Hva er et fossil enkelt forklart?

Et fossil (av latin: fossilis, «oppgravd») er bevarte rester eller spor av organismer fra fjern fortid. Fossil brukes også som adjektiv (for eksempel «fossile dyr» eller «fossile planter») og er da ensbetydende med utdødde arter.

Hvor kan du finne fossiler?

Fossiler finnes i sedimentære bergarter (avsetningsbergarter), og i og med at landet vårt stort sett består av gammelt grunnfjell med gneiser og granitter, samt metamorfe bergarter som utgjør restene av den kaledonske fjellkjeden, har vi få gode fossilforekomster på fastlandet.

Hvilke fossiler kan man finne i Norge?

Oslofeltet har vært kjent av paleontologer i flere hundre år, særlig for fossiler av trilobitter, blekkspruter, koraller, graptolitter, brachiopoder og snegler. Det flotteste fossilet fra fastlandet i Norge er den store sjøskorpionen Mixopterus kiaeri fra silur (rundt 428 millioner år gammel).

Hva er et fossil enkelt forklart? – Related Questions

Har det vært dinosaurer i Norge?

Fullstendige fossiler av dinosaurer i Norge har ikke blitt funnet. Under boring i Nordsjøen i 1997 ble det imidlertid funnet noe som skulle vise seg å være deler av en Plateosaurus-knokkel, og på Svalbard har det blitt funnet flere spor etter dinosaurer.

Hvor finner man fossiler i Oslo?

Et unikt område og det stedet i Nord Europa man finner flest fossiler. Slemmestadområdet har spesielle fjell, knauser, svaberg og veiskjæringer. Her finnes fossiler av utallige dyr som levde i havet som dekket området for en halv milliard år siden, og spennende bergarter fra vulkanutbrudd og havbunn.

Hvordan er Oslofeltet dannet?

Det prekambriske underlaget i Oslofeltet ble dannet for 1200 til 850 millioner år siden. I overgangen av jordens urtid og oldtid, eokambriumtiden, ble det baltiske skjold erodert ned slik at det ble dannet en jevn paleisk overflate. I denne perioden lå en kjempeisbre over Norge, og store deler av jorden var nediset.

Hvordan fossiler blir til?

Noen fossiler dannes ved at vevet i en organisme blir dekket til og fylt med vann og mineraler. Gradvis blir organismen erstattet med en forsteinet kopi av seg selv. I eksperimentet kan du etterlikne det som skjer over millioner av år i løpet av bare noen uker.

Hvor finner man sedimentære bergarter?

Helt sedimentære kalkstein finnes bare i sedimentbassengene utenfor Norskekysten, mens svakt omdannet kalkstein forekommer i Oslo-området og Trøndelag. Leirstein er en tett sedimentær bergart, og består av sammenkittete og meget finkornete sedimenter.

Hvor gammel er en stein?

Hoveddelen av all stein i landet er omkring en halv milliard år gammel eller eldre. Mest utbredt og eldst er grunnfjell fra tidsalderen prekambrium, 4,5 milliarder til 600 millioner år siden, hvilket er 6/7 av Jordens alder.

Hvilken stein er det mest av i Norge?

Gneis er en av Norges vanligste bergarter. Det er en en mellom- til grovkornet metamorf bergart, og har samme sammensetning som granitt, men med karakteristisk stripet eller bølget tekstur. Gneis er den domi- nerende bergartstype i grunnfjellsområder, som er dannet for mer enn en milliard år siden.

Hva er en stein laget av?

Stein, løst stykke av fast, mineralsk materiale dannet kunstig (for eksempel murstein), organisk (for eksempel nyrestein) eller ved geologiske prosesser (bergarter og mineraler).

Kan man smelte stein?

Under jordskorpa er temperaturen så høy at stein smelter; ca. 1000 grader celsius – der er steinen flytende.

Hvilken bergart er grus?

Klastiske bergarter

De sedimentære bergartene som består av avsatte partikler kalles detritale eller klastiske. Klastiske sedimenter deles etter kornstørrelsen inn i leire, silt, sand og grus.

Hvorfor er stein hardt?

Lagdelt stein blir til når lag på lag av stein, sand og jord dannes på havbunnen eller på land. Etter hvert som nye lag legger seg over lagene som er under, presses lagene sammen og blir til harde lag av berg.

Hvorfor er steiner grå?

Lav som gror på overflaten, vil ofte bidra til å gi steinen en grå overflatefarge, og dermed kan begrepet bli brukt om alle typer bergarter.

Hvor mange bergarter har vi?

Tre hovedgrupper av bergarter. Det skilles mellom tre hovedgrupper av bergarter, ut fra hvordan de har blitt dannet. Magmatiske bergarter, også kalt eruptive bergarter, størkningsbergarter eller vulkanske bergarter, er bergarter som har blitt dannet ved størkning av magma fra jordens indre.

Hvilke bergarter har vi i Norge?

Store deler av landet er bygd opp av bergarter som ble dannet i Jordens urtid eller prekambrium. Dette kalles grunnfjellet. Bergartene i grunnfjellet er overveiende gneiser, granitter og andre dypbergarter, omvandlede sedimenter og vulkanske bergarter. De største forekomstene finnes i Sør-Norge.

Hvor gammel er granitt?

Granitten er udeformert og ble dannet for ca. 900 millioner år siden. Sammensetningen av granitten varierer fra dioritt til granitt og den består av en rekke forskjellige undertyper. laget av Iddefjordgranitt.

Hva brukes Grønnstein til?

Årsproduksjonen i 2002 var mellom 750 000–1 050 000 tonn. Grønnsteinen er godt egnet til byggeråstoff, men den slites fort og gir mye piggdekkstøv når den brukes som tilslag i asfalt.

Leave a Comment