Hva er symptomer på kyssesyken?

Du får symptomer på halsbetennelse med hovne, røde mandler med hvitt belegg. Du er utilpass, kan ha feber og har ofte dårlig ånde. Du får hovne lymfekjertler i halsen, og du kan bli veldig trøtt. Kjertlene i armhulene og lysken hovner som regel også opp.

Er kyssesyken veldig smittsomt?

Det er i utgangspunktet ikke en veldig smittsom sykdom, men den er smittsom over veldig lang tid, og er nok noe av forklaringen på hvorfor så mange får det. Dersom du skulle føle deg dårlig vil jeg anbefale deg å oppsøke legen.

Hva er farlig med kyssesyken?

For de aller fleste er kyssesyken mer ubehagelig enn farlig. Normalt varer kyssesyken i to til fire uker, men noen vil være syke enda lenger. I svært få tilfeller kan det oppstå komplikasjoner. Dette kan være lungebetennelse, skader på luftveiene eller sykdommer som hjernehinnebetennelse og hjertebetennelse.

Hva er symptomer på kyssesyken? – Related Questions

Blir man sliten av kyssesyken?

For de aller fleste går de typiske symptomene på kyssesyken over av seg selv i løpet av få uker, og man blir gradvis bedre. Noen kan føle seg slitne og ha lavere energinivå i opptil 6 måneder etterpå. De aller fleste av disse blir heldigvis også helt friske av seg selv, mens utmattelsen vedvarer hos noen få.

Hvordan bli kvitt kyssesyken?

Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot kyssesyke. Antibiotika har ingen effekt mot virus. For å lindre feber og smerte kan reseptfrie feber- og smertestillende medisiner benyttes.

Er kyssesyken alvorlig?

Mononukleose er en sykdom de fleste gjennomgår i løpet av barne- og ungdomsårene, og i 20-årsalderen har rundt 90 prosent antistoffer mot sykdommen som viser at de har gjennomgått infeksjonen. Smitte utenom ungdomsårene gir vanligvis lite symptomer. Alvorlige infeksjoner er svært uvanlig i Norge.

Har noen dødd av kyssesyken?

Quist hadde kyssesyke og ble funnet død i morges på Sørlandet Sykehus Kristiansand, der han var innlagt. Det sier kommuneoverlege Stein Grytten i Mandal. – Han hadde også en infeksjon, og teoretisk tror vi dødsfallet skyldes en hjertestans han fikk i løpet av natten, sier Grytten til VG Nett.

Hva kan skje hvis man drikker med kyssesyken?

Kyssesyken skyldes et virus som ofte påvirke halsen, leveren og milten. Hvis viruset påvirker leveren veldig vil leveren ikke virke like bra så lenge man er syk, og man bør ikke drikke alkohol for det kan stresse leveren. De fleste som får kyssesyke får ikke nedsatt funksjon i leveren.

Hvor lenge skal man ta det med ro etter kyssesyken?

Vent med strevsomme aktiviteter

Ingen studier kan si noe nøyaktig om når det er trygt å trene etter at du har hatt kyssesyken. Ettersom milten kan sprekke ved minimalt til ingen skade, anbefales det å vente med strevsomme aktiviteter – inkludert vektløfting og kontaktsport, i minimum 3-4 uker fra sykdommen startet.

Kan man spy av kyssesyken?

De vanligste symptomene er vondt i halsen, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. man kan nok i tillegg være kvalm, men jeg ville nok sett på andre årsaker før jeg hadde tenkt at det var kyssesyke. Hvis du fortsetter å være kvalm og kaster opp i flere dager, kan det være lurt å dra til legen for en sjekk.

Kan man kysse noen når man har kyssesyken?

Generelt er det anbefalt å ikke dele spytt (herunder kysse og dele glass) i akuttfasen mens du har mest symptomer fra kyssesyken.

Kan man teste om man har hatt kyssesyken?

Det er fullt mulig å sjekke om du er immun (har antistoffer) mot kyssesyken. Det får du gjort ved å kontakte legekontoret og be om å få tatt en blodprøve for å sjekke om du har hatt kyssesyken.

Hvordan vite om jeg har kyssesyken?

Kyssesyke, mononukleose, er en virusinfeksjon som oftest rammer barn og unge. Vanlige symptomer er kraftig halsbetennelse, hovne lymfekjertler, feber og generell sykdomsfølelse. Kyssesyke, mononukleose er en virussykdom som kan vare lenge.

Når kan man begynne å kysse etter kyssesyken?

Du kan trygt kysse han nå. De fleste blir frisk i løpet av 1-4 uker. Når det gjelder smittefare så er man smittsom via virus i spyttet, og det er påvist virus i spyttet selv hos de som er klinisk friske i opptil to – fire uker etter at sykdommen har gitt seg.

Hva bør man spise når man har kyssesyken?

Det er kjedelig å ikke få spist. Men prøv å få i seg næringsrik suppe, juice eller andre myke matvarer. Det viktigste nå er totalt næringsinntak. Du bør spørre legen din om når du kan begynne å trene.

Kan jeg drikke alkohol når jeg har kyssesyken?

RUStelefonen svarer:

Vi vil på generelt grunnlag oppfordre deg til å føre et totalt avhold fra alkohol så lenge du har kyssesyken. Grunnen til dette er at kyssesyken gir betydelig belastning på leveren. Alkohol kan gi ytterligere belastning, som igjen vil kunne forverre dine symptomer.

Hvor lenge må man vente med å kysse når man har kyssesyken?

Det anbefales å unngå deling av spytt i akutt fase, og kanskje også i noen uker deretter. Noen kan skille ut virus i mer enn ett år, men det finnes det ikke forskning som tilsier at det er nødvendig med så lang avholdenhet fra intim kontakt.”

Kan man få kyssesyken uten mandler?

Men du kan få kyssesyken, og også halsbetennelse, selv om du ikke har mandler. Det eneste du ikke kan få er mandelbetennelse (tonsilitt). Noen med kyssesyken får svært kraftig hevelse av mandlene, dette plagsomme symptomet vil du naturligvis slippe. Men bortsett fra det vil du få kyssesyken på lik måte som alle andre.

Leave a Comment