmark på 1530-tallet innsettes Christian 3. som konge. Christian hadde selv møtt Martin Luther og var overbevist lutheraner. I 1536 innførte kongen reformasjonen i Norge og avsatte det norske Riksrådet.
Hva gjorde reformasjonen med Norge? – Related Questions
Hvorfor er ikke Norge katolsk?
Reformasjonen ble oppfattet som tvang av svært mange. Flere adels- og embetsmenn ville imidlertid være med på å dele kirkegodset, og støttet reformasjonen av den grunn. Reformasjonen førte til at den lutherske statskirken, Den norske kirke, ble den eneste tillatte. Den katolske kirken ble forbudt.
Hvem startet reformasjonen?
Reformasjonen var en religiøs omveltning fra katolisisme til protestantisme i deler av Europa på 1500-tallet, utløst av Martin Luther, som utferdiget 95 teser mot sider av avlatshandelen lørdag 31. oktober 1517.
Hvorfor ble Norge et kristent land?
Grunnen til kongenes iver var at kristendommen kunne brukes til å legitimere det kongelige overherredømmet. Den rådende oppfatningen i Europa på 900- og 1000-tallet var at kongen skulle være kirkens overhode. Den nye religionen kunne derfor brukes til å nedkjempe motstand fra lokale høvdinger og svekke deres makt.
Hvilken religion er det i Norge?
Litt mer enn 70 prosent av den norske befolkningen tilhører Den norske kirke, som praktiserer luthersk-protestantisk kristendom. Dermed er de fleste nordmenn kristne protestanter. Omtrent 2,5 prosent av de kristne i Norge tilhører Den katolske kirke og kalles katolikker.
Når sluttet Norge å være katolsk?
Den katolske kirke var eneste kirke i Norge fram til Reformasjonen i 1537, da den ble forbudt. I 1843 ble det gitt dispensasjon til å opprette en ny katolsk menighet i Oslo. Det er pr 1. januar 2017 rundt 167 000 katolikker i Norge, som utgjør rundt 3,1 % av befolkningen.
Når og hvorfor kom reformasjonen til Norge?
Reformasjonen i Norge var Danmark-Norges brudd med den romersk-katolske kirke i 1536–1537. Reformasjonen ble innført i Norge samtidig som landet ble et lydrike under Danmark. I Norge fantes det ingen folkelige lutherske bevegelser, slik som i Danmark og Sverige.
Hva var Martin Luther uenig med kirken om?
I 1517 offentliggjorde han 95 teser (læresetninger) med kritikk av pavekirkens avlatshandel. Avlatshandel gikk ut på at folk kunne betale penger til kirken for å få avlat – det vil si redusert straff for uoppgjorte synder i skjærsilden. Dette stilte Luther seg kritisk til.
Hva skjedde i Norge 1736?
I 1736 kom en viktig reform: innføringen av konfirmasjonen. Konfirmasjonen var ikke i seg selv noen stor nyhet; loven fra 1687 slo klart fast at unge mennesker ikke skulle motta nattverden dersom ikke presten hadde forvisset seg om at de hadde fått sin barnelærdom.
Hva skjedde i 1054 i kristendommens historie?
I år 1054 bannlyste patriarken av Konstantinopel og paven i Roma hverandre. Dette førte til en kirkelig splittelse, ofte kalt Det store skisma. Østkirken ble kalt den gresk-ortodokse (rettroende), mens Vestkirken ble kalt den romersk-katolske (allmenne). Bannlysningen ble ikke opphevet før i 1965.
Hvor gammel er kristendom?
Kristendommen ble stiftet av Jesus for ca. 2000 år siden. Han var jøde og levde i det nåværende Israel. I tre år gikk Jesus rundt i landet og forkynte for folket og helbredet de syke.
Når ble kristendommen en egen religion?
Kristne ble først forfulgt i Romerriket, men i år 313 gjorde keiser Konstantin (cirka 272–337) slutt på forfølgelsene og støttet i stedet kristendommen som foretrukket religion. I 380 gjorde keiser Theodosius den store (347–395) kristendommen til statsreligion.
Er Norge kristen?
Fram til 2012 var Den norske kirke statskirke i Norge. Statskirkeordningen ble avviklet i 2012, men den evangelisk-lutherske kristendommen har likevel fremdeles en særstilling i Norge. Denne særstillingen kommer til uttrykk i grunnloven. Der står det: «Alle innbyggere i riket har fri religionsutøvelse.
Hva betyr de 10 bud?
Faktaboks
- Du skal ikke ha andre guder enn meg.
- Du skal ikke misbruke Guds navn.
- Du skal holde hviledagen hellig.
- Du skal ære din far og din mor.
- Du skal ikke slå i hjel.
- Du skal ikke bryte ekteskapet.
- Du skal ikke stjele.
- Du skal ikke tale usant om din neste.
Hva er forskjellen på katolsk og protestantisk kristendom?
Den viktigste forskjellen mellom katolisismen og protestantismen er at katolisismen vektlegger ritualer, mens protestantismen legger mest vekt på tro. Helt sentralt står nattverden, evkaristien, som i katolisismen er en fast del av messen, både søndagsmessen og daglige messer som prester, munker og nonner er pålagt.
Hvorfor spiser ikke katolikker kjøtt på fredager?
Langfredag har det historisk sett vært fisk som gjelder, som fredager flest for en del kristne – og i særlig grad for katolikkene. – Det er jo som en faste. Man avstår fra fristelser som å spise kjøtt for å konsentrere seg om frelsen, sier katolikk og professor emeritus Bernt Oftestad.
Hvem var Jesus Kort fortalt?
Kristne trur at Jesus er Guds son, som vart menneske for å frelse menneska, og at Jesus er både Gud og menneske. Ifølgje kristendommen kom Jesus med frelse til alle menneske ved å døy på korset. Frelsa byggjer på Guds nåde, det vil seie Guds kjærleik og tilgiving, som gjeld for alle menneske.