Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost?

I en kaldkompost legger du hageavfall og grønt matavfall som epleskrotter og potetskrell. Til dette formålet holder det med en uisolert kompostbinge. En varmkompostbinge må derimot være helt tett med et lokk. Her kan du kaste animalske matrester som kjøtt og fisk.

Hva kan kastes i varmkompost?

Hva KAN du legge i varmkomposten:
 • Brødskalker.
 • Potetskrell og grønnsaksrester.
 • Middagsrester.
 • Rekeskall (veldig effektivt!)
 • Kaffegrut.
 • Teposer.
 • Litt tørkepapir.

Hva kan man ha i kaldkompost?

Kom i gang med kompost

En kaldkompost fylles normalt med hageavfall, slik som grener, gress og løv. Du kan også ha i grønt matavfall. I en varmkompost kan du i tillegg har matrester som kjøtt og fisk. Denne må være helt tett med lokk.

Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost? – Related Questions

Hvor lang tid før kompost blir til jord?

I gjennomsnittet bruker varmkompost 3-5 måneder til å bli bruksklar, mens kaldkompost er klar til bruk 1-2 ganger i året. En god tommelfingerregel er at det skal lukte jord når en åpner kompostbingen. I noen tilfeller kan komposten lukte råttent.

Hvordan bruke varmkompost?

Det er enkelt å fylle på med avfall i en varmkompost. Det er bare å åpne lokket og legge avfallet på toppen med et lag kompostbark over. Ikke tar det mye tid heller. Man må jo uansett gå ut med søpla.

Kan man kompostere aviser?

Tips for kompostering av aviser

Først når du komposterer avis, kan du ikke bare kaste den inn som bunter. Avisene må rives først. God kompostering trenger oksygen til å skje. Et bunt av aviser vil ikke kunne få oksygen i det, og i stedet for å bli til en rik brun kompost, blir det bare et muggaktig, ujevnt rot.

Hvordan fremskynde kompostering?

Du kan gjerne blande inn litt grovere materiale for å lage luftlommer. Varme er også noe som fremskynder nedbrytningen. En stor kompost med god nedbryting blir varm, ideelt sett rundt 40-50 grader. En komposthaug må graves om en gang i året og blandes opp slik at alt skal få muligheten til å brytes ned.

Kan man kompostere ugress?

Standhaftig ugress, syke plantedeler og planter som har vært behandlet med ugressmiddel er noe av det du bør holde unna komposten – i alle fall dersom du skal bruke den ferdige komposten i blomsterbedet. – Det vil jo spire i komposten, men det spørs jo hva du skal bruke komposten til etterpå.

Hvordan bruke kugjødselkompost?

Bland like deler kugjødselkompost med eksisterende jord på plantestedet, eller med en god plantejord. Kugjødselkompost kan også legges rett i plantehullet, det kan ikke annen gjødsel. Tre uker etter planting, bør du gjødsle med annen gjødsel, for eksempel hagegjødsel eller helgjødsel.

Kan man plante direkte i kugjødselkompost?

Vår erfaring er at kugjødselkompost rett og slett er gull for plantene. Når vi planter nye busker, trær eller stauder, blander vi alltid inn litt kugjødselkompost i jorda, slik at plantene får med seg en skikkelig startpakke når de skal etablere på plantestedet.

Kan man plante i kugjødselkompost?

Hageland anbefaler Hageland Kugjødselkompost til planting av alle roser, løk, klatreplanter og sommerblomster. Bland kugjødselkompost sammen med jorda i bedet, verandakassen eller krukka. Roser vil gjerne ha et godt lag med kugjødselkompost rundt stammen hver høst.

Kan man gjødsle for mye?

For mye om gangen kan dessuten svi planter og røtter, særlig når vi bruker kunstgjødsel. Bruker vi naturgjødsel er det en god regel å dekke gjødsla for å hindre nitrogentap.

Kan gjødsel drepe planter?

Slenger du på for mye fullgjødsel, kan du faktisk drepe plantene. Den faren har du ikke med organisk gjødsel. – Dersom du utover sommeren ser at du plantene sliter med næringsmangel, kan du heller vurdere om du skal gi dem en runde med kunstgjødsel, sier hun.

Når bladene på planter blir gule?

Gule blad faller av

Dette er et tegn på overvanning. Sjekk hvor tørr jorden er før du vanner – ikke bare ved å kjenne med fingeren på det øverste jordlaget – med ved å løfte potten og kjenne hvor tung den føles. Er jorden tung, er det vann igjen i jorden – selv om det kanskje er tørt på toppen.

Kan en gjødsle i mars?

Så snart plenen din er snøfri, har tørket opp og har et skimmer av grønt kan du begynne gjødsle den. Det er bedre gjødsle lite og ofte, enn sjelden og mye!

Kan man gjødsle uten regn?

Det vil gi deg en slitesterk, grønn og tett plen, og du vil få mindre problemer med mose. Når du skal gjødsle bør du følge med på værmeldingen, og det beste er å gjødsle rett før det regner. Gjødsel løses opp i vann, går ned i jorda og tas opp av røttene.

Når bør man gjødsle Eng?

Rett tidspunkt for gjødsling

Det vil i praksis seie at du må prøve å få ut husdyrgjødsla så snart det er vekst i graset og jorda er køyrbar. Dersom du er ute FØR dette, kan husdyrgjødsla hamne i næraste bekk og næringsstoffa kjem på avvegar. Er du for sein, taper du vekstdøgn og dermed avling.

Hva kan man gjøre i hagen i april?

Hagen i april – 10 vårhageprosjekter du kan gå i gang med nå!
 1. Gjødsle bedene. Uansett om det er snakk om et blomsterbed, et høybed eller en kjøkkenhage, trenger jorden næring.
 2. Stell gressplenen.
 3. Beskjær roser og lavendel.
 4. Forkultiver planter.
 5. Luk i hagen.
 6. Fyll på høybed.
 7. Gjør kjøkkenhagen klar.
 8. Plant ut trær, busker og stauder.

Hva kan man gjøre i hagen i mars?

Mars er beskjæringsmåneden og det er fint å gjøre det tidlig slik at sårene får tørke ut. Gjør det på en solrik dag, det er mye triveligere og husk å ha en skarp beskjæringsaks og sag. Noen busker og trær skal ikke beskjæres nå og det er de vi kaller blødere. De beskjæres på sensommeren.

Leave a Comment