Hva er hyperglykemi?

Hyperglykemi betyr unormalt høyt blodsukker, det vil si unormalt høy konsentrasjon av sukker (glukose) i blodet.

Hva er typiske tegn på hypoglykemi?

Symptomer på lavt blodsukker (hypoglykemi) kalles føling.

Vanlige symptomer på føling er:

 • svetting.
 • skjelving.
 • blekhet.
 • nummenhet/prikking i lepper/tunge.
 • hjertebank.
 • hodepine.
 • synsforstyrrelser.
 • kvalme.

Hva er årsaker til hyperglykemi?

Årsaker til høyt blodsukker

Dårlig blodsukkerkontroll av en eller annen grunn er årsaken til hyperglykemi. En vanlig utløsende årsak kan være en infeksjon. Under infeksjoner øker insulinbehovet. Pasienter som bruker insulin, skal under en infeksjon øke insulindosen.

Hva er hyperglykemi? – Related Questions

Kan jeg kjenne på kroppen at jeg har høyt blodsukker?

Trøtt, slapp og trist

Høyt blodsukker gir typisk symptomer som tørste og økt vannlating. Uten nok insulin til å få sukker inn i cellene, vil muskler og organer tappes for energi. Dette kan føre til økt sult. Likevel kan du oppleve å gå ned i vekt.

Kan man dø av hypoglykemi?

Når blodsukkeret blir for lavt – under 2 til 3 mmol – utvikles symptomer på hypoglykemisk sjokk. Dette karakteriseres av tiltagende nervøs irritabilitet som fører til besvimelse, kramper, koma, og i sjeldne tilfeller til og med død.

Hva er mulige årsaker til hypoglykemi?

Føling og lavt blodsukker

Den vanligste årsaken til føling er for mye insulin, men det kan også skyldes økt aktivitetsnivå, for lite eller for sjeldent inntak av karbohydrater, feil medisindosering, stort alkoholinntak, cøliaki, ubalanse i stoffskiftet og stress.

Hva kan være årsak til Hyperosmolar hyperglykemi?

Kroppen mister kontrollen over tilstanden slik at blodsukkeret fortsetter å stige, samtidig som kroppen tappes for store væskemengder via urinen. De vanligste årsakene til at tilstanden oppstår er dårlig diabetesbehandling, eventuelt at det er en nyoppstått diabetes (situasjon der diagnosen enda ikke er stilt).

Hvordan oppstår hypoglykemi?

Lavt blodsukker (hypoglykemi) er en tilstand som vanligvis forårsakes av for stor dose insulin ved diabetes type 1. Insulinbehandling og noen antidiabetika kan også gi lavt blodsukker ved diabetes type 2. Tilstanden krever rask behandling.

Hvilke faktorer påvirker blodsukkeret?

Faktorer knyttet til personen som spiser maten:
 • Magesekktømming.
 • Insulinresistens.
 • Type behandling (type insulin og/eller tabletter)
 • Fysisk aktivitet før og etter måltidet.
 • Psykologiske faktorer (depresjon, stress, forelskelse, sinne) kan gi både lavere og høyere blodsukker.
 • Infeksjon og feber gir høyere blodsukkerverdier.

Kan diabetikere spise pizza?

Pizza og pasta

Både pasta og pizza er retter som mange med diabetes opplever betydelig blodsukkerstigning av. Det er dessverre ikke veldig vanlig at restaurantene har fullkornspasta, så en slik rett kan være vanskelig å gjøre blodsukkervennlig.

Kan man spise honning når man har diabetes?

fl., 2010 og Chlup m. fl., 2010) har vist at honning gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker, men disse har ikke sett på effekten over tid. Én 8-ukers studie av type 2-diabetikere viste at de som spiste honning fikk høyere langtidsblodsukker, men der ble ikke honning sammenliknet med andre kilder til sukker.

Kan man spise jordbær når man har diabetes?

Personer med diabetes bør spise like mye – gjerne mer. Men en større andel bør være grønt og bær. – Begrens inntak av banan, mango og (grønne) druer – samt poteter. Bær er som hovedregel bedre enn frukt, da bær har et lavere innehold av karbohydrater.

Er havregryn bra for diabetes?

Diabetesforbundet tilføyer: Havregryn har et høyt innhold av karbohydrater, noe en person med diabetes må ta høyde for. Det høye innholdet av fiber, har derimot vist seg å virke regulerende på blodsukkeret. Blodsukkeret får en langsommere stigning, noe som er positivt for personer med diabetes.

Er banan bra for blodsukkeret?

Banan, mango og grønne druer er de fruktene som har høyest karbohydratinnhold og som diabetikere bør være mest forsiktig med. Det betyr ikke at diabetikere må unngå disse, men begrense mengdene.

Kan diabetikere spise poteter?

Svar fra Diabeteslinjen: På bakgrunn av hva vi vet om kraftig varmebehandling, vil kokte poteter kunne gi rask blodsukkerstigning. Det er derfor å anbefale å bruke kokt potet i mindre mengder, og heller erstatte noe av potetene med mer grønnsaker.

Er det mulig å bli kvitt diabetes type 2?

Kan du bli kurert? Mange håper de kan bli kvitt diabetes type 2. Dessverre finnes det ingen kur, men det er mulig å bli symptomfri.

Er nøtter bra for diabetikere?

Nøtter er fint å ty til som snacks, men man må være obs på at det inneholder mye kalorier. Velg usaltede nøtter, gjerne hasselnøtter eller valnøtter. Makadamianøtter er verstingen i denne kategorien, sier Anne- Marie Aas. Oliven gir ingen blodsukkerstigning og inneholder sunt fett.

Kan man drikke alkohol når man har diabetes 2?

Du kan drikke alkohol selv om du har diabetes, men hvis du bruker insulin, må du være oppmerksom på at alkohol påvirker blodsukkeret ditt. Alkohol omsettes i blodet på samme måte som fett og inneholder omtrent like mange kalorier. Mens du drikker alkohol, stiger blodsukkeret ditt.

Er kaffe bra for diabetikere?

En stor studie fra 2009 viser at kaffe og te nedsetter risikoen for å få diabetes type 2. Flere studier har tidligere vist at et par kopper kaffe om dagen kan redusere risikoen for å utvikle denne typen diabetes. Nå har en stor australsk meta-studie bekreftet resultatet, og også funnet den samme sammenhengen med te.

Kan kaffe øke blodsukkeret?

I hvert fall sammen med et fettrikt måltid, mener forskere. (SIDE2): Å drikke kaffe sammen med et måltid rikt på fett kan gi en skadelig blodsukkerstigning, skriver Daily Mail . Blodsukkerstigningen presses opp 65 prosent når du drikker kaffe, slår nemlig en ny studie fast.

Leave a Comment