Pinnekjøtt eller saueribbe er en tradisjonell norsk julerett som baserer seg på ribbe av sau. Pinnekjøtt kjennetegnes først og fremst ved at kjøttet er tørket og i ulik grad saltet og røyket.
Er pinnekjøtt lam eller sau?
Pinnekjøtt er en særegen norsk matrett av saue- eller lammeribbe som oftest brukes som festmat i forbindelse med julefeiringen.
Hvilken dyr er pinnekjøtt?
Pinnekjøtt har sin opprinnelse i områder med stort sauehold, som på Vestlandet. På grunn av naturlig dårlig tilgang på fôr om høsten, var det naturlig at sauene ble slaktet på denne tiden. Da ble saueribbene saltet og tørket for å konservere kjøttet. Pinnekjøtt har blitt en godt etablert juletradisjon!
Hvorfor heter det pinnekjøtt?
Det første leddet i ordet pinnekjøtt viser til pinnene i kjelen. (I den grad pinnesteik har vært brukt om glosteikt kjøtt, ikke bare dampet, passer det ikke helt inn i bildet. Riktignok kunne kjøttet være trædd på en pinne, men en slik pinne kaltes helst en tein.)
Hva er pinnekjøtt laget av? – Related Questions
Hvordan kjøtt er pinnekjøtt?
Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk matrett av saltet og tørket ribbe av sau (eller geit) som har vært brukt særlig som festmat til jul.
Hvordan spise pinnekjøtt?
De vanligste tilbehørene er mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv – ofte med rød- eller surkål og tyttebærsyltetøy ved siden av.
Hvorfor legge pinnekjøtt i vann?
Fordi pinnekjøttet er saltet og tørket, og noe røkt, må kjøttet vannes ut før man tilbereder det.
Hva er Norges beste pinnekjøtt?
Norges beste pinnekjøtt fra Smedstuen gård
I kategorien urøkt pinnekjøtt, stakk pinnekjøttet fra Smedstuen gård av med seieren og kan smykke seg med tittelen som Norgesmester 2021.
Når begynte man å spise pinnekjøtt?
Pinnekjøtt er dokumentert frå 1700-talet, men mykje tyder på at retten er svært mykje eldre. Som julaftansmat vart den neppe brukt før reformasjonen, på grunn av reglane for faste. Før reformasjonen i 1536 var det fastetid frå 1. desember til første juledag.
Hva er forskjellen på pinnekjøtt og Pinnesteik?
Pinnasteik-navnet bygger på gamle tradisjoner fra tiden før vi hadde kjøleskap og fryser. Da ble ofte kjøttet hengt på en pinne over ovnen og tørket. Forskjellen fra pinnekjøtt er at vi bruker hele lammet, lår, bog og sider. Dette gjør at produktet er mye mer kjøttfylt enn vanlig pinnekjøtt.
Er det svin i pinnekjøtt?
Fakta: Svinepinnekjøtt. Saltet, tørket tynnribbe av gris som fi nnes i røkt og urøkt versjon.
Hva smaker pinnekjøtt?
Tradisjoner, smak og behag
– Når det kommer til smak, har det røkte kjøttet en karakteristisk røyksmak, mens det urøkte har mer saltsmak. Når det kommer til kvalitet på kjøttet, er det høy standard på det meste av pinnekjøttet du får i butikkene i dag, så du finner produkter av topp kvalitet i begge leire.
Kan pinnekjøtt bli overkokt?
– Mange er redde for at pinnekjøtt blir overkokt, men det kan nesten ikke bli det. Det skal falle litt fra beinet, da er det ferdig.
Skal man skifte vann på pinnekjøtt?
Husk å vanne ut pinnekjøttet i 36 timer før du skal bruke det, ellers blir middagen veldig salt. Vannet skal skiftes ut én gang i løpet av utvanningen. Bruk bjørkepinner eller en rist i bunnen av kjelen slik at kjøttet dampes og ikke kokes.
Skal pinnekjøtt ligge i kjøleskap?
Legg til et par timer på utvanningen dersom du legger kjøttet i vann mens det fremdeles er frossent. Dersom pinnekjøttet skal brukes i løpet av de nærmeste dagene, kan du oppbevare det tørt og kjølig. Kjøleskap anbefales ikke, da det er for fuktig.
Skal pinnekjøtt vannes ut i kaldt vann?
Det er anbefalt at man vanner ut pinnekjøttet i romtemperatur i 12- 24 timer i kaldt vann, noen anbefaler vanning av pinnekjøtt i opptil 30 timer. Hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut avhenger av tykkelsen på kjøttstykkene, hvor godt kjøttet er tørket og temperaturen på vannet.
Kan man spise pinnekjøtt rått?
Dette kjøttet er så vilt at du kan spise det rått!
Eller du kan spise det tørket, kokt, steikt, gravet og speka. Vi snakker reinsdyrkjøtt, en av Norges aller, aller beste råvarer.
Hvorfor blir pinnekjøtt hardt?
I tørket tilstand blir det både for salt og for hardt. Det har nokså lik smak som fenalår men er ikke spisbart før det har ligget til utvanning og er dampet ferdig. Pinnekjøtt er en matrett som faktisk har tradisjoner langt ut over Norge.