Hva er artisjokk godt for?

Artisjokken har et svært høyt innhold av kostfiber. Mye av dette fiberet er inulin, som også gir den gode smaken. Du får også godt med B-vitaminet folat og en del kalium fra artisjokken. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Hva smaker det av artisjokk?

Den har en mild og nøtteaktig smak. Artisjokk kan brukes som en forrett eller tilbehør til kjøtt. Den kan kokes, dampes, stekes og grilles, men kan ikke spises rå. Det er den kjøttfulle, nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen (hjertet) som spises.

Kan man spise artiskokker?

Artiskokken er en spennende selvstendig rett eller tilbehør, kokt, dampet, stekt eller grillet. Vi spiser den kjøttfulle nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen. Artiskokken har en mild og særpreget smak. Det er den nederste delen av kronbladene og artisjokkhjertet som er spiselige.

Hva er artisjokk godt for? – Related Questions

Hvordan spiser man artisjokk?

Spis artisjokk med hendene

Artisjokker må koke lenge. De ytterste bladene har mest kjøtt og kjøttet ligger akkurat der du river av bladet. Den enkleste måten å spise artisjokk på er å bruke tennene til å skrape av kjøttet. Det er ikke mye mat på hvert blad, men det smaker utrolig godt.

Når er sesong for artisjokk?

Artisjokkene er vanligvis klare til å høstes rundt august, når artisjokkene er 8–12 cm lange. Du kan se om de er modne ved å sjekke om de ytterste bladene har begynt å åpne seg.

Hvor vokser artisjokk?

Det er ikke så vanskelig å dyrke artisjokk hjemme. Hemmeligheten ligger i å finne et solrikt, åpent og vindstille sted for plantene. I tillegg må du sørge for at plantene omgis av næringsrik, veldrenert og luftig jord. Du må også passe på å holde ugresset borte.

Hva er artisjokkhjerter?

Artisjokk har gjennom tiden blitt brukt både som mat- og medisinplante. Når planten brukes som naturmedisin, er det i hovedsak bladene som brukes, mens det er blomsterbunnen, eller artisjokkhjertet, og de kjøttfulle nederste delene av bladene som brukes som mat.

Hvordan overvintre artisjokk?

Derfor er det fornuftig å prøve å overvintre sine artisjokker. Det er ikke alltid mulig, og det er mange forskjellige måter å gjøre det. Du kan enten grave sine artisjokker opp og plante dem i drivhuset uten dekning. Ellers kan du kutte planten ned når starter for frost.

Hvordan dyrke asparges?

Det er vanlig å plante asparges i rader med 30 cm mellom plantene, radavstanden bør være 1,3-2 meter avhengig av hvordan åkeren skal stelles. Hvis man har rikelig med areal kan man gjerne gi plantene mer plass og dermed mer jord å hente næringen sin fra. Asparges skal plantes dypt.

Hva kan plantes sammen med poteter?

Poteter: Buskbønner, selleri, mais, hvitløk, løk og erter gjør alle det godt med poteter. Jeg hadde plantet cosmos også mellom radene. Ikke plant poteter sammen med aspargus, alle kåltyper, gulrøtter, sylteagurker, squash og solsikker.

Når plukke asparges?

3-5 år før du kan høste

Hvis du sår asparges fra frø vil det ta 3 til 5 år før du kan høste av de deilige skuddene som dukker opp fra bakken om våren. Skal du så asparges, bør du gjøre det innendørs om våren frem til mai.

Når kommer hvit asparges?

Hvit asparges får du året rundt, og det meste importeres fra bl. a. Belgia, Tyskland, Nederland og Peru.

Hvor mye asparges Kan en hund spise?

Asparges gir også hunder verdifulle næringsstoffer

Hunder kan også ha nytte av ingrediensene i asparges. Likevel, når det kommer til mengde, bør du ikke overdrive. Avhengig av størrelsen på den firbeinte vennen kan noen små biter asparges være greit.

Hvilken vin passer til asparges?

Tyskland er kjent for god hvit asparges, og lokalt er det vanlig å servere hvit asparges med en smørsaus til, og en vin laget på Silvanerdruen i glasset. Silvaner har også et urteaktig preg, men er ikke like aromatisk og syrlig som Sauvignon Blanc. Også Grüner Veltliner fra Østerrike er et godt aspargesvalg.

Hvordan skrelle hvit asparges?

Hvit asparges har tykkere skall enn grønn, og må skrelles godt. Hold i toppen og skrell nedover. Bruk en potet- eller aspargesskreller. La aspargesen ligge flatt på en skjærefjøl når du gjør dette.

Hvor sunt er asparges?

Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Skal man spise hele aspargesen?

Kutt eller knekk av den trevlete delen, der hvor det grønne går over i hvit-lilla, cirka 2-3 centimeter opp fra bunnen. Om du ønsker å skrelle aspargesen, kan du gjøre det.

Kan man spise hele asparges?

Kutt eller knekk av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit/lilla, ca. 2-3 cm opp fra bunnen. Om du ønsker å skrelle aspargesen, kan du gjøre det.

Er asparges bra for magen?

Asparges er først og fremst rik på fiber som er viktig for mage– og tarmsystemet, og jern som blant annet er viktig for immunsystemet og oksygenopptaket.

Leave a Comment