Hva er pinnekjøtt laget av?

Pinnekjøtt eller saueribbe er en tradisjonell norsk julerett som baserer seg på ribbe av sau. Pinnekjøtt kjennetegnes først og fremst ved at kjøttet er tørket og i ulik grad saltet og røyket.

Hvorfor heter det pinnekjøtt?

Hvorfor heter det pinnekjøtt? Navnet ”pinnekjøtt” kommer av tilberedningsmetoden som tradisjonelt har vært å dampe kjøttet på bjørkepinner. De senere årene har flere begitt seg inn på nye måter å tilberede kjøttet på, alt fra damping på stålrist, til å trekke kjøttet direkte i kraft eller buljong á la Eyvind Hellstrøm.

Hvilken del av sauen er pinnekjøtt laget av?

Pinnekjøttet er tradisjonell julemat fra Vestlandet som er blitt mer og mer populær over hele Norge de siste tiårene. Pinnekjøtt er ribbe av sau (nå oftest av lam) som er saltet og tørket, og eventuelt røykt. Kjøttet vannes ut før det dampes, helst på en rist av bjørkepinner.

Hva er pinnekjøtt laget av? – Related Questions

Er det svin i pinnekjøtt?

Besteforeldrene til Terje Ness begynte å lage svinepinnekjøtt fordi faren til Terje ikke likte vanlig pinnekjøtt. Siden har tørket, saltet og tildels røykt tynnribbe av gris – for å være presis – vært favoritten julaften.

Hvordan kjøtt er pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk matrett av saltet og tørket ribbe av sau (eller geit) som har vært brukt særlig som festmat til jul.

Hva er forskjellen på sau og får?

Tamsau (Ovis aries) kalles også sau (av norrønt sauðr) og får (av norrønt fær) og er en art som tilhører den biologiske familien sauer, der fem arter inngår. Sauen er et av menneskets eldste husdyr.

Hvor mye salt er det i pinnekjøtt?

Tørt pinnekjøtt fra Gilde inneholder 11 gram salt (per 100 gram vare). Bytter du kjølig vann én gang og vanner ut i 24 timer, for deretter å dampe pinnekjøttet i 2,5 timer, er saltmengden halvert til 5,5 gram. Ved 16 timers utvanning er saltmengden etter damping 6 gram, og ved 30 timer 4,6 gram.

Hva er det beste pinnekjøttet?

Hvilket pinnekjøttet er best? Evanger Pølsefabrikks eldhusrøykte pinnekjøt er årets beste pinnekjøtt. I pakken finner du lange pinner og et saftig kjøtt som både dufter og smaker godt. Blant det urøkte pinnekjøttet er det Henriettes urøkte pinnekjøtt som kommer best ut.

Hva er forskjellen på pinnekjøtt og Pinnesteik?

Pinnasteik-navnet bygger på gamle tradisjoner fra tiden før vi hadde kjøleskap og fryser. Da ble ofte kjøttet hengt på en pinne over ovnen og tørket. Forskjellen fra pinnekjøtt er at vi bruker hele lammet, lår, bog og sider. Dette gjør at produktet er mye mer kjøttfylt enn vanlig pinnekjøtt.

Hva er mest populært av ribbe og pinnekjøtt?

Svineribba er fortsatt den mest populære middagen blant nordmenn på julaften. I fjor spiste 55 % ribbe på julaften; hele 88 % spiste enten ribbe eller pinnekjøtt.

Når begynte man å spise pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er dokumentert frå 1700-talet, men mykje tyder på at retten er svært mykje eldre. Som julaftansmat vart den neppe brukt før reformasjonen, på grunn av reglane for faste. Før reformasjonen i 1536 var det fastetid frå 1. desember til første juledag.

Er det stor forskjell på røkt og urøkt pinnekjøtt?

Hva er forskjellen på røkt og urøkt pinnekjøtt? Mange opplever røkt pinnekjøtt som saftigere og mørere, og det trenger ofte litt kortere utvanningstid siden det ikke er like tørt som urøkt kjøtt.

Er Gilde pinnekjøtt bra?

Gilde urøkt pinnekjøtt har ifølge Dagbladet og VG mild og fin smak, men de mener stykkene i pakken ikke er spesielt pene. VG trekker ellers fram litt ujevn tørking og OK lukt. DN synes utvanningstiden i produsentens anvisning er for lang og fjerner for mye saltsmak. De mener pinnekjøttet smaker for lite.

Kan man spise pinnekjøtt utgått på dato?

– Folk mener det er en skandale når de ringer. Men så lenge det har vært dypfryst siden vinteren før, så er det ingen problemer. Pinnekjøtt kan faktisk mathygienisk vare i flere år, sier distriktssjef i Mattilsynet Paal Fennel. Men han legger til at gammelt kjøtt kan ha dårligere smak.

Hva er det beste pinnekjøttet 2021?

Vossakjøt: Urøykt Pinnekjøtt fra Vossakjøt. Anbefalt utvanningstid er 6-8 timer. Dette pinnekjøttet kom ut som best i test i VGs test av urøkt pinnekjøtt i november 2021. Gilde: Pinnekjøtt, urøkt, kappet, 1 kg.

Kan man spise pinnekjøtt rått?

Dette kjøttet er så vilt at du kan spise det rått!

Eller du kan spise det tørket, kokt, steikt, gravet og speka.

Hvor mye koster pinnekjøtt?

Kiloprisen på pinnekjøtt varierer fra under hundrelappen til opp mot 300 kroner.

Hvordan unngå at pinnekjøttet blir tørt?

Rett før servering kan det sprøs opp på sterk varme i ovnen eller under grillen. – Men pass på at det ikke blir tørt, sier Solvang. For den som koker kjøttet dagen før dagen, eller tidlig samme dag, er det best å la det avkjøles i gryten med kraften og så dampes forsiktig opp. Det hindrer at kjøttet blir tørt.

Skal pinnekjøtt ligge i kjøleskap?

Holdbarheten er beregnet ut ifra at det ikke trenger å oppbevares i kjøleskap. Den beste oppbevaringen får man likevel i kjøleskap og opp til kjellertemperatur (15 grader). Pinnekjøtt tåler fint høyere temperaturer, men ved 22 grader eller høyere begynner fettet å smelte og det kan bli litt væske i pakken.

Leave a Comment