Hva er forskjell på perlite og vermiculite?

Hvilken funksjon har vermiculite og perlite? Begge materialene holder på vannet i jorden. Vermiculite absorberer vann som en svamp, mens perlite lagrer vannet i den porøse strukturen. Vermiculite suger lett opp vann og holder på fuktigheten lenger enn perlite.

Hva brukes vermiculite til?

Vermiculite er et 100% miljøvennlig produkt som er ofte brukt av profesjonelle gartnere. Brukes som jorddekke i pottejord, jord for stiklinger og plugger. Produktet hjelper deg å holde jordoverflaten tørr, slik at har du mindre sjanse for å overvanne og få mugg i jorda. Strøs enkelt tynt lag over jord.

Hvordan bruke vermiculite?

Unngå muggdannelse under såing og hold jordoverflaten tørr med vermiculite frødekking eller bland i jord for å holde på fuktighet og unngå overvanning. Strøs enkelt tynt lag over jord til slutt ved frø såing eller bland i jord.

Hvor mye vermiculite?

Du blander den inn i jorda, gjerne så mye som 20 %, og det gjør at jorda blir luftigere og lettere for plantens røtter å vokse i. Det gjør også at jorda holder bedre på fuktigheten, for vermikulitt kan absorbere så mye som 3-4 ganger sitt eget volum i vann.

Hva er forskjell på perlite og vermiculite? – Related Questions

Hvilke planter trenger perlite?

Perlite hjelper røttene å gro

Perlite brukes til såing, stiklinger og alle typer planter som trenger en luftigere jord.

Er perlite giftig?

Perlitt er en eruptivbergart som først og fremst består av Aluminiumsilikat. Ikke klassifisert som farlig avfall.

Hva brukes perlite til?

Perlite er et vulkansk materiale som etter kraftig oppvarming blir hvitt og porøst, nesten som oppsmuldret isopor. Perlite blandes i jorden for å gjøre den mer porøs og luftig. Det gir plantenes røtter mer oksygen, og gjør at frø spirer lettere, og unge røtter blir sterkere.

Hva slags jord til monstera?

Jord – Vanlig plantejord med lecakuler i bunn. Bland gjerne litt lecakuler i jorda også for ekstra drenering. Gjødsel – Bruk gjødsel som er spesielt tilpasset grønne planter én gang i måneden, i vinterhalvåret sjeldnere.

Hvordan så i briketter?

Torvbriketter benyttes til forkultivering i stedet for jord. Vann forsiktig i midten av briketten, gjerne med lunket vann. På noen minutter utvider den seg til full størrelse. 2-3 frø i hver brikett og plasser gjerne i minidrivhus eller såkasse.

Hvordan potte om en monstera?

Hvis du flytter monsteraen med den gamle mosepinnen, plasser røttene og pinnen forsiktig i potten. Noen ganger hjelper det å holde planten over den nye potten, stikke pinnen godt inn i potten og senke røttene forsiktig ned. Fyll ut hullene rundt røttene med mer jord og Pottemiks luftig.

Hvordan få Monstera til å vokse fort?

La monstera vokse seg stor og frodig

Ønsker du en monstera med store blader, er det lurt å klippe bort mindre bladverk nederst på planten. Da bruker planten energien på de store hovedbladene fremfor de små. I tillegg er det lurt å potte om monsteraen ca. annet hvert år med ny jord.

Hvordan få Monstera kraftig?

Stell av monstera
  1. Monstera planter klarer seg med moderat lys. Får den altfor lite lys, vil bladene bli små og uten hull.
  2. Monstera er vant til de kraftige regnskyllene i tropiske Mexico.
  3. Hvis du gir vindusblad for mye vann, vil bladene bli gulbrune og stusselige.
  4. Monsteraen kan plutselig begynne å gråte fra bladene!

Hva gjør man med røttene på Monstera?

Kan jeg klippe luftrøttene av? Ja, de lange røttene kan du i prinsippet bare klippe av. Men Monstera får det bedre ved at du bare stikker dem ned i potten igjen eller gir de noe å kravle oppover. I naturen bruker Monstera faktisk sine luftrøtter til å klatre oppover regnskogens trær.

Hvordan få blanke blader på Monstera?

Et av de gamle gode tipsene for blanke blader, og struttende grønne inneplanter, er melk. Bruker du melk er det luktfritt, giftfritt og ofte økologisk.
  1. Enkleste og rimeligste alternativet for blanke blader er melk og en myk klut.
  2. Vask fra midten av bladene og ut mot kantene.
  3. Skinnende blanke blader med melkevask.

Hvordan få Monstera til å vokse oppover?

Støtte: Husk at Monstera er en klatreplante. Gir du den ikke noe å klatre på, vil den nok bøye seg ut av potten og lete langs gulvet til den finner noe å klatre på, slik den gjør i det fri. Jeg bruker som sagt bambuspinner og hemp trå (denne tråden er minst skadelig for planten) og støtter den opp slik.

Hvorfor blir bladene på Monstera brune?

Lav luftfuktighet og tørr jord får bladene til å bli tørre og brune i kantene. Sprayer du bladene dine med vann (helst regnvann) regelmessig, eller har en luftfukter nær planten hjelper dette veldig. La planten stå i godt indirekte lys. Blir planten utsatt for direkte sollys for lenge, vil bladet brennes.

Hvor ofte dusje monstera?

Ikke sett potten i eller rett ved vinduet. Monstera trenger ikke nødvendigvis mye vann. Vann planten et par ganger i uken og la den tørke lett opp mellom hver gang. Dusj bladene med sprayflaske noen ganger i måneden.

Hvor bør monstera stå?

Hvor bør Monstera stå?
  1. Godt med sollys, men den skal helst ikke stå direkte i den varme ettermiddagssolen.
  2. Med andre ord – sol på morgenen og formiddagen, men skygge på ettermiddagen.
  3. Det er ikke nødvendig å plassere planten rett ved vinduet, 2–3 meter fra vinduet går fint.

Leave a Comment