PP-tjenesten skal hjelpe skoler og barnehager med å legge til rette for barn og elever med behov for særskilt tilrettelegging. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. Hver kommune og fylkeskommune har en PP-tjeneste (pedagogisk-psykologisk tjeneste).
Hvem jobber på PPT?
I PPT jobber ulike fagfolk, slik som psykologer, pedagoger, sosionomer, logopeder og synspedagoger. Hvem som jobber i PPT der du bor vil variere litt. Alle ansatte i PP-tjenesten har taushetsplikt.
Hva kan PPT hjelpe med?
PP-tjenesten, også kalt PPT, skal tilrettelegge for og hjelpe barn og ungdom med hjelpebehov gjennom barnehagen og skolen. Formålet er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud, samt tidlig hjelp og støtte i utvikling og læring av for eksempel språklige og sosiale ferdigheter.
Kan foreldre selv henvise til PPT?
Hvis barnet fortsatt har vansker, kan skolen og foreldre henvise til PPT. PPT undersøker hvilke behov eleven har, og gir veiledning og råd om hva eleven har behov for. Hvis PPT konkluderer med at barnet har behov for spesialundervisning, utarbeider vi en sakkyndig vurdering.
Hva er PPT sin oppgave? – Related Questions
Hvorfor PPT?
PPT er der for å hjelpe deg, slik at du skal lære deg ting på best mulig måte. Dersom du for eksempel har lese og skrivevansker så fikser de slik at du kan bruke laptop på skolen osv.. De kan også hjelpe til når klassemiljøet er bråkete og urolig som du sier.
Hvordan bli henvist til PPT?
Vanligvis er det skolen som henviser elever til PPT, men foreldre har også anledning til å ta kontakt. Skolen kan ikke henvise til PPT uten at foreldrene har gitt sitt samtykke. Eldre elever kan også ta kontakt med PPT.
Kan foreldre ta kontakt med PPT?
Henvisninger til PPT skjer i samråd med foreldre og sendes fra skole, barnehage, helsestasjon og andre instanser. Foreldre må gi skriftlig samtykke. Foreldre kan også ta kontakt selv.
Kan man kontakte PPT selv?
Du kan ta kontakt selv. Du finner kontaktinformasjonen for ditt lokale PPT på fylkeskommunens hjemmesider. Du kan også snakke med faglærer eller kontaktlærer som kan ta kontakt for deg.
Kan foresatte henvise til PPT?
Dersom bistand fra PPT er ønskelig, må barnet/ungdommen henvises. Foresatte kan henvise selv, men som oftest mottar tjenesten henvisninger fra skoler og barnehager i samarbeid med foresatte.
Kan foreldre be om sakkyndig vurdering?
Foreldre eller eleven selv kan kreve at det utføres en sakkyndig vurdering. Det står i opplæringsloven § 5-4.
Hvordan klage på PPT?
Klagen til Statsforvalteren skal sendes via kommunen, siden kommunen skal forberede saken for vår klagebehandling. I klagebrevet skriver du kort om hva du klager på og hvorfor. Det er kommunes oppgave å legge ved all relevant dokumentasjon i saken og å forklare hvilke vurderinger de har gjort.
Hva er et sakkyndig vitne?
Et sakkyndig vitne står i en mellomstilling mellom vitner og sakkyndige. Et sakkyndig vitne er oppnevnt av en av partene, og bidrar både med det faktiske hendelsesforløp og faglige vurderinger.
Hva skal en sakkyndig vurdering inneholde?
Innholdet i sakkyndig vurdering
Den sakkyndige vurderingen har to hovedelementer; utredning og tilråding. Utredningen skal vise om eleven har behov for spesialundervisning, hva elevens vansker er og hvorfor eleven ikke får tilfredsstillende utbytte av opplæringen.
Hvem har rett til IOP?
Alle elever som får spesialundervisning, skal ha en IOP. IOP skal bygge på enkeltvedtaket om spesialundervisning. Den kan ikke inneholde nye eller andre rettigheter for eleven enn de som kommer frem av enkeltvedtaket. IOP skal bidra til å sikre at eleven får et likeverdig og tilpasset opplæringstilbud.
Hvem trenger spesialundervisning?
Elever som ikke har eller kan få tilfredsstillende utbytte av ordinær undervisning, har rett på spesialundervisning jf. opplæringslova kapittel 5. For at eleven skal få spesialundervisning, må det fattes et vedtak om dette. Retten til spesialundervisning gjelder både i grunnskolen og i videregående skole.
Hvor finner jeg sakkyndig vurdering?
PP-tjenesten i kommunen din vil i de fleste tilfeller lage en slik sakkyndig vurdering som skolen skal bruke som grunnlag for å gjøre et enkeltvedtak om spesialundervisning , både omfang og innhold. Trenger du hjelp til å få en slik sakkyndig vurdering kan du ta kontakt med din skole, lokalt PPT.
Hvem kan bli sakkyndig?
For å stå på listen over sakkyndige i barne- og familiesaker, kreves som hovedregel autorisasjon som psykolog eller lege og fullført utdanningsprogram for sakkyndige. Det kreves 45 timer veiledning, og kandidaten skal ha gjennomført minimum tre sakkyndigutredninger.
Hva er en sakkyndig utredning?
En sakkyndig utredning skal gi en barnefaglig vurdering av hva som på kort og lang sikt vil gi barnet en forsvarlig omsorg, eller faglig vurdering av andre spesifiserte tema. Den sakkyndige skal gi oppdragsgiveren og partene et faglig perspektiv og dermed bidra til at saken blir tilstrekkelig opplyst.
Når sakkyndig tar feil?
Tar den sakkyndige feil, blir dommen også feil. Tiden er moden for at dommere tar et større ansvar for saken og reduserer den sakkyndiges innflytelse. Den sakkyndige får ofte en autoritet som truer rettssikkerheten. For det annet er det for mange feilkilder i sakkyndiges utredninger.
Hva spør sakkyndig om?
Typisk vil den sakkyndige spørre hva som er bra hos mamma og hva som er bra hos pappa, og tilsvarende hva som ikke er så bra. I stedet for å spørre barnet hvor det vil bo, spør man kanskje mer om hva barnet vil savne og hva som vil være bra dersom barnet bodde hos den ene forelderen, og deretter den andre.