Hva er hypoglykemi?

Hypoglykemi er unormalt lav konsentrasjon av sukker i blodet. Diabetikere som behandles med insulin eller insulinfrisettende tabletter (sulfonylurea), kan få for lavt blodsukker. Blodsukkerverdien er et resultat av en balanse mellom insulinnivået i blodet, graden av fysisk aktivitet og inntak av mat.

Kan man ha lavt blodsukker uten å ha diabetes?

Man kan ikke få for lavt blodsukker uten at man bruker insulin og/eller blodsukkersenkende tabletter. Noen ganger er det vanskelig å forklare hvorfor blodsukkeret har blitt lavt. Hos en person uten diabetes vil bukspyttkjertelen stoppe å produsere insulin om blodsukkernivået faller nedenfor normalt.

Hvordan oppstår hypoglykemi?

Lavt blodsukker (hypoglykemi) er en tilstand som vanligvis forårsakes av for stor dose insulin ved diabetes type 1. Insulinbehandling og noen antidiabetika kan også gi lavt blodsukker ved diabetes type 2. Tilstanden krever rask behandling.

Hva er hypoglykemi? – Related Questions

Kan man dø av hypoglykemi?

Når blodsukkeret blir for lavt – under 2 til 3 mmol – utvikles symptomer på hypoglykemisk sjokk. Dette karakteriseres av tiltagende nervøs irritabilitet som fører til besvimelse, kramper, koma, og i sjeldne tilfeller til og med død.

Hva er symptomene på hyperglykemi?

Hva er høyt blodsukker? Høyt blodsukker kalles på fagspråket hyperglykemi. De vanligste symptomene er tretthet og slapphet, hyppig vannlating, tørste, kvalme, psykisk nedstemthet, hyppige infeksjoner, dårlig sårtilheling, kløe og svie nedentil. Det varierer fra person til person hvilke og hvor mange symptomer man får.

Hvorfor får man reaktiv hypoglykemi?

Hva er reaktiv hypoglykemi? Reaktiv hypoglykemi er den vanligste årsaken til hypoglykemi hos ikke-diabetikere. Denne skyldes sannsynligvis at det i forbindelse med et måltid rikt på karbohydrater er utskilt for stor mengde insulin fra bukspyttkjertelen.

Hvordan unngå hypoglykemi?

For å hindre at blodsukkeret synker raskt igjen bør du etter 10-15 minutter spise noe med langsomme karbohydrater, som for eksempel brødskive eller knekkebrød. Det kan være lurt å måle blodsukkeret før og 1,5-2 timer etter du spiser for å sjekke effekten.

Hvordan kan lavt blodsukker påvirke kroppen?

Denne tilstanden kalles for hypoglykemi, som betyr lavt blodsukker. Da får du symptomer som kalles for føling. Tegn på lett føling kan for eksempel være svetting, hjertebank, skjelving, nummenhet, tørste eller sult, og konsentrasjonsvansker.

Hvordan oppleves lavt blodsukker?

Symptomer på lavt blodsukker

skjelving/risting. svetting. nummenhet/prikking i lepper/tunge. hjertebank, hodepine.

Hva er omvendt diabetes?

Hos personer med diabetes produseres det for lite insulin, slik at blodsukkeret blir for høyt. Det som skjer når du har reaktiv hypoglykemi, ofte kalt «omvendt diabetes» er at kroppen produserer for mye insulin etter måltidene, slik at blodsukkeret blir lavt i stedet.

Blir man trøtt av lavt blodsukker?

Føling er en del av hverdagen for oss med diabetes type 1. Ofte blir man sliten og trøtt etter en episode med lavt blodsukker.

Hva får ned blodsukkeret?

Noen matvarer som senker blodsukkeret
  • Kanel. Forskning har vist at 1-1.5 gram kanel(ca.
  • Eddik. Årsaken til at eddik har en blodsukkersenkende effekt, er at syreholdig mat senker PH-verdien i magesekken.
  • Belgfrukter.
  • Nøtter.
  • Stevia.
  • Blåbær.
  • Løk og hvitløk.
  • Middelhavskostholdet.

Er banan bra for blodsukkeret?

Banan, mango og grønne druer er de fruktene som har høyest karbohydratinnhold og som diabetikere bør være mest forsiktig med. Det betyr ikke at diabetikere må unngå disse, men begrense mengdene.

Kan kaffe øke blodsukkeret?

I hvert fall sammen med et fettrikt måltid, mener forskere. (SIDE2): Å drikke kaffe sammen med et måltid rikt på fett kan gi en skadelig blodsukkerstigning, skriver Daily Mail . Blodsukkerstigningen presses opp 65 prosent når du drikker kaffe, slår nemlig en ny studie fast.

Hvilken alkohol er best for diabetes?

Unngå å drikke store mengder alkohol. Et fornuftig råd er at menn med diabetes ikke bør drikke mer enn to drinker (eller to småflasker øl eller to glass vin), mens kvinner kanskje ikke bør drikke mer enn tilsvarende en drink. Drikk langsomt. Unngå svært søte drinker eller søte viner.

Kan diabetikere drikke Cola Zero?

Både brus og saft uten sukker inneholder (tilnærmet) ikke kalorier eller karbohydrater, og vil derfor ikke påvirke blodsukkeret. De kan derfor være et alternativ også for deg med diabetes.

Er egg bra for diabetes 2?

Egg. Egg er både velsmakende og allsidig, og egner seg utmerket som frokostmat for personer med diabetes. De inneholder cirka 6 gram protein og 70 kalorier per egg. De inneholder også lite karbohydrater.

Kan diabetikere drikke vin?

Du kan drikke alkohol selv om du har diabetes, men hvis du bruker insulin, må du være oppmerksom på at alkohol påvirker blodsukkeret ditt. Alkohol omsettes i blodet på samme måte som fett og inneholder omtrent like mange kalorier. Mens du drikker alkohol, stiger blodsukkeret ditt.

Kan diabetikere drikke melk?

Melk inneholder melkesukker, noe som vil påvirke blodsukkeret, så derfor er ett glass mager melk til måltidet nok. Hvis du fordeler melkedrikkingen på tre måltider, kan også personer med diabetes drikke inntil ½ liter per dag. Verken melk eller juice bør brukes som tørstedrikk mellom måltidene.

Hva bør man ikke spise når man har diabetes?

Begrens inntaket av karbohydratrike matvarer med en høy andel av sukker og/eller stivelse. Velg matvarer som gir en langsom blodsukkerstigning som for eksempel fullkornsprodukter, belgvekster, grønnsaker og eventuelt kunstig søtede produkter. God måltidsrytme er viktig.

Leave a Comment