Hva er symptomer på gallestein?

Er det farlig å gå med gallestein?

Gallestein kan gi enkel eller komplisert sykdom. Den kan feste seg i galleblæren og gi smerter som er plagsomme, men ikke farlige. De kommer gjerne etter et fettrikt måltid, og varer et titalls minutter før det går over igjen.

Hva gjør man hvis man har gallestein?

Dersom du har typiske gallesteinssmerter må du oppsøke lege. Det vil bli tatt blodprøver og rekvirert en ultralydundersøkelse for å finne ut om smertene skyldes gallesten.

Kan gallestein gå over av seg selv?

Noen blir kvalme og kaster opp. Smertene kommer ofte på kvelden eller om natten, og de kommer vanligvis brått, gjerne etter et fet måltid. Anfallet kan stoppe etter bare femten minutter, men vanligvis går det over først etter fire til seks timer. Med tiden kan gallestein støtes ut i tarmen av seg selv.

Hva er symptomer på gallestein? – Related Questions

Hva bør man ikke spise når man har gallestein?

Pasienter med gallesteinssykdom anbefales å unngå store måltider fordi de lett utløser anfall (2). Kost som er rapportert å være assosiert med smerteanfall er foruten fettrik mat, sterk krydret mat, stekt fisk, epler, kaffe, grønnsaker (spesielt belgfrukter), alkohol og peanøtter.

Kan man bli kvitt gallestein uten operasjon?

Akutt betennelse av galleblæren behandles ofte med antibiotika. Den vanligste behandlingen av gallesteiner som sitter fast i gallegangen, er å fjerne dem ved hjelp av et endoskop (ERCP). Legen fører da en slange inn gjennom munnen til pasienten og ned gjennom fordøyelsessystemet til inngangen til gallegangen.

Kommer gallestein ut?

Med tiden kan gallestein støtes ut i tarmen av seg selv. Dersom du har typiske gallesteinssmerter må du oppsøke lege. Det vil bli tatt blodprøver og rekvirert en ultralydundersøkelse for å finne ut om smertene skyldes gallesten. I noen tilfeller gjøres også annen bildediagnostikk som CT eller MR.

Hvem er mest disponert for å få plager med gallesteinsanfall?

Fedme er antagelig den viktigste risikofaktoren for å utvikle gallestein, særlig hos kvinner. Selv kun lett overvekt fører med seg en betydelig økning i risikoen for å gallesteiner. Antagelig skyldes dette at fedme lett fører til at det blir relativt mindre av gallesalter i forhold til kolesterol.

Er det vondt med gallestein?

En stor del av befolkningen har gallestein, men de fleste har ingen symptomer eller plager av det. Enkelte kan imidlertid få smerter som følge av at steiner kiler seg fast enten i galleblæren eller i den dype gallegangen. Dette kan utvikle seg til betennelse.

Når bør man fjerne galleblæren?

Hvis galleblæren blir infisert, betent, blokkert eller fylt med gallesten, kan det bli nødvendig å fjerne galleblæren.

Hvor lang tid tar en gallestein operasjon?

Varighet: Operasjonen tar normalt 1-2 timer. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 3-4 timer. Sykmelding: Vanligvis får du sykemelding for 1-2 uker, men det er litt avhengig av hvilket type arbeid en har.

Kan man leve godt uten galleblære?

Man kan leve uten galleblæren. Man var mindre restriktiv tidligere til å operere ut galleblæren enn det man er i dag. Legene vil i dag gjerne prøver andre tiltak før man operer ut en galleblære.

Hvor lang tid tar en galleblære operasjon?

I sjeldne tilfeller er det ikke mulig å gjennomføre operasjonen med kikkhullsmetode. Da legger vi et litt lengre snitt under ribbeinet (åpen operasjon) på høyre side. I så fall får du tilbud om overnatting på sykehuset før utskriving. Operasjonen tar vanligvis omlag 1,5 time.

Hvorfor får man gallestein?

I gallen er det en fin balanse mellom kolesterol og andre bestanddeler. Hvis konsentrasjonen av kolesterol blir for stor i forhold til de øvrige bestanddelene, blir gallen overmettet. Kolesterolet utfelles som krystaller, som så danner stein.

Når galleblæren sprekker?

Ved mistanke om at galleblæren kan sprekke (ruptur), opereres pasienten umiddelbart der man fjerner galleblæren (kolecystektomi). Hvis det ikke er fare for ruptur, fjerner man som oftest galleblæren innen én ukes tid, eventuelt etter noen få måneders ventetid.

Hvor lenge er det vondt etter Galleblæreoperasjon?

Det er det er vanlig å føle seg oppblåst i magen, kjenne smerter i skuldrene og oppleve at det er tungt å trekke pusten den første tida. Plagene gir seg gradvis og blir helt borte etter tre til fem dager.

Hvor lenge sykemeldt gallestein?

Arbeid / sykmelding

Inntil 3 ukers sykmelding ved åpen kirurgi og tyngre arbeid som ikke kan tilrettelegges. Unngå svært tunge løft i 4–6 uker etter åpen operasjon. Komplikasjoner vil ofte bidra til behov for noe forlenget sykemeldingsperiode.

Er betennelse i galleblæren farlig?

Galleblærebetennelse varer i normalt omkring 1 uke. I de fleste tilfeller er det ikke farlig, og det fører kun sjelden til komplikasjoner. Men det kan bli alvorlig, og du kan utvikle blodforgiftning med bakterier, få en byll i galleblæren, eller det kan gå hull på galleblæren.

Hvordan sjekke galleblære?

Ultralyd galleblære er den foretrukne undersøkelsen for å se etter gallestein eller annen sykdom i galleblæren. Metoden trygg uten røntgenstråler eller andre bivirkninger. Galleblæren er en liten sekk som ligger under leveren i høyre øvre del av mageregionen.

Leave a Comment