Hva er symptomer på menisk?

Meniskskader er en hyppig årsak til knesmerter. Meniskene kan utsettes for skader ved plutselig vridning, eller slitasjeskader over tid. Symptomene er som oftest smerter sammen med hevelse og kneppfølelse. Noen ganger kan kneet låse seg.

Hvor har man vondt ved meniskskade?

Det vanligste symptomet på akutt meniskskade i kneleddet er sterke, oftest stikkende smerter i kneet – ofte lokalisert til leddspalten på innsiden av kneet.

Hvor lenge varer menisk skade?

Ved artroskopi og fjerning av en liten del av menisken kan man returnere til idrett relativt raskt. Ofte innen fire uker. Større meniskskader eller tilleggsskader på brusk/ ligament vil forlenge rehabiliteringsperioden.

Hva er symptomer på menisk? – Related Questions

Er sykling bra for menisk?

Sykling er en aktivitet de fleste med meniskskade tolererer. Unngå å sitt lange tidsrom på knærne, som å leke med barn på gulvet eller å legge parkett på gulvet uten mange pauser.

Når bør man oppsøke lege ved knesmerter?

Når bør du oppsøke lege? Et smertefullt, rødt, varmt og hovent kne bør alltid undersøkes av lege for å utelukke bakteriell infeksjon. Lette til moderate smerter/ubehag etter overbelastning forsvinner gjerne etter noe tids avlastning, og gir ikke nødvendigvis grunn til legekontakt.

Hvor lenge sykemeldt menisk?

Sykmelding inntil 6 uker ved fysisk krevende arbeid hvor tilrettelegging ikke er mulig. Gradert sykmelding gir mulighet for opptrapping av belastning, og tid til behandling og opptrening. Ved behov for sykemelding etter 8 uker vurder tilstand og situasjon.

Hvor lenge smerter etter meniskoperasjon?

Etter operasjonen er det normalt å ha smerter. De første dagene etter operasjonen skal du derfor ta smertestillende jevnlig og til faste tider. Det kan være behov for å kombinere ulike smertestillende preparater de første dagene. Nedtrapping gjøres etter hvert som smertene avtar.

Hvordan vite om man har kneskade?

Typiske symptomer og tegn
  1. Sterke smerter.
  2. Hevelse.
  3. Vansker med å bevege kneleddet.

Har vondt på innsiden av kneet?

Dersom det ikke er en traumatisk skade kan smerte på innsiden av kneet ofte være forårsaket av irritasjon eller skade av menisken, leddbåndet eller plica. Her må naprapaten avgjøre hvorvidt det er en skade som skal undersøkes videre, eller om det kan benyttes trening og behandling som primær behandlingsform.

Når må man operere menisk?

Får du en akutt skade som yngre person bør du bli operert. Da kan menisken fortsette sin beskyttende funksjon for leddbrusken. Slitasjeskader kan ikke bli reparert kirurgisk, men leddet kan bli renset for frynsete vev som gir låsinger eller følelsen av at kneet svikter.

Når skal man bruke knestøtte?

Når du er skadet eller i fare for å bli skadet, hjelper knestøtten deg til å få kontroll over kneet”, sier Johan Bohlin. Den varmende effekten av knestøtten hjelper med å øke blodgjennomstrømningen raskere og holder knærne varme gjennom en aktivitet på en mer effektiv måte.

Kan menisken gro?

Noen menisk rifter kan repareres ved å sy de revete bitene sammen. Hvorvidt en rift kan bli behandlet med reparasjon avhenger av type av slitasje, så vel som den totale tilstanden til den skadde menisken. Fordi meniskengro sammen igjen, er restitusjonstid for en reparasjon mye lengre enn fra en meniskektomi.

Hvordan opereres menisken?

Operasjonen blir oftest utført i narkose med tillegg av lokal bedøvelse. Enkelte pasienter blir operert i spinalbedøvelse. Operasjonen blir utført gjennom små snitt i huden. Ved hjelp av kamera får vi god oversikt over kneleddet og kan gjøre operasjonmenisker, brusk eller korsbånd.

Hva skal man gjøre når man har vondt i kneet?

Behandling av knesmerter
  1. Smertestillende legemidler som inneholder paracetamol er i de fleste tilfeller førstevalget.
  2. Betennelsesdempende legemidler vil, ved tegn på betennelse og hevelse, kunne redusere hevelsen på kneleddet og samtidig virke smertestillende.

Kan man kjøre bil etter meniskoperasjon?

Du skal uansett aldri kjøre bil dersom du er sløvet, for eksempel av smertestillende medisiner med varseltrekant. Du blir innkalt til kontroll hos operatør ca. 6-8 uker etter operasjonen.

Hvordan oppstår meniskskade?

Meniskskader oppstår oftest når kneet vris samtidig som det er bøyd, men langvarig belastning i huksittende stilling gir også risiko for meniskskade. I slike tilfeller kan en menisk komme i klemme mellom lårbensknoken og skinnebenet, og dermed rives i stykker. Den indre menisken skades mye hyppigere enn den ytre.

Hvor lang tid tar en meniskoperasjon?

Du skal de neste 6 ukene, det vil si 12 uker etter operasjonen, unngå belastning når kneet er bøyd mer enn 90 grader og unngå vridning på belastet kne. Det er viktig at bevegelsestrening innenfor gitte rammer starter umiddelbart etter operasjon.

Hva er ruptur i menisk?

Den mediale menisken kan bli revet i stykker dersom kneet vris kraftig eller som følge av normal aldring. Uansett så blir resultatet av en revnet menisk, smerte og hevelse i kneet og i mange tilfeller problemer med å strekke ut i kneet. Reparasjon av den mediale menisken innebærer kirurgi.

Leave a Comment