Hva er forskjell på skalljakke og softshelljakke?

Softshelljakke. En softshelljakke er et teknisk plagg som beskytter godt mot vind, og har veldig gode pusteegenskaper. I motsetning til skalljakken er den ikke vanntett – men vannavvisende.

Er skalljakke vindtett?

En skalljakke, eller “allværsjakke”, er en jakke som fungerer som et skall mot vær og vind. Skalljakken er et allsidig plagg som holder vann- og vind ute, samtidig som den har en “pustende” egenskap som gjør at fukt og svette ikke gjør deg klam når du bruker jakken.

Hvilken turjakke skal jeg velge?

Her er de viktigste egenskapene du skal lete etter i en turjakke:
  1. Vindbeskyttelse.
  2. Høy vannsøyle (avgjør hvor mye vann den tåler)
  3. Isolasjonsevne (hvis du vil ha noe som varmer)
  4. Pusteevne.
  5. Ventilasjon.
  6. Hette og lommer.
  7. Justeringsmuligheter (som snøring i livet og midje)

Hva er forskjell på skalljakke og softshelljakke? – Related Questions

Når bruker man skalljakke?

Skalljakke: Bruksområdet for en skalljakke er uendelig, men den viktigste funksjonen er å holde både vind og vann ute. Den er ofte mer slitesterk enn en softshelljakke, og du kan derfor bruke den når det er litt dårligere vær. Dermed oppleves stoffet som litt hardere.

Hva skal jeg ha under skalljakke?

Bruk tynt og tettsittende ullundertøy eller superundertøy. Hva du bør velge avhenger av hvor aktiv du skal være. Ved lav intensitet, slik som rolige gå- eller skiturer, bør du gå for ull da dette isolerer godt og transporterer fuktigheten vekk fra huden.

Er Goretex syntetisk?

GORE-TEX® er et syntetisk, vanntett og pustende tekstilmateriale, som brukes i produksjon av både klær og sko.

Hva er vannsøylen på gore-tex?

Pusteevne verdi for GORETEX® produktene er ca 15’000mm og vanntetthet er vannsøyle på hele 45’000mm.

Hva er bra vannsøyle på jakke?

En jakke med 5000–8000 mm vannsøyle er god nok hvis du skal være ute en liten stund i regn og snø. Hvis du skal være ute hele dagen eller enda lengre, og dessuten utsette plagget for påkjenninger fra f. eks en ryggsekk, må du komme opp mellom 10 000 og 20 000 i vannsøyle.

Hvor vanntett er gore-tex?

GORETEX SURROUND

Membranen er 100% vanntett, så vann sperres ute, mens svetten enkelt fordamper ut i fra hele foten. Denne teknologien egner seg best til bruk under varme forhold og/eller høy aktivitet.

Er 5000 mm vanntett?

Tykkelsen på vannmassen / trykket gis i mm. Vannsøyle over 3000 mm: Beskytter mot regn i en periode. Vannsøyle over 5000 mm: Beskytter mot kraftig regn. Vannsøyle over 8000 mm: Tåler både kraftig regn, men også å sitte på vått underlag.

Er 10000 mm vanntett?

Om materialet tåler trykket fra en 10 meter høy søyle, vil plagget dermed ha en vannsøyle på 10 000mm. Jo høyere tall, desto bedre vanntetthet. Alt klassisk gummiregntøy til barn, regnes som 100% vanntett.

Hvor lenge varer Gore-Tex?

GORETEX® og dri-produkter

GORETEX®-produkter skal vaskes etter ca. 150 timers bruk eller når de har blitt ordentlig skitne. Plaggene skades ikke av vask – tvert imot så vil dette forlenge plaggets levetid.

Skal skalljakker impregneres?

For at de gode egenskapene en skalljakke ofte har skal vedvare er det viktig å impregnere den. Hvis jakken ikke lenger er vanntett og den absorberer vann, er det på tide med impregnering. Dette må du også gjøre etter vask for at passformen og funksjon skal være den samme som før vask.

Kan man vaske skalljakke?

Vask ved 30 grader normalvask, bruk 40 grader ved spesielt skitne klær (sjekk plaggets vaskeanvisning om det tåler dette) Dersom plagget trenger å impregneres, impregner plagget etter vask. Skitne plagg tar ikke til seg impregneringen. Se vår impregnering her.

Hvordan vaske Bergans skalljakke?

Bruk 1/3 av normal mengde vaskemiddel og vask på 30 grader finvask. Skyll minst 5 ganger for å få vekk alle rester av vaskemiddel så dunet ikke klistrer seg sammen. Sentrifuger maks 30 sekunder før jakken legges i tørketrommel på maks 60 grader. Bruk 4-5 tennisballer el.

Hvordan fjerne flekker på gore tex?

For å fjerne fett fra et GORETEX-plagg bør du fukte flekken og deretter gni flekkområdet med 1 del Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner blandet med 3 deler vann (oppvaskmiddel kan også brukes med rimelig godt resultat).

Hvor ofte vaske ytterjakke?

Bør vaskes minst én gang i året

Møkk (som olje, svette og talg) tetter porene på jakken din, så materialet klærne er laget av vil ikke fungere som det skal verken pustemessig og vanntettmessig. – Det er heller ikke alltid slik at møkk synes, derfor kan det være lurt å vaske jakken (og skibuksen) minst én gang i året.

Hvordan impregnere Gore tex jakke?

Dette kan du enkelt gjøre selv ved å spraye plagget med impregnering og deretter fiksere impregneringen ved å tørketromle plagget i ca. 20 minutter. Denne typen impregneringsspray finnes for eksempel i velassorterte friluftsbutikker.

Hvor ofte bør man impregnere?

En impregnering bør gjøres inntil to ganger i uka, avhengig av hvor ofte skoen brukes og i hvilket vær. Det finnes forskjellige typer impregnering for forskjellige typer sko, men Arezo trekker frem «Woly Protector» som en god impregneringsspray som kan brukes til både syntetiske materialer, skinn og Gore-Tex.

Leave a Comment