I fryseren:
- Hele steker, ribbe, lammelår.
- Hel kalkun eller kylling.
- Kylling og kalkunfileter eller lår.
- Koteletter, svinefilet.
- Kjøttkaker og andre farseprodukter.
- Kjøttdeig.
- Middagsretter / gratenger / paier.
- Grønnsaker, sopp, frukt og bær.
Hvordan kan jeg leve sunt og billig?
Her er 10 smarte tips for hvordan du både kan leve billig og sunt – på en gang!
- God planlegging. Unngå impulskjøp.
- Go large – kjøp store pakninger.
- Hamstre billig frukt og grønnsaker.
- Se ALLTID på kiloprisen.
- Se etter tilbud.
- Utnytt fryseren.
- Bruk restene.
- Utnytt alt som er gratis.
Hva er det billigste man kan spise?
Spar penger ved å gi mer plass til grønnsaker i maten. Eksempler på billige og/eller drøye matvarer: Havregryn, ris, poteter, pasta, egg, yoghurt, nudler, tunfisk i vann, hakkede tomater, belgfrukter, linser kikerter, sesonggrønnsaker- og frukt. Snacks og snop er dyrt. Lag ditt eget godteri.
Hvilke matretter kan fryses?
Her er andre middager som egner seg for fryseren:
- Halvstekt lasagne.
- Kjøttkaker, kjøttboller og karbonader.
- Fiskegrateng og andre gratenger.
- Fiskekaker.
- Chili con carne.
- Gryteretter.
- Hjemmelaget pizza.
- Ferdigstekt kjøttdeig og kylling.
Hva er lurt å ha i fryseren? – Related Questions
Kan man fryse ned kylling to ganger?
– Ikke frys ned matvarer mer enn to ganger
Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun sier at hovedregelen er at matvarer ikke bør fryses ned to ganger, fordi det kan redusere den hygieniske kvaliteten vesentlig.
Kan man fryse ned kokt ris?
Et tips for å spare tid er å koke masse ris på en gang og fryse den flatt ned i en plastpose. Så er det lett å ta den opp, ha den i en panne med litt vann og den er tint på få minutter. Men husk, ris kan lett bli dårlig, derfor bør man kjøne den fort ned og fryse den ganske fort.
Kan man fryse kokt spaghetti?
Fersk eller kokt pasta: Ikke rukket å spise opp den ferske pastaen, eller ble det kanskje masse pasta igjen fra middagen? Du kan fint fryse pasta. Når du skal bruke den, koker du den bare noen minutter, og så er den klar.
Kan man fryse pasta bolognese?
En ekte italiensk spagetti bolognese inneholder like mye revne gulrøtter som kjøtt i sausen. Du kan veldig gjerne lage dobbel porsjon og fryse ned til siden.
Kan man fryse en omelett?
Men sammenvispede egg, ren eggehvite og rene eggeplommer kan fint fryses. Eggerøre og omelett kan fryses, men det tar minst like lang tid å tine en fryst omelett enn å lage den fra bunnen. Kokte erter, bønner og linser kan også fryses, gjerne i porsjonsposer.
Kan man steke frossen lasagne?
Skal du fryse lasagnen kan du gjøre det før eller etter steking. I begge tilfeller lar du den avkjøle helt før du setter den godt innpakket i frysen. Husker du å tine den før du setter den i ovnen trenger den 40 minutter fra ustekt, 20-30 minutter fra stekt.
Hvordan fryse ned lasagne?
Lasagne, anten med eller utan kjøt. Lag dobbel porsjon og frys den eine forma. Lasagnen kan frysast både usteikt og steikt, det er opp til deg. Du kortar uansett ned steiketida mykje ved å la lasagnen tine i kjøleskapet før du steiker den.
Hvordan varme opp lasagne dagen etter?
Rester av lasagne
Lasagne smaker ofte best dagen derpå, når smakene har fått satt seg ordentlig. Pakk lasagnen i aluminiumsfolie og varm opp på 180 grader i stekeovn. Oppbevar lasagnen i kjøleskap frem til du skal spise den.
Hvordan varme frossen mat?
Tin maten din raskt
Forklaringen er enkel: Vann leder varme bedre enn luft. Og jo raskere mat tines, desto bedre blir den. Frosne grønnsaker kan du gjerne tine ekstra raskt, ved for eksempel å legge dem i kokende vann. Eller i en kjele med kokende vann i bunnen og en grønnsaksrist over.
Hvilken mat skal ikke varmes opp igjen?
Ikke varm opp pasta, ris og poteter
Spinat og andre bladgrønnsaker er heller ikke de eneste grønnsakene du ikke bør varme opp to ganger. Du kan nemlig få problemer med oppblåst mage hvis du varmer opp igjen middagsrestersom inneholder ris, pasta og poteter.
Kan man varme opp mat 3 ganger?
Men er det gjort riktig, så er det ingenting i veien for å spise mat som er varmet opp flerfoldige ganger. Maten er fortsatt helt trygg å spise. Utseende og konsistens vil nok endres etter hvor mange ganger maten varmes opp.
Er det farlig å tine kylling i mikro?
Ødelegger kvaliteten
Han ville derimot ikke anbefalt «mikro-tining» når det kommer til å bevare smak og kvalitet på produktet. – Mikrobølgeovnen koker kjøtt og ødelegger både smak og kvalitet. Skal du beholde saftighet er det beste å legge det i lunkent vann med tett emballering.
Er det farlig å steke frossen kjøttdeig?
Hvis du skal bruke frossen kjøttdeig er det en fordel å tine den først. Hvis du steker den fra frossen tilstand kan den være litt vanskelig å steke og vanskelig å få riktig. Har du planlagt maten lang tid i forveien har du tid til å tine kjøttdeigen i kjøleskapet.
Kan kjøttdeig tine på benken?
Ifølge forskning.no kan du med god samvittighet tine kjøtt, fisk og annen frossen mat på kjøkkenbenken eller i en bolle vann. – Folk flest vet at mat bør fryses raskt ned. Men akkurat det samme gjelder ved opptining, sier forsker Susanne Ekstedt ved instituttet i Gøteborg til forskning.no.
Kan man ha kjøttdeig i mikroen?
Kjøttdeig må du ha enten du skal lage en supergod lasagne eller ekstra saftige kjøttboller. Problemet oppstår om du skal tine kjøttdeigen i en fart. Gjør du det i mikroen, blir den i beste fall kokt på utsiden og frossen i midten. Legger du den i lunkent vann, tar det evigheter.
Kan man tine kjøtt i varmt vann?
Kjøtt og andre matvarer tiner litt fortere i varmt vann enn i kaldt. Likevel er det en dårlig idé å tine opp mat i varmt vann, for de slumrende bakteriene på overflaten av maten kvikner veldig til når temperaturen stiger til 20–30 ºC.