Pinnekjøtt best i test 2023

Når snøen legger sitt hvite teppe over Norges landskap og julelysene tennes, begynner også søket etter det perfekte julemåltidet. Pinnekjøtt er en stolt tradisjon i mange norske hjem, og med hvert år vokser forventningene til denne saftige delikatessen. I 2023 står vi overfor et mangfold av valgmuligheter – men hvilket pinnekjøtt fortjener tittelen Best i Test pinnekjøtt i Norge i 2023?

Som Norges ledende kilde til smakstester, vil vi guide deg gjennom jungelen av merker og kvaliteter, og sikre at du er opplyst og klar for å ta det beste valget for din julefeiring. La oss sammen utforske hva som gjør et pinnekjøtt utover det vanlige, og hvordan du kan sikre deg en julemiddag som vil huskes lenge.

Kvalitetskriterier for pinnekjøtt test 2023

Kvalitet på pinnekjøtt er mer enn bare en subjektiv smaksopplevelse; det er en vitenskap og kunst basert på strenge kriterier. Fra den dypt forankrede tradisjonen med røyking og tørking, til det moderne kjøkkenets krav til saftighet og tekstur, er det mange faktorer som spiller inn.

Smak, duft, konsistens, utseende og kjøtt-til-fett forhold er avgjørende for et høykvalitets pinnekjøtt.

I tillegg er riktig utvanning og tilberedning essensielt for å oppnå den perfekte balansen mellom salt og saftighet. Disse kriteriene har ikke endret seg over tid og vil være de vi legger til grunn når vi utforsker de forskjellige merkene i vår jakt på Best i Test Pinnekjøtt 2023.

Når vi evaluerer pinnekjøtt, er det flere essensielle kvalitetskriterier som tas i betraktning. Disse kriteriene er hjørnesteinene som definerer et førsteklasses pinnekjøtt:

 • Smak: Det ideelle pinnekjøttet skal ha en rik og velbalansert smak, med en harmonisk blanding av røkt og urøkt, avhengig av type.
 • Lukt: En fristende duft er et godt tegn på kvalitetsrik røyking og modning.
 • Konsistens: Kjøttet skal være mørt og saftig, ikke tørt eller for seigt.
 • Utseende: Et tiltalende utseende med en god balanse mellom kjøtt og fett er viktig.
 • Saltinnhold: Riktig saltbalanse er nøkkelen til god smak. Det bør ikke være for salt, men heller ha en naturlig kjøttsmak.
 • Fett- og kjøttbalanse: En fin fordeling av fett og kjøtt er essensiell for smaken og munnfølelsen.
 • Stykning og størrelse: Kvaliteten på stykningsdelene og størrelsen på bitene i pakken bør være jevn og av god kvalitet.
 • Tilberedning: Korrekt utvanning og tilberedningstid kan drastisk forbedre smaksopplevelsen.

Disse kriteriene vil danne grunnlaget for vår vurdering av “Best i Test Pinnekjøtt 2023”. I de kommende månedene vil vi nøye overvåke og teste ulike merker for å gi deg en omfattende guide til det beste valget for din julemiddag.

Best i Test Pinnekjøtt 2023: merker å følge med på

Forbrukernes jakt på det beste pinnekjøttet for årets sesong er i full gang. Selv om det nye utvalget av pinnekjøtt for 2023 ennå ikke er lansert, baserer vi våre antagelser på tidligere års resultater og merkenes historikk.

Her er noen nøkkelmerker som har utmerket seg og som vi vil følge ekstra nøye med på:

 • Evanger Pølsefabrikk: Kjent for sitt eldhusrøykte pinnekjøtt, dette merket har tidligere vunnet anerkjennelse for sin saftige og velsmakende pinnekjøtt.
 • Henriettes: Dette merket har skilt seg ut med sitt urøkte pinnekjøtt som har mottatt lovord for sin gode smak og duft.
 • Mydland: Med en historie av høye scorer, er Mydland kjent for sitt røkte pinnekjøtt og har blitt rost for sin konsistens og smak.

I denne seksjonen av vår artikkel vil vi detaljert vurdere disse merkene, samt andre potensielle utfordrere, mot våre etablerte kvalitetskriterier. Vi vil inkludere:

 1. Produktanalyse: En grundig gjennomgang av hvert merke basert på de nevnte kvalitetskriteriene.
 2. Forbrukererfaringer: Samle og analysere tilbakemeldinger fra kunder for å få en bred forståelse av hvert produkts popularitet og mottakelse.
 3. Ekspertråd: Innhente meninger fra bransjeeksperter og kokker om hva som utgjør det beste pinnekjøttet.

Som en del av vår løpende dekning, vil denne seksjonen bli regelmessig oppdatert for å gjenspeile de nyeste utviklingene og tilbakemeldingene fra markedet.

Perfekte par: tilbehør som løfter pinnekjøttet

Et vellykket julemåltid handler ikke bare om hovedingrediensen, men også om de smakfulle tilleggene som fullender måltidet. Når det kommer til pinnekjøtt, er riktig tilbehør alfa og omega for en balansert og harmonisk tallerken:

 • Kålrabistappe: Den søte, jordlige smaken av kålrabi komplementerer pinnekjøttets røykfylte aroma.
 • Kokte poteter: En enkel, men essensiell komponent som absorberer smaken av kjøttet.
 • Sennepssaus: En kremet og krydret saus som gir et pikant løft til kjøttets rike smak.
 • Rørte tyttebær: Syrligheten i tyttebærene gir en frisk kontrast til det salte kjøttet.
 • Vørterbrød: Dette robuste brødet med sin lett søtlige maltsmak er en ideell følgesvenn til måltidet.

I denne delen vil vi gi leserne oppskrifter og tips for å lage disse tilbehørene hjemme, slik at de kan imponere gjestene med en julemiddag som oser av tradisjon og nytenkning.

Fjorårets beste pinnekjøtt i test

I jakten på det ypperste pinnekjøttet for fjoråret, stod to merker som fremragende eksempler på kvalitet og smak. Evanger Pølsefabrikks eldhusrøykte pinnekjøtt ble kåret til det beste røykte pinnekjøttet. Dette merket fikk ros for sine lange pinner og saftige kjøtt som både duftet og smakte utmerket.

For de som foretrakk urøkt pinnekjøtt, var det Henriettes urøkte pinnekjøtt som tronet på toppen. Med sin gode smak og duft, ble dette produktet anbefalt som en ideell servering for julekvelden​​.

Tilberedning av pinnekjøtt: Fra utvanning til servering

Utvanning og tilberedning er kritiske trinn i prosessen med å sikre et velsmakende pinnekjøtt. Feil i disse stadiene kan ødelegge selv det fineste kjøttet. Her er en steg-for-steg guide for å optimalisere smaken av ditt pinnekjøtt:

 1. Utvanning: Pinnekjøttet bør vannes ut i minst 24 timer før tilberedning. Bytt vann flere ganger for å fjerne overskuddssalt.
 2. Damping: Tradisjonelt dampes pinnekjøtt over bjørkepinner. Dette bør gjøres i ca. 3 timer, avhengig av kjøttets tykkelse og mengde.
 3. Temperaturkontroll: Pass på å holde en jevn temperatur under damping for å sikre jevn tilberedning.
 4. Etterbehandling: Noen foretrekker å gi pinnekjøttet en kort stek i ovnen for å oppnå en sprøere overflate.
 5. Servering: Server pinnekjøttet med tradisjonelt tilbehør som kålrabistappe, poteter og sennepssaus for en komplett smaksopplevelse.

Vi vil også inkludere tips og triks fra kjente norske kokker for å gi leserne våre en ekstra fordel i kjøkkenet.

 1. Hva kan pinnekjøtt brukes til? Pinnekjøtt er tradisjonelt brukt som hovedrett i julemiddager, men kan også nytes i andre retter som tapas, i varme smørbrød eller som en del av en vintergryte.
 2. Hva koster pinnekjøtt? Prisen på pinnekjøtt varierer, men ligger ofte i området 200-500 NOK per kilo avhengig av merke og kvalitet.
 3. Hvordan koke pinnekjøtt? Pinnekjøtt skal sjelden kokes, men heller dampes over bjørkepinner eller i en dampinnsats for å beholde sin karakteristiske smak og tekstur.
 4. Hvor lenge skal pinnekjøtt koke? Pinnekjøtt bør dampes i omtrent 3 timer, ikke kokes, for å sikre at kjøttet blir mørt og saftig.
 5. Hvordan tørke pinnekjøtt? Tørking av pinnekjøtt krever en kjølig, tørr plass med god luftsirkulasjon. Kjøttet henges til tørk i flere uker til det oppnår den ønskede tørrhetsgrad.
 6. Hvor lenge skal pinnekjøtt vannes ut? Pinnekjøtt bør vanligvis vannes ut i 24-30 timer. Vannet bør skiftes noen ganger for å fjerne overskytende salt.
 7. Hvor mye pinnekjøtt per person? Beregn omtrent 400-500 gram pinnekjøtt per person før utvanning.
 8. Hvordan varme opp pinnekjøtt? For å varme opp pinnekjøtt, damp det på lav varme i en dampinnsats eller i en ovn på lav temperatur til det er gjennomvarmt.

Leave a Comment