Hva er funksjonen til en galleblære?

Galleblæren lagrer galle som produseres i leveren. Gallen er flytende og hjelper kroppen til å fordøye fet mat. Etter at du har spist, vil kroppen begynne fordøyelsesprosessen; galleblæren trekker seg da sammen og galle tømmes ut i tarmhulen via gallegangen.

Hva skyldes betennelse i galleblæren?

Hva er årsaken til galleblærebetennelse? Betennelsen oppstår fordi en gallesten setter seg fast i galleblærens utløpsgang, slik at galleblæren ikke kan tømme seg. Det fører til en irritasjonstilstand som forverres ved at det oppstår en infeksjon med bakterier i tillegg.

Hva skjer etter fjerning av galleblære?

I dagene etter operasjonen kan du kjenne ubehag (smerter, kvalme/oppkast) på grunn av rester av gassen som ble ført inn i bukhulen under operasjonen. Det er det er vanlig å føle seg oppblåst i magen, kjenne smerter i skuldrene og oppleve at det er tungt å trekke pusten den første tida.

Hva er funksjonen til en galleblære? – Related Questions

Kan man leve godt uten galleblære?

Man kan leve uten galleblæren. Man var mindre restriktiv tidligere til å operere ut galleblæren enn det man er i dag. Legene vil i dag gjerne prøver andre tiltak før man operer ut en galleblære.

Når opereres galleblære?

Gallesteiner dannes i galleblæren som er et «lager» for galle som er nødvendig for fordøyelsen. Mange har gallesteiner, men har en ikke plager er det ikke absolutt nødvendig å fjerne galleblæren. Når steinene gir plager er behandlingen å fjerne galleblæren, slik at gallen tømmes direkte til tarmen og ikke lagres.

Hvor lenge er det vondt etter Galleblæreoperasjon?

Det er det er vanlig å føle seg oppblåst i magen, kjenne smerter i skuldrene og oppleve at det er tungt å trekke pusten den første tida. Plagene gir seg gradvis og blir helt borte etter tre til fem dager.

Hvor lenge er man oppblåst etter laparoskopi?

De første dagene kan du føle deg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene. Dette skyldes irritasjon fra gjenværende gass i bukhulen og kan oftest lindres med reseptfrie, smertestillende tabletter. Du kan vanligvis gjenoppta fysisk trening etter 3-7 dager. Egenmelding på inntil 3 dager er oftest nok.

Hvorfor sliten etter operasjon?

Etter en operasjon er det ganske vanlig at kroppen kan føles “sliten” og det tar tid før man kommer seg. Plagene kan også skyldes bivirkning av medisiner og en kombinasjon av disse to. Når det settes ned et pusterør (en tube) i luftrøret så er det umiddelbart etter at pasienten har sovnet ved innledningen av narkosen.

Kan man drikke alkohol når man har gallestein?

Pasienter med gallesteinssykdom anbefales å unngå store måltider fordi de lett utløser anfall (2). Kost som er rapportert å være assosiert med smerteanfall er foruten fettrik mat, sterk krydret mat, stekt fisk, epler, kaffe, grønnsaker (spesielt belgfrukter), alkohol og peanøtter.

Er det farlig å gå med gallestein?

Hvert år får 1 av 100 personer som har gallesteinsanfall betennelse i galleblæren (kolecystitt). Ubehandlet galleblærebetennelse er farlig. Det kan utvikle seg til infeksjon av gallegangene eller bukhinnebetennelse. Oppsøk derfor lege dersom du har tegn på galleblærebetennelse.

Hvordan sjekke galleblære?

Ultralyd galleblære er den foretrukne undersøkelsen for å se etter gallestein eller annen sykdom i galleblæren. Metoden trygg uten røntgenstråler eller andre bivirkninger. Galleblæren er en liten sekk som ligger under leveren i høyre øvre del av mageregionen.

Hvordan bli kvitt gallestein uten operasjon?

Akutt betennelse av galleblæren behandles ofte med antibiotika. Den vanligste behandlingen av gallesteiner som sitter fast i gallegangen, er å fjerne dem ved hjelp av et endoskop (ERCP). Legen fører da en slange inn gjennom munnen til pasienten og ned gjennom fordøyelsessystemet til inngangen til gallegangen.

Hvor har man vondt når man har gallestein?

Gallestein kan gi anfall av milde til kraftige smerter i øvre høyre del av magen, eventuelt med utstråling til ryggen og gjerne opp til høyre skulder. Pasienten har vanskelig for å sitte eller holde seg i ro under anfallet, og pasienten er som regel kvalm.

Kan gallestein gi luft i magen?

Et typisk gallesteinsanfall kan være slik:

Kvalme og oppkast. Det er vanlig å bli urolig. Vanligvis er smertene tilbakevendende, det vil si at de kommer og går, men de kan også være konstante. Luft i magen, oppblåsthet, kolikksmerter, raping og fordøyelsesproblemer er også vanlige symptomer ved gallesteinsanfall.

Hvor lang tid tar en gallestein operasjon?

Varighet: Operasjonen tar normalt 1-2 timer. Du blir på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 3-4 timer. Sykmelding: Vanligvis får du sykemelding for 1-2 uker, men det er litt avhengig av hvilket type arbeid en har.

Er betennelse i galleblæren farlig?

En akutt betennelse i bukspyttkjertelen, akutt pankreatitt, skyldes i de fleste tilfeller en gallestein som stenger utførselsgangen fra kjertelen. For høyt alkoholforbruk er nest vanligste årsak. En slik betennelse kan bli livstruende.

Hva hjelper best mot gallestein?

Akutte gallesteins- smerter blir behandla med smertestillande medisiner (tabletter eller sprøyte). Dei fleste med gallestein har stein i sjølve galleblæra. Steinane kan vanlegvis bli lokalisert ved undersøking med ultalyd. Når smertene er over er det som oftast ikkje nødvendig med vidare behandling.

Hvor lenge sykemeldt gallestein?

Arbeid / sykmelding

Inntil 3 ukers sykmelding ved åpen kirurgi og tyngre arbeid som ikke kan tilrettelegges. Unngå svært tunge løft i 4–6 uker etter åpen operasjon. Komplikasjoner vil ofte bidra til behov for noe forlenget sykemeldingsperiode.

Leave a Comment