Hva er symptomene på livmorhalskreft?

Symptomer. Forstadiene til kreft gir ingen symptomer. Hvis du har kreft i livmorhalsen kan du få småblødninger mellom menstruasjonene, blodig utflod eller blødning når du har samleie. Smerter kommer først når sykdommen er meget utbredt.

Kan man merke at man har livmorhalskreft?

Symptomer på livmorhalskreft

Blodig utflod fra skjeden, som kan være kraftig og illeluktende. Småblødninger etter samleie, mellom menstruasjonene eller etter overgangsalderen (klimakteriet) I sykdommens senere stadier forekommer også murrende ryggsmerter og alminnelig illebefindende.

Hvordan oppdager man kreft i livmoren?

Symptomer ved livmorkreft
  • blødning fra livmoren via skjeden etter overgangsalder.
  • rikelig med pussliknende utflod.
  • hos yngre kvinner, før overgangsalder: blødninger mellom menstruasjoner eller ekstra kraftig menstruasjon.

Hva er symptomene på livmorhalskreft? – Related Questions

Hvor lenge kan man leve med livmorkreft?

Hos mange oppdages sykdommen tidlig – det gir gode muligheter for å bli kreftfri. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen, er det nå 85,6 prosent av kvinnene som fortsatt lever. Dersom sykdommen oppdages før den har spredd seg (Stadium I), er det 97,4 prosent som lever etter fem år.

Hvor lang tid tar det å utvikle livmorhalskreft?

Det tar ofte over 10 år for at celleforandringer utvikler seg til kreft. Hvis man tar livmorhalsprøver for ofte kan man finne forandringer som kan føre til unødvendig utredning og komplikasjoner.

Hvordan finne ut om man har kreft i underlivet?

Gynekologisk undersøkelse

Gynekologen kan ta prøve fra livmorhulen i tillegg til celleprøve og vevsprøver ved behov for det. Ultralyd avdekker eventuelle endringer på livmor eller eggstokk. Ved minste mistanke om kreft blir dette raskt avklart ved videre undersøkelser.

Kan man se livmorkreft på ultralyd?

Ved symptomer på livmorkreft gjøres en gynekologisk undersøkelse med palpasjon og ultralyd via skjeden.

Når er det vanlig å sjekke seg for livmorhalskreft?

Helsemyndighetene oppfordrer kvinner mellom 25 og 69 år til å ta celleprøve minst hvert tredje år. Hvis du ikke husker på det selv, vil Kreftregisteret sende deg en påminnelse når tiden er inne.

Hvordan finne ut om man har eggstokkreft?

Hvis legen har mistanke om at du har eggstokkreft, får du foretatt en gynekologisk undersøkelse. Her kan legen kjenne om eggstokkene dine er forstørrede. Som regel får du også foretatt en ultralydsskanning av underlivet – den kan med større sannsynlighet påvise svulster i eggstokkene.

Hvilken kreft gir kvalme?

Ukarakteristiske mageplager som for eksempel kvalme og magesmerter opptrer ofte ved eggstokkreft. Disse symptomene kan komme av at kreftsvulsten er så stor at den trykker på organene rundt, eller at kreftsvulsten skiller ut væske som samler seg opp i mageområdet (buken).

Hva er forstadiet til kreft?

Med forstadier menes forandringer som kan utvikle seg til kreft. I de fleste tilfeller vil celleforandringer ikke utvikles til kreft, men gå tilbake uten behandling eller etter behandling når det er nødvendig.

Kan man kjenne eggstokkreft?

Under normale omstendigheter kan en kvinne ikke kjenne eggstokkene. Hvis legen trykker på dem ved en underlivsundersøkelse, vil det imidlertid kjennes omtrent ut som hvis man trykker en mann på testiklene. Kreft i eggstokkene forekommer like hyppig som kreft i livmorhalsen og kreft i livmoren.

Kan vondt i ryggen være kreft?

Det er helt normalt å ha vondt i ryggen iblant, men spesielt hos yngre menn kan ryggsmerter i verste fall være kreft. Gå til lege dersom: ryggsmertene er annerledes enn du har hatt før, og smertene ikke gir seg. ryggsmerter som varer mer enn fire uker, selv om de er moderate.

Kan blodprøve vise tarmkreft?

Blodprøver tas for å sjekke tumormarkører som kan være med på å styrke eller svekke mistanken om tarmkreft. CEA er en slik markør. Ved slapphet, blodmangel og uklare symptomer fra magen kan man undersøke for blod i avføringen.

Hvordan forebygge livmorhalskreft?

Vaksine mot HPV har vist seg veldig effektiv i forebygging av livmorhalskreft. Vaksinen beskytter mot HPV 16 og 18 som forårsaker cirka 70 % av tilfellene av livmorhalskreft. I Norge får nå både jenter og gutter tilbud om HPV-vaksinen når de er 12 år, som en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

Hvor lenge lever man med livmorhalskreft?

Hvis sykdommen oppdages tidlig, og i lokalisert stadium, er det over 95,7 prosent som overlever sin kreftsykdom i 5 år eller mer. For de som diagnostiseres sent i sykdomsforløpet er prognosen fortsatt dårlig, kun 20,7 prosent, overlever sykdommen i 5 år eller mer.

Blir man steril av livmorhalskreft?

Relevante problemstillinger før behandling

Krefttypene som er forbundet med lavest fertilitet etter behandling er akutt leukemi, bryst- og livmorhalskreft. Eggstokkreft, testikkelkreft og Hodgkin’s lymfom blant menn representerer krefttyper der behandlingsendringer de siste tiårene har ført til bedre bevart fertilitet.

Hvordan sprer livmorkreft seg?

Livmorkreft begynner som en kreftsvulst i livmorslimhinnen (endometriekreft). Når svulsten vokser kan den voksne seg ned i livmorens muskulatur, og eventuelt ut gjennom livmoren. Sykdommen kan også spre seg via lymfekarene til bekkenets lymfeknuter eller via blodbanen til leveren og lungene.

Leave a Comment