Hva er hepatitt?

Hva er hepatitt? Hepatitt (leverbetennelse) er navnet på en betennelsestilstand i leveren. Sykdommen finnes både i en akutt form (akutt leverbetennelse = hepatitis acuta) og i en kronisk form (kronisk leverbetennelse = hepatitis chronica). Man snakker om kronisk hepatitt, når sykdommen har vart i mer enn 6 måneder.

Hvordan kan man få hepatitt?

Hepatitt B er en virussykdom som kan angripe leveren. I Norge smitter sykdommen vanligvis ved ubeskyttet sex og via blod ved deling av sprøyteutstyr. Hepatitt B er en virussykdom som kan angripe leveren. I Norge smitter sykdommen vanligvis ved ubeskyttet sex og via blod ved deling av sprøyteutstyr.

Er hepatitt farlig?

De fleste blir friske av hepatitt B uten behandling, men for noen få blir sykdommen alvorlig og langvarig. Hvis det skjer, kan hepatitt B-infeksjonen føre til leversvikt. På sikt kan leverkreft eller en leversykdom kalt skrumplever utvikles. Spedbarn og barn har større risiko for å få den alvorligste typen.

Hva er hepatitt AB og C?

Hepatitt betyr betennelse i leveren.

Mange virus kan gi leverbetennelse, og de viktigste er hepatitt A-viruset, hepatitt B-viruset og hepatitt C-viruset. Noen (men ikke alle) som blir smittet av disse virusene vil få sykdomstegn som gulsott (gul farge i øyne og på hud), slapphet, kvalme eller magesmerter.

Hva er hepatitt? – Related Questions

Kan man bli kvitt hepatitt?

Hepatitt B er en kronisk virusinfeksjon som du aldri kan bli kvitt hundre prosent. Selv om du får behandling, slik at vi ikke kan påvise hepatitt B virus i blodet ditt, vil det alltid finnes litt hepatitt B virus i leveren som kan blusse opp senere i livet.

Kan hepatitt kureres?

Ny behandling for hepatitt C gjør at over 95 prosent av de smittede kan kureres. Behandlingen er trygg og har få bivirkninger. Det er derfor viktig at alle som kan ha blitt utsatt for mulig smitterisiko for hepatitt C blir undersøkt med en blodprøve.

Hva forårsaker hepatitt A?

Hepatitt A skyldes infeksjon av hepatitt A-viruset (HAV). Viruset skilles ut gjennom avføringen hos smitteførende personer. Disse kan så smitte andre, enten ved direkte kontakt eller gjennom forurenset mat og drikke. I sjeldne tilfeller kan smitte skje ved deling av urene sprøyter eller gjennom seksuell kontakt.

Hvorfor får man hepatitt C?

Viruset som gir hepatitt C overføres ved blodsmitte. Ikke alle blir syke etter å ha blitt smittet med viruset. Noen ganger sørger immunforsvaret for at kroppen kvitter seg med viruset uten behandling. Hvis infeksjonen har vart i mer enn seks måneder, har du det som kalles kronisk hepatitt C.

Hvordan oppstår hepatitt C?

Hepatitt C skyldes infeksjon med hepatitt C-viruset (HCV). Viruset smitter via blod. De fleste som er smittet i Norge er smittet ved bruk av urene sprøyter og ved blodoverføringer før 1994.

Hvor farlig er hepatitt C?

Hepatitt C er en viktig årsak til kronisk leversykdom som oppstår hos 5 til 30 prosent av pasientene. Ubehandlet utvikler infeksjonen seg til en økende leverskade med skrumplever (cirrhose) og komplikasjoner som kan ende i leversvikt eller leverkreft etter 20 til 30 år. Også organer utenom leveren kan rammes.

Hva er symptomer på hepatitt?

Symptomer. De fleste som smittes med hepatitt A, B eller C får ingen eller få symptom, men alle typer virushepatitt kan gi symptomer i form av influensalignende plager, slapphet, kvalme, oppkast og gulsott.

Hvordan teste hepatitt?

En hurtigtest er en spyttprøve som umiddelbart finner ut om du er smittet av hepatitt C. En hurtigtest sier bare noe om hvorvidt du har antistoffer for hepatitt C. For å finne ut om du har en kronisk infeksjon og er syk, trenger du å ta en blodprøve som kalles HCV-RNA-prøve. ProLAR kan tilby hurtigtester.

Hva er akutt hepatitt?

Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer, til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet. De fleste med kliniske symptomer har gulsott (ikterus), ubehag i leverregionen, kvalme og nedsatt matlyst som kan vare noen uker.

Hvordan merker man leverskade?

Tilstanden kan være uten symptomer og kan da oppdages tilfeldig på blodprøver. Vage symptomer som slapphet, nedsatt matlyst, kvalme, ubehag i øvre høyre del av magen og mørk urin kan være de første tegn på hepatotoksisitet. Tiden det tar fra inntaket av legemidlet til leverskade inntrer, latenstiden, er svært variabel.

Hva er bra å spise for leveren?

– Det beste du kan gjøre for leveren din er derfor å leve sunt og unngå de produktene som skader den. Et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker, passe mye fett og sukker, nok vann, moderate mengder alkohol og et balansert energiinntak er gunstig hvis du vil unngå å skade leveren, sier hun.

Kan leveren reparere seg selv?

Visste du at leveren kan bygge opp seg selv igjen etter skade og sykdom – selv med så lite som 25 prosent friskt vev? Den blir heller ikke svekket av alderen.

Hva er ikke bra for leveren?

Hold deg unna sukkerholdig mat som godteri, kjeks, brus og fruktjuice og spis maks 200gram frukt daglig. Høyt blodsukker øker mengden fett som bygges opp i leveren. Regelmessig inntak av brus søtet med sukker kan skade leveren din og kan føre til utvikling av ulike leverkomplikasjoner.

Hvordan kan jeg rense leveren?

Ulike sorter kål – Hvitkål, blomkål, grønnkål og brokkoli hjelper til med å rense leveren. Hvitløk – Trekker til seg kvikksølv, tilsetningsstoffer og syntetisk østrogen. Eple – Inneholder pektin som påstås å binde tungmetaller som bly og kvikksølv. Rødbeter – Inneholder rensende enzymer.

Kan lever bli frisk?

Leveren har mange oppgaver, blant annet å hjelpe til med fordøyelsen og fjerne avfallsstoffer fra kroppen. Langvarig leversykdom kan føre til arrdannelse i leveren (skrumplever/cirrhose). Skaden kan ikke gjenopprettes, men behandling kan ofte forhindre at den blir verre.

Leave a Comment