Hva er næringsstoffer lett forklart?

Næringsstoffer er stoffer som tas opp av kroppen og er viktige for kroppens vekst og utvikling. I tillegg er de med på å opprettholde kroppens normale funksjoner. Det finnes to ulike grupper: Energigivende næringsstoffer: Fett, proteiner og karbohydrater er næringsstoffer som gir energi.

Hva heter de 7 næringsstoffene?

Maten vi spiser inneholder forskjellige typer næringsstoffer. For at kroppen skal fungere normalt, trenger den proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer, mineraler og vann. Ingen matvare eller gruppe av matvarer inneholder all den næringen du trenger.

Hvilke to grupper deler vi næringsstoffer?

Vi kan dele næringsstoffene i maten i to hovedgrupper: De energigivende næringsstoffene: I denne gruppen inngår karbohydrater, fett og proteiner. De ikke-energigivende næringsstoffene: I denne gruppen inngår vitaminer, mineraler, sporstoffer, vann og andre aktive stoffer.

Hva er næringsstoffer lett forklart? – Related Questions

Hvorfor trenger kroppen næring?

Næringsstoffer er kjemiske forbindelser eller grunnstoffer som opptas av kroppen og som tilfører energi, bidrar til å opprettholde liv eller er byggesteiner for vekst.

Er vitamin et næringsstoff?

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer.

Hvor mange matvaregrupper har vi?

Vi har sju matvaregrupper:
  • korn og kornvarer.
  • grønnsaker, frukt og bær.
  • fjørfe, kjøtt og egg.
  • fisk og skalldyr.
  • melk og melkeprodukter.
  • smør, margarin og annet spisefett.
  • nøtter og frø

Hvilke næringsstoffer gir de ulike matvaregruppene?

Tabellen viser en oversikt over hvilke næringsstoffer som kommer fra de ulike matvaregruppene.

Næringsstoffer fra ulike matvaregrupper.

Matvaregrupper Næringsstoffer
Melk og melkeprodukter Kalsium, vitamin B2, protein
Smør, margarin og oljer Fett, vitamin A og D, tilsatt vitamin D

Hva er et organisk stoff næringsstoffer?

Organiske stoffer er en fellesbetegnelse på de fleste stoffer som inneholder karbon. Alle levende organismer er bygd opp av organiske stoffer. Næringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner er organiske stoffer.

Hvordan deler vi inn karbohydrater?

Karbohydrater deles inn i grupper etter hvor store og komplekse molekyler de er – fra de enkleste monosakkaridene, som inngår i det som kalles sukkerarter, til polysakkarider, som består av flere monosakkarider.

Hva gjør proteiner i kroppen?

Protein spiller en avgjørende rolle i så og si alle de biologiske prosessene i kroppen. Blant annet er protein nødvendig for oppbygging og vedlikehold av celler, vev og produksjon av hormoner og enzymer. Protein er nødvendig for vekst og reparasjon, og det kan fungere som en energikilde.

Hva er de tre typer karbohydrater?

Karbohydrater er kroppens hovedkilde til energi. Det finnes ulike typer; sukker, stivelse og kostfiber.

Hva betyr fett?

Fett er en type beslektede kjemiske forbindelser som ofte fungerer som energilager. Fett dannes i cellene hos både dyr og planter. For mennesket og andre dyr er fettet særlig viktig som kilde til energi. I menneskers kosthold er fett den nest viktigste kilden til energi, etter karbohydrater.

Hva er det sunneste å steke i?

Helsedirektoratet anbefaler oss å til hverdags heller velger planteoljer, flytende og myk margarin fremfor hard margarin og smør. Dette er fordi det vil bidra til å sikre en sunn fettsyresammensetning i kostholdet, altså mer umettet fett enn mettet fett.

Hva slags fett er sunnest?

Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette.

Hva bryter ned fett?

Proteaser hjelper kroppen med å bryte ned protein i maten slik som kjøtt, til bittesmå byggestener som så kan brukes til å bygge og vedlikeholde kroppens vev. Og lipaser hjelper kroppen med å bryte ned fett og oljer.

Hvordan skal en middagstallerken se ut?

Hvordan bør en standard middagstallerken se ut: 1/4 av tallerkenen med grønnsaker, 1/4 med fisk eller kjøtt og 1/2 med poteter, ris eller pasta. 1/2 av tallerkenen med grønnsaker, 1/4 med fisk eller kjøtt og 1/4 med poteter, ris eller pasta.

Hvor lang tid er maten i magen?

Maten du spiser reiser gjennom kroppens fordøyelsessystem på ca 9 timer. Fordøyelsen starter allerede i munnen når vi tygger og blander maten med spytt.

Hvordan tar kroppen opp næringsstoffer?

Gjennom tarmtottene blir fordøyd mat overført til blodet. Det er her i tynntarmen at alle næringsstoffer og vitaminer tas opp. Kymus kan transporteres gjennom opptil 7 meter lang tynntarm før den passerer gjennom ileocøkal-klaffen og over i tykktarmen. Svært lite fordøyelse foregår i tykktarmen.

Hva skjer hvis man ikke får i seg nok næringsstoffer?

Hvis ikke kroppen din får nok energi fra mat, henter den nemlig energi fra egen kroppsmasse, som fett, muskler og organer. Dette er ikke bra for deg og kan på sikt være livstruende. Kroppen din trenger daglig påfyll av vitaminer og mineraler.

Leave a Comment