Hva er forskjell på skalljakke og softshelljakke?

Softshelljakke. En softshelljakke er et teknisk plagg som beskytter godt mot vind, og har veldig gode pusteegenskaper. I motsetning til skalljakken er den ikke vanntett – men vannavvisende. Det betyr at den tåler lett regn i kortere perioder, men at vannet etter hvert vil trenge gjennom.

Hva brukes skalljakke til?

En skalljakke er en jakke som skal fungere som ditt beskyttende skall mot vær og vind. Den er vanntett samtidig som den transporterer fuktighet ut, vi sier gjerne at jakka puster, slik at du blir mindre klam og svett når du er i aktivitet.

Hvorfor heter det skalljakke?

Det heter skalljakke fordi man gjerne kler seg etter et trelagsprinsipp når man skal ut på tur. Det innerste laget, ull eller superundertøy, skal holde deg tørr og varm. Mellomlaget, som en fleecejakke, isolerer mot kulde, og det ytterste laget, «skallet», holder vind og regn ute.

Er Gore Tex jakker vanntett?

GoreTex Paclite

Designet for å gi komfort og pålitelig beskyttelse, er disse plaggene vindtett, vanntett og pustende. Pakkes lett ned i lommen eller en liten ryggsekk.

Hva er forskjell på skalljakke og softshelljakke? – Related Questions

Er skalljakke vindtett?

En skalljakke, eller “allværsjakke”, er en jakke som fungerer som et skall mot vær og vind. Skalljakken er et allsidig plagg som holder vann- og vind ute, samtidig som den har en “pustende” egenskap som gjør at fukt og svette ikke gjør deg klam når du bruker jakken.

Hvilken turjakke skal jeg velge?

Her er de viktigste egenskapene du skal lete etter i en turjakke:
  1. Vindbeskyttelse.
  2. Høy vannsøyle (avgjør hvor mye vann den tåler)
  3. Isolasjonsevne (hvis du vil ha noe som varmer)
  4. Pusteevne.
  5. Ventilasjon.
  6. Hette og lommer.
  7. Justeringsmuligheter (som snøring i livet og midje)

Kan Gore-Tex vaskes?

GORETEX® og dri-produkter

Plaggene skades ikke av vask – tvert imot så vil dette forlenge plaggets levetid. Les alltid vaskeanvisning på plagget, men standard vaskeinstruksjoner for GORETEX® plagg er: Lukk alle glidelåser og borrelåser. Vask på 40 grader med et mildt vaskemiddel.

Hva er vannsøylen på Gore-Tex?

Pusteevne verdi for GORETEX® produktene er ca 15’000mm og vanntetthet er vannsøyle på hele 45’000mm.

Når er en jakke vanntett?

En vannsøyle på over 3000mm regnes normalt som vanntett. Dette varierer også mellom hvilke typer produkter det gjelder. En jakke vil ikke regnes som vanntett før den har en vannsøyle på 10 000mm, mens et telt vil kunne holde vannet ute med en vannsøyle på kun 1500mm.

Hvor lenge varer Gore-Tex?

GoreTex-støvler garanteres i to år, så sant de har fått et minimum av vedlikehold <hva innebærer det> og ikke er sprengtørket.

Skal skalljakker impregneres?

For at de gode egenskapene en skalljakke ofte har skal vedvare er det viktig å impregnere den. Hvis jakken ikke lenger er vanntett og den absorberer vann, er det på tide med impregnering. Dette må du også gjøre etter vask for at passformen og funksjon skal være den samme som før vask.

Hvordan vaske Bergans skalljakke?

Bruk 1/3 av normal mengde vaskemiddel og vask på 30 grader finvask. Skyll minst 5 ganger for å få vekk alle rester av vaskemiddel så dunet ikke klistrer seg sammen. Sentrifuger maks 30 sekunder før jakken legges i tørketrommel på maks 60 grader. Bruk 4-5 tennisballer el.

Hvilken impregnering er best?

Aller best ut kommer Springyard Waterguard, som gjør at skinnet knapt øker i vekt (2,5 %) etter å ha ligget i vann. Testen varer en halvtime, og dette er ikke tid nok til at vannet rekker å trenge gjennom skinnet, når det er behandlet med denne sprayen. Det gjelder også Nikwax Nubuck.

Hvor ofte bør man impregnere?

En impregnering bør gjøres inntil to ganger i uka, avhengig av hvor ofte skoen brukes og i hvilket vær. Det finnes forskjellige typer impregnering for forskjellige typer sko, men Arezo trekker frem «Woly Protector» som en god impregneringsspray som kan brukes til både syntetiske materialer, skinn og Gore-Tex.

Hvor ofte impregnere jakke?

Bruk en impregneringsspray som er anbefalt for tekniske materialer. Spray plaggene og la de tørke før du gjentar dette to eller tre ganger. Impregneringsspray bør brukes utendørs da de ofte har en sterk lukt. Hvor ofte må du vaske og impregnere klærne?

Hvor lenge holder impregnering?

En tommelfingerregel er at korrekt trykkimpregnert treverk har en utendørs levetid på 20–25 år. Dette forutsetter imidlertid at treverket er NTR-merket. Hvis det ikke er det, er kvaliteten vanligvis for dårlig.

Leave a Comment