Hva er det kristne feirer i julen?

Hvilken religion feirer ikke jul?

Jehovas vitner

— Vi har fridag som alle andre, men feirer ikke jul fordi vi ikke finner grunnlag for julefeiringen i Bibelen, sier Aksnes. Han feiret jul da han var liten, men etter hvert kom han fram til at det var liten sammenheng mellom Bibelen og jul. — Kvelden blir derfor ganske vanlig for meg, sier Aksnes.

Hvilke land feirer jul 25. desember?

Som de fleste vet, feires opprinnelig julen for å feire fødselen av Jesus, som de kristne mener er Guds sønn. Her i Europa feirer vi julaften den 24. desember, mens i USA så er det hovedsakelig 25. desember som feires.

Er jul en norsk tradisjon?

Feiringen av den kristne høytiden ble påbudt i Norge på 900-tallet, og ble i Norge satt fra 24. desember til den 13. januar – altså der hvor den gamle primstaven hadde starten på den gamle norrøne skikken. Da kristendommen kom inn over Norge adopterte vi den katolske feiringen.

Hva er det kristne feirer i julen? – Related Questions

Hvem feirer jul 7 januar?

Når Den ortodokse kirke feirer jul den 7. januar, er det ikke fordi de regner at Jesus ble født en annen dato, men fordi de fremdeles bruker den julianske kalenderen som har hatt flere skuddår enn den gregorianske, og derfor ligger 13 dager bak.

Hvorfor har vi rød farge i julen?

Rødt er kjærlighetens farge, og er vel den assosiasjonen som gjorde at Santa Claus i England og USA fra tidlig på 1900-tallet ble avbildet nettopp med en rød drakt. Julen er ment å være kjærlighetens høytid fremfor noen.

Hvilket land kommer tradisjonen med juletre?

Juletreet har sitt utspring i Sør-Tyskland og Sveits der det fra begynnelsen av 1500-tallet ble satt opp trær i og utenfor håndverkernes laugshaller. Trærne ble pyntet med kaker, tørkede frukter, epler og nøtter som barna til laugsbrødrene fikk høste trettende dag.

Når kom julenissen til Norge?

Julenissen kom ifølge den nåværende og «offisielle historien» til Norden på slutten av 1800-tallet og fikk etter hvert omtrent samme rolle som gaveutdeler på julaften i alle de nordiske landene. I Sverige kalles han «jultomten» og i Danmark «julemanden».

Hvor eller hvem startet tradisjonen med å ha juletre?

Skikken med juletre stammer opprinnelig fra tidligere Vest-Tyskland i første halvdel av 1500-tallet. Det første juletreet kom til Norge i 1822 og ble pyntet i Christiania. Juletreet skal etter tradisjon være et eviggrønt tre og symbolisere “Det evige liv.” Som regel brukes gran eller furu som juletre.

Når kom julegaver til Norge?

Norge. De eldste norske referansene til «julegaver» er knyttet til Eirik jarls hoff på 1000-tallet. Ifølge sagaen ga han gaver til sine menn på åttende juledag, altså nyttårsdagen.

Hva spiser de i USA på julaften?

Amerikansk jul er derfor ikke kun én ting. Og det også mange forskjellige retter som blir regnet som den «ekte» julematen. Noen spiser lasagne, andre de meksikanske tamales, mens noen bare må ha and og rødkål. Men den mest vanlige er nok kalkunen, som blir servert med saus, potetstappe, tranebærsaus og grønnsaker.

Hva spiser man i England til jul?

Hva spiser britene? På julaften er det vanlig med kalkun med alskens tilbehør. Vi er kanskje mer vant til at det blir servert på nyttårsaften, selv om det finnes folk som spiser kalkun i Norge også. Utenom selve middagen har britene et par ganske spesielle desserter som kommer fram rundt juletider.

På hvilken dag åpner man julegavene i USA?

I Norge er det vanlig å åpne gavene på kvelden julaften. I USA er det også mange som åpner gavene på kvelden julaften, men her er det også mange som åpner første juledag. I Spania åpnes gavene etter tradisjonen den 6. januar.

Hva spiser de i Frankrike på julaften?

I Frankrike spiser de en kake som kalles buche de Noel, fordi den ser ut som en vedkubbe. Julemiddagen spises forøvrig frem til midnattsmessen på julaften. Hva som står på menyen avhenger av hvor i Frankrike man befinner seg. I Alsace spiser de gås, i Burgundy kalkun med kastanjer, og i Paris østers og gåseleverpostei.

Hva spiser de i Tyskland på julaften?

I Tyskland varierer julematen avhengig av hvilken del av landet man bor i. Det er vanlig å spise gås, and eller viltkjøtt med Kartoffelklöße, som er raspeballer. Tamgås og karpe er vanlige juleretter, samt potetsalat og knackwurst som er en type pølse. Man spiser gjerne kål til maten: rødkål, grønnkål og rosenkål.

Når feirer franskmenn jul?

I Frankrike feirer vi både julaften og første juledag. Middagen om kvelden den 24. desember kaller vi le Réveillon de Noël.

Hvordan feirer de jul i USA?

Den mest overdådige julefeiringen finner vi i USA. Der feires ikke julen på julaften, men på juledagen den 25. desember. Treet og huset pyntes, og familien samles for et kalkunmåltid.

Hva betyr ordet jol?

Jul, eldre nynorsk også jol, er opprinnelig navnet på den germanske, det vil si den hedenske midtvintersfesten. Betegnelsen var i utgangspunktet felles for alle germansktalende folk.

Hvordan feirer de jul i Russland?

Julen kommer etter nyttår

Den russisk-ortodokse kirke feirer imidlertid jul etter juliansk kalender, 7. januar. – Da går vi i kirken og spiser middag med våre nærmeste. Men gavene, juletreet og den store festen hører til nyttårsfeiringen, forteller Johansson.

Hvem får barna gaver av i Spania?

Det er de tre hellige konger (Los Reyes Magos) som har med seg gaver til barn i Spania (selv om julenissen blir mer og mer populær), og ikke på julaften, men 6. januar (Dia de Los Reyes Magos, på norsk: Helligtrekongers dag).

Leave a Comment