Hva er periodontitt?

Periodontitt er en betennelse i tennenes støttevev. Betennelsen kan skyldes dårlig munnhygiene og gjør at kjevebenet rundt tennene brytes ned. Om tilstanden ikke behandles, kan det føre til at tenner løsner og må fjernes.

Hvordan vet man om man har periodontitt?

Tegn på periodontitt

Ved periodontitt er det få subjektive symptomer. Enkelte vil likevel kunne oppleve dårlig ånde og blødning fra tannkjøttet. Tannkjøttet vil også være noe ømt og hovent. Senere i sykdomsforløpet vil tenner kunne bli løsere, og eventuelt flytte på seg.

Hva hjelper mot periodontitt?

Gjennom egnede tiltak mot plakk, bør det være lett å hindre periodontitt. For det første må du pusse tennene to ganger om dagen og bruke tanntråd minst én gang om dagen. Bruk av antibakteriell munnskyll etter å ha pusset tennene kan vaske bort plakk som er vanskelig å komme til.

Hva er periodontitt? – Related Questions

Hva er mest effektivt mot periodontitt?

Konklusjoner. Kombinasjonen av systemisk og lokal antibiotika (amoksicillin, metronidazol og tetracyklin), var mest effektive når det gjaldt å holde bakterietallet i de røde og oransje feltene redusert over tid hos pasienter med kronisk periodontitt.

Kan tannkjøttet gro tilbake?

Det er et dystert faktum: Når tannkjøttet har begynt å trekke seg bort, vokser det ikke tilbake igjen. Dette betyr at det er viktig å legge merke til og behandle problemet så tidlig som mulig, og før det utvikler seg til noe verre.

Hvordan fikse tilbaketrukket tannkjøtt?

Hvordan behandle tilbaketrukket tannkjøtt? I de fleste tilfeller av tilbaketrukket tannkjøtt er heldigvis mulig å redusere skaden ved hjelp av et lite, kirurgisk inngrep kalt retraksjonskirurgi. Retraksjonskirurgi gjennomføres med lokalbedøvelse, noe som betyr at inngrepet vil oppleves som helt smertefritt.

Hvordan unngå at tannkjøttet trekker seg tilbake?

Dersom tannkjøttet har trukket seg tilbake på grunn av periodontitt, er det viktig med god munnhygiene og jevnlig oppfølging av tannpleier, tannlege eller spesialist. Er det derimot overdreven pussing eller feil pusseteknikk som er årsaken, kan økt fokus på renhold i verste fall forverre problemet.

Kan en løs tann feste seg igjen?

Tenner Som Er Slått Løs

Tenner som er slått løse, krever som regel ingen behandling i forbindelse med skaden. De gror fast igjen. Det er imidlertid en liten risiko for at nerven kan ha blitt skadet, så tennene må kontrolleres løpende, ihvertfall i ett års tid etter skaden.

Hvordan bli kvitt betennelse i tannkjøttet?

Betennelsen kan som regel behandles ved å fjerne plakk og tannstein, eventuelt iverksette tiltak mot ujevnheter som bakterier trives godt på. Dersom du har akutt tannkjøttbetennelse kan tannlegen anbefale bruk av Corsodyl* munnskyll i en kort periode. Corsodyl er et reseptfritt legemiddel som inneholder klorheksidin.

Hva får man dekket ved periodontitt?

Helfo (folketrygden) gir refusjon ved operative inngrep, og til rens ved tannkjøttsykdom, samt dekke utgifter ved rehabilitering av tannsett som skyldes tannkjøttsykdom. Ved tap av tenner grunnet periodontitt kan en tannerstatning dekkes delvis. Behandling av gingivitt dekkes ikke.

Hvorfor får man periodontitt?

Periodontitt skyldes infeksjon av bakterier i spalten mellom tannen og tannkjøttet. Dette bakteriebelegget (plakk) vokser ned mot rotspissen og fører til gradvis reduksjon av tannens feste til kjeven.

Kan tannkjøttbetennelse gå over av seg selv?

Tannkjøttbetennelse forsvinner ofte etter omhyggelig og regelmessig rengjøring med tannbørste og tanntråd. Hvis tannkjøttbetennelsen ikke behandles med god munnhygiene, vil den hos noen utvikle seg til paradentose, som kan være en alvorlig sykdom.

Hva hjelper Corsodyl mot?

Corsodyl dreper bakterier og visse typer sopp og virker desinfiserende. Corsodyl brukes for å forebygge bakteriebelegg på tennene, tannkjøttbetennelse og andre infeksjoner i munnhulen når mulighetene for å opprettholde god munnhygiene på annen måte er nedsatt eller når spyttsekresjonen er nedsatt.

Hvor ofte kan man bruke Corsodyl?

For bruk i munnhulen. Skylling med 10 ml 2 ganger daglig, 1 minutt hver gang, ev. pensling ved trøske. Proteser børstes og skylles og legges så i munnskyllevæsken 2 ganger daglig, 15 minutter hver gang, samtidig som munnen skylles med munnskyllevæske (1 minutt).

Er periodontitt smittsomt?

Utviklingen av periodontitt har en arvelig komponent, og påvirkes også av alder og livsstil (særlig røyking). Periodontitt smitter sjelden. Likevel er det sånn, at intim kontakt vil kunne overføre bakterier fra et menneske til et annet. Mangelfullt renhold kan gi en overfladisk betennelse i tannkjøttet ( gingivitt ).

Hvor mange har periodontitt?

Over halvparten av alle nordmenn over 40 har periodontitt, som kan gjøre at tennene løsner. Melkesyrebakterier kan være løsningen i behandling av sykdommen. Av de som rammes vil mellom fem og ti prosent miste tennene som følge av sykdommen, som forårsakes av ulike bakterier.

Når tannkjøttet løsner fra tennene?

Ved periodontitt dannes det lommer i bløtvevet eller dype sprekker mellom tannkjøttet og tannroten. Alvorlig periodontitt kan gjøre at tennene løsner, gir i noen tilfeller smerte og ubehag, hemmer tygging og fører eventuelt til tap av tenner.

Er Pyrea og periodontitt det samme?

Periodontitt eller Pyrea er bakterieinfeksjoner som gir deg betennelse i tannkjøttet, tannfestet og kjevebein. Disse holder tennene fast i kjeven. Ved betennelse brytes dette litt etter litt ned slik at tennene blir litt løse siden de mister festet.

Leave a Comment