Hva er en vorte?

Vorter er godartete utvekster i overhud eller slimhinner, forårsaket av humant papillomavirus (HPV). Vortevirus smitter fra personer som er bærere av vortevirus, eller muligens indirekte fra miljøet. Rundt en tiendedel av alle barn har vorter. I løpet av oppveksten får de fleste barn vorter.

Kan vorter være farlig?

Vorter er et problem for mange og barn er spesielt utsatt. Vortene i seg selv er ikke farlige, men kan være både vonde og sjenerende. Med nokså enkle midler kan vorter ofte fjernes hjemme. Vorter er godartete utvekster i hud eller slimhinner, og er forårsaket av virus.

Hva er forskjellen på liktorn og vorter?

Mens liktorner oppstår på grunn av trykk mot huden, oppstår en vorte fordi huden har vært i berøring med et vortevirus.

Hva er en vorte? – Related Questions

Kan man klippe av vorter?

Mange lurer på om de kan klippe av vorten selv. Det er ikke anbefalt å klippe eller skjære i vortene selv. Dette kan føre til skade på frisk hud og føre til blødning og kan gi infeksjon.

Kan vorter gå over av seg selv?

Vorter forsvinner ofte av seg selv. I løpet av 1-2 år forsvinner over halvparten av alle vorter hos barn uten behandling. Hos voksne kan vorter være mer gjenstridige, tross behandling. Det er viktig å unngå behandling som gir arr under føttene, da et arr kan bli til en varig liktorn som gjør vondt når man går.

Hvordan ser en liktorn ut?

Hvordan gjenkjenne liktorner? Liktorn kjennetegnes ved at det danner seg en liten klump, ofte rund, som er tydelig avgrenset mot frisk hud. Midt i det fortykkede hudområdet er det ett ekstra fortykket og hardt område som sees som et hvitt område.

Hvordan fjerne liktorn selv?

Egenbehandling av liktorn
 1. Fotbad i 5-10 minutter er gunstig for å myke opp.
 2. Fil kan brukes forsiktig.
 3. Når du har liktorner er det viktig å unngå trykk på det fortykkede hudområdet.
 4. Mykgjørende plaster kan brukes for å myke opp liktornen så det raskere kan fjernes.

Hvordan ser vorter ut i starten?

Vorter er vanligvis runde eller ovale og i gjennomsnitt 1-10 mm i diameter. Vorter og fotvorter er ofte lysere eller mørkere enn huden rundt, og fargen kan variere fra hvit til brun-grå. Noen ganger kan små svarte prikker sees nær sentrum av vorten. Disse prikkene er rester etter blødninger i vortevevet.

Hvordan går vorter vekk?

Salisylsyre finnes som et liniment (legemiddel i flytende form) som pensles på vortene hver dag, og det dannes en film over vorten. Når du bruker salisylsyre, bør du forsiktig skrape bort vorten med en fil en gang i uken. Salisylsyre kan irritere huden rundt vorten.

Hvordan få bort vorter fort?

Hvordan bli kvitt vorter på hender og føtter?
 1. Vortemiddel. Vortemidler som inneholder salisylsyre (for eksempel Vortemiddel NAF) eller maursyre (for eksempel Vortefri) fås kjøpt på apotek uten resept.
 2. Frysebehandling. Vorter kan man også forsøke å fryse bort.
 3. Kirurgi. Det er sjelden man skjærer eller brenner bort vorter.

Hvor lang tid tar det før en vorte forsvinner?

Det kan ta lang tid før vorter forsvinner, alt fra noen måneder til flere år. Dersom vorten ikke plager deg, gjør det ikke noe å la være å gjøre noe med den. Husk imidlertid på at hvis du har vorter kan du smitte andre.

Hvor smittsomt er vorter?

Vortevirus er meget smittsomt. Hudcellene på vorten frigir tusenvis av virus hver dag. Man kan bli smittet ved berøring av vorten eller av de avstøtte hudcellene, og på den måten kan man smitte både seg selv og andre. Blodet smitter ikke.

Hvordan unngå å få vorter?

Livsstil
 1. Ikke ta på vorter. Har du vært i kontakt med viruset, kan du vaske det av før det kommer borti skadet hud.
 2. Tørk hendene ordentlig og bruk fuktighetskrem.
 3. Ikke del fottøy.
 4. Ikke del personlige hygieneprodukter.
 5. Hold deg i form.
 6. Unngå å gå barføtt i offentlige områder.

Kan man få vorter på tissen?

Hva er kjønnsvorter (kondylomer)?

Kjønnsvorter kan sitte rundt endetarmsåpningen eller i endetarmen, rundt skjedeinngangen, i skjeden, i urinrøret eller på livmorhalsen. Hos menn finner vi de oftest på penis-skaft eller forhud, sjelden på penishodet. Man kan ha alt fra en enkeltstående vorte til store vorteansamlinger.

Kan vorter på hendene smitte til underlivet?

Det er viktig å være klar over at viruset også kan smitte via hender og fingrer som er i kontakt med kjønnsorganer. Vorter i endetarmen eller endetarmsåpningen er vanligvis knyttet til anal sex. Man vil også kunne oppleve at viruset smitter lettere hvis man har sår og skader i huden.

Hvordan ser vorter i underlivet ut?

Hos de som har synlige vorter vil det variere fra person til person hvordan vortene ser ut. Vanligvis er de stilket eller runde og litt opphøyde, som blomkållignende nupper. De er fra 1-3 millimeter store og vokser enkeltstående eller i klaser. Synlige vorter er vanligst hos de mellom 20 og 25 år.

Er vorter sopp?

Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden. I det området i huden hvor viruset befinner seg blir huden tykk og grov, og man får en vorte. Viruset som forårsaker vorter tilhører virusgruppen papillomavirus.

Hvorfor gjør vorter vondt?

De er forårsaket av et virus som fører til en fortykkelse av huden. Ved konstant trykk fra tyngden til kroppen kan vortene bli vonde eller føles ømme. Fotvorter kan smitte ved direkte og indirekte kontakt. Du kan selv behandle vorter på foten med produkter fra apoteket.

Leave a Comment