Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost?

I en kaldkompost legger du hageavfall og grønt matavfall som epleskrotter og potetskrell. Til dette formålet holder det med en uisolert kompostbinge. En varmkompostbinge må derimot være helt tett med et lokk. Her kan du kaste animalske matrester som kjøtt og fisk.

Hva kan kastes i varmkompost?

Hva KAN du legge i varmkomposten:
  • Brødskalker.
  • Potetskrell og grønnsaksrester.
  • Middagsrester.
  • Rekeskall (veldig effektivt!)
  • Kaffegrut.
  • Teposer.
  • Litt tørkepapir.

Hva er varmkompost?

1) Varmkompost

Med varmkompost menes at en bruker en tett og isolert kompostbinge. Gjør en det riktig og fôrer den regelmessig, er varmkomposten aktiv og varm også om vinteren. Det betyr at en kan omdanne matavfall og hageavfall til jord, hele året. For enkel bruk, plasser varmkomposten på et sted med praktisk adgang.

Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost? – Related Questions

Hvor lang tid tar varmkompost?

I gjennomsnittet bruker varmkompost 3-5 måneder til å bli bruksklar, mens kaldkompost er klar til bruk 1-2 ganger i året. En god tommelfingerregel er at det skal lukte jord når en åpner kompostbingen.

Hvordan bruke varmkompost?

Det er enkelt å fylle på med avfall i en varmkompost. Det er bare å åpne lokket og legge avfallet på toppen med et lag kompostbark over. Ikke tar det mye tid heller. Man må jo uansett gå ut med søpla.

Hva putter man i kompost?

Det samme som du putter i matavfallssøppelet til vanlig kan brukes i komposten, slik som frukt- og grønnsaksavfall, eggeskall, tørkepapir, kaffegrut med mer. I tillegg kan du også ha kvister, greiner og gress etter gressklippingen i kompostbingen.

Hvordan begynne med kompost?

Start med et lag greiner, kvister og grovt hageavfall, slik at det kommer inn luft nedenfra. Deretter legger du et lag finere hageavfall og til slutt et lag med ferdig kompost eller jord. Nå kan du legge i ditt eget husholdningsavfall. Finfordel alt av avfall og tilsett kompoststrø.

Er det lov med kompost?

Råvarer til kompostering

Nei, det er ikke lov. Fra virksomheter må kjøkken- og matavfall leveres til et anlegg som er godkjent for å ta imot denne typen avfall. Kan vi ha bokashi-kompost på jobben og så ta med oss hjem for ferdigstilling til kompostjord?

Hvorfor er kompost bra?

Hvorfor komposterer? Ved å kompostere tar man vare på næringsstoffer og sikrer resirkulering av næringsstoffene, samtidig som man binder mer karbon. Nedbrytingen av organisk materiale går fortere og i tillegg bidrar kompostering til mer liv i jorda i form av mikroorganismer og jorddyr.

Kan man ha aske i komposten?

Kast heller ikke aske i komposten. Det inneholder mye kalk og øker kompostens pH-verdi, noe som ikke er ønskelig.

Hvordan bli kvitt fluer i komposten?

Noen ganger kan det komme spyfluer i komposten som legger egg. Dette kan særlig skje hvis du legger i mye kjøtt- og fiskeavfall. Hvis du oppdager larver og/eller fluer under lokket og på sidene av komposten, kan du helle kokende vann på, da vil du ta knekken på larvene. Gjenta prosessen hvis det kommer flere larver.

Kan rekeskall komposteres?

En liten bolle med rekeskall blandet ned i komposten får prosessene til å sette igang med en rykende fart! – På kjølige dager kan litt varmt sukkervann hjelpe til å sette bakteriene i komposteni gang igjen.

Kan man kompostere kaffefilter?

Stort sett all mat kan komposteres. Matavfall, kaffefilter, teposer, husholdningspapir, eggeskall, rekeskall osv. Det er best å ha matavfall av ulike matrester. Unngå derfor mengder av samme type mat.

Hva skal man ikke ha i Bokashi?

Store matbiter kan du godt dele opp litt – da blir det større kontaktflate totalt og prosessen går raskere. Det eneste du IKKE skal legge i bokashibøtta er suppe og annen våt mat, ikke juice og melk og slikt.

Hvor stor bør en kompostbinge være?

Hageavfallet kan komposteres i en haug eller en kompostbinge. Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen kompostbinge kan være laget av tre, netting eller plast. Er du plaget av brunsnegler, er det en fordel å ha komposten i en kompostbinge.

Kan man kompostere ugress?

Standhaftig ugress, syke plantedeler og planter som har vært behandlet med ugressmiddel er noe av det du bør holde unna komposten – i alle fall dersom du skal bruke den ferdige komposten i blomsterbedet. – Det vil jo spire i komposten, men det spørs jo hva du skal bruke komposten til etterpå.

Blir gress til jord?

Alt rasket fra hagen stues gjerne bort i en haug, eller kjøres til en gjennvinningsstasjon. Men løv, gressklipp, planterester og matavfall kan bli til god kompostjord for hagen. Slik resirkuleres næringstoffene, og du trenger ikke kjøpe like mye ny jord og gjødsel.

Hvordan får jeg sur jord?

Hvordan gjøre jorden sur? Om du ikke har en naturlig sur jord, kan du lage det selv ved å blande jorden på stedet med grov, revet torv. Jorden blir enda bedre om du i tillegg blander inn litt kompost og grus (2–5 mm) samt furu- og granbar. Kompost av løv fra eik og bøk kan også brukes.

Hvilke planter liker kaffegrut?

Roser, geranium, engletrompet, oleander, hydrangea, rhododendron og asalea reagerer alle spesielt godt på kaffegrut som gjødningsmiddel. Og sist men ikke minst tiltrekker denne miljøvennlige gjødningen seg meitemark, som løser opp jorden og forsyner den og plantene med næringsstoffer fra sin avføring.

Leave a Comment