Hva er egentlig et demokrati?

Demokrati, også kalt folkestyre, er en styreform hvor folket har direkte eller indirekte innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. Kjennetegn ved demokrati er frie valg, flertallsstyre, retten til å være uenig med flertallet, og at individenes grunnleggende rettigheter ivaretas.

Hvilke land er demokrati?

Rangeringer etter årstall
Nr. Land 2014
1 Norge 9.93
2 Sverige 9.73
3 Island 9.58
4 New Zealand 9.26

Hva er et demokrati Quizlet?

Et demokrati er et folkestyre, hvor den politiske makten ligger i folket, og alle skal ha lik mulighet til å delta i politikken. Noen viktige kjennetegn til et demokrati er Folkesuverenitet, politisk likhet og Pluralisme.

Hva er egentlig et demokrati? – Related Questions

Hvordan startet demokrati?

Athensk demokrati utviklet seg i tiden rundt 400-tallet f.Kr. i den greske bystaten (polis) Athen, bestående av byen Athen og det omliggende landbruksområdet Attika. Det er et av de første demokratiene i verden.

Hva er kjennetegner et diktatur?

En definisjon av diktatur er gitt av Franz Neumann (1944): «Et styresett der en person eller en gruppe av personer urettmessig tilrøver seg makten og utøver den uten begrensning.»

Hva er et diktatur Quizlet?

Diktatur er en styreform der makten er konsentrert hos en liten gruppe eller kanskje bare en person (diktator). Folket i et diktatur har begrenset frihet og rettigheter, de bestemmer heller ikke hvem som bli valgt.

Hva er direkte og indirekte demokrati Quizlet?

Indirekte demokrati er en demokratisk styreform der de som skal ta politiske beslutninger, er valgt av folket. Direkte demokrati betyr at folket gjennom valg kan ta stilling til konkrete saker. I hvilke tilfeller har vi praktisert direkte demokrati i Norge? Folkeavstemning er en form for direkte demokrati.

Hva er forskjellen mellom direkte og indirekte demokrati?

Man skiller mellom direkte og indirekte folkeinitiativer. I direkte folkeinitiativer har velgerne forslagsrett, dvs. at velgerne kan komme med helt nye forslag som skal stemmes over i en folkeavstemning. I indirekte folkeinitiativer kan velgerne kreve folkeavstemning om et vedtak gjort av myndighetene.

Hva betyr det at vi har et representativt demokrati?

Et representativt demokrati, også kalt indirekte demokrati, er et demokrati der folket velger representanter til å styre for seg. De ulike politiske grupperinger kjemper i åpne frie valg om å vinne legitimiteten til å styre politikken innenfor et gitt territorium i en gitt periode.

Hvor mange folkeavstemninger har det vært i Norge?

Det er likevel avholdt seks landsomfattende rådgivende folkeavstemninger om politiske enkeltsaker, som Stortinget har vurdert som så viktige at de selv ikke kunne avgjøre dette på vegne av folket.

Hvordan fungerer en folkeavstemning?

En folkeavstemning, eller et referendum, er en funksjon i et demokrati der de stemmeberettigede i et samfunn blir bedt om å ta stilling til forhåndsbestemte politiske alternativer. Kravene til hva som utgjør et flertall i en folkeavstemning varierer, fra simpelt flertall til krav som går ut over dette.

Hvorfor har Norge sagt nei til EU?

Nei til EU, ledet av Kristen Nygaard og ungdomsorganisasjonen Ungdom mot EU var den viktigste organisasjonen på nei-siden. Organisasjonen ble grunnlagt i 1990 med henblikk på å forhindre både medlemskap i EU og tilslutning til EØS-avtalen, selv om det sistnevnte perspektivet ble tonet ned i selve EU-kampen.

Hvorfor sa Norge nei til EU i 1972?

I august 1972 slo statsminister Bratteli fast at han ville gå av dersom et flertall i folket sa nei til medlemskap. «En A-velger er en JA-velger» var slagordet. Begge sidene mobiliserte store folkemengder – Folkebevegelsen hadde på sitt meste over 110 000 medlemmer.

Hva er et folkestyre?

Folkestyre eller demokrati (frå gresk δημοκρατία, demokratia) er eit styresett der størstedelen av innbyggjarane i eit samfunn kan røysta over korleis samfunnet skal styrast.

Er det mulig å miste stemmeretten i Norge?

I Norge kan man ifølge grunnlovens §53 miste stemmeretten hvis man for eksempel er i fremmed makts tjeneste eller deltar i aktiviteter myntet på å landsforræderi, forsøk på statsomveltninger og ulovligheter i forbindelse med valg.

Hvilke styreformer har vi?

Liste over styreformer
  • Anarki.
  • Autokrati. Despoti. Diktatur. Monarki.
  • Hegemoni. Konkurransepreget oligarki. Inkluderende hegemoni.
  • Demokrati. Direkte demokrati. Representativt demokrati.
  • Kleptokrati.
  • Oligarki. Aristokrati. Kleptokrati.
  • Republikk. Føderal republikk. Sosialistisk republikk.
  • Teokrati. Islamsk republikk. Pavedømme.

Hvorfor trenger vi menneskerettigheter i et demokrati?

Individet er det sentrale både i et demokrati og i menneskerettighetene. Enkeltmennesket får gjennom demokratiet mulighet til å påvirke og delta i styret gjennom sin stemme. Menneskerettighetene gir statene plikt til å oppfylle de rettighetene enkeltindividet har overfor staten.

Hvilke land har ikke menneskerettigheter?

Det er Somalia, Eritrea, Nord-Korea, Turkmenistan, Sudan og Ekvatorial-Guinea.

Hvilke menneskerettigheter er viktigst?

I erklæringen defineres både sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. I Vesten sier vi ofte at de sivile og politiske rettighetene er viktigere enn de økonomiske, sosiale og kulturelle rettighetene.

Leave a Comment